Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jūlijs Krūmiņš: Vai zelta āderi pārvērst par guļamrajonu?

Izlasot 27.augusta laikrakstā Diena publicēto rakstu Nakts ir, miera nav, nespēju apvaldīt sašutumu – cik aprobežotam jābūt cilvēkam, lai vienīgo kūrortzonu valstī vēlētos padarīt par guļamrajonu, kurā nenotiek koncerti, nakts izklaides, festivāli un kurā bankrotē krogi tūristu trūkuma dēļ. Tā būtu katastrofa uzņēmējdabībā.

Pasaulē ir daudz valstu, kuru budžetu lielā mērā veido tūrisms. Latvijā tūrisms ienes vien niecīgu daļu. Un tā tas turpināsies, kamēr tādas Tijas Ezeriņas un viņai līdzīgie liks šķēršļus tūrisma attīstībai valstī, driķējot muļķīgas sūdzības par trokšņiem, ko radot atpūtnieku izklaides. 

Ezeriņas kundze, ja Jūsu dzīvesvieta atrodas tik ekskluzīvā vietā, kur naktī – kā jums šķiet – var traucēt trokšņi no kroga, kas uzbūvēts Dzintaru pludmalē, iesaku to pārdot. Tas ir miljonus vērts īpašums. To pārdodot, var nopirkt trīs līdzvērtīgas dzīvesvietas klusos guļamrajonos, kur līdz ar tumsas iestāšanos dzīve apstājas. Tādas vietas Jūrmalā ir gana daudz, brauciet dzīvot uz Mellužiem vai Asariem, tur jūs neviens netraucēs! Netraucējiet valstij tūrisma attīstību! Necērtiet robu jau tā plānajos valsts un pilsētas budžetos! Ja nebūtu šo nakts uzdzīvotāju, kuri Jūrmalā iebrauc līdz ar konkursu Jaunais Vilnis vai Comedy Club šoviem un tērē šeit ievērojamas naudas summas, pilsēta nebūtu tik sakopta, tai nebūtu līdzekļu remontēt sociālos dzīvokļus, un sociālais budžets būtu ievērojami mazāks.

Tādu Ezeriņu neizpratne par lietu kārtību ir tikpat bīstama un nejēdzīga kā mūsu ārlietu ministra Edgara Rinkēviča varonība, liedzot iespēju iebraukt Latvijā trim krievu dziedātājiem, kuriem bija jāpiedalās Jaunajā vilnī vien pāris dienas pirms šī konkursa. Šāds Rinkēviča solis bija smieklīgs un nevajadzīgs, es pat teiktu – pretvalstisks. 

Par laimi neesmu iesaistījies politikā, bet, ja būtu, es Jūrmalā īstenotu konceptu, lai Dzintaros un Majoros no maija līdz oktobrim katru dienu citā vietā notiktu kāds pasākums. Vēlams, līdz rīta gaismai, un lai tas būtu kārtīgs kūrorts, kur cilvēki var atpūsties ar vērienu. Te būtu ne tikai kinoteātris, bet arī savs kinofestivāls, es meklētu iespēju Baltijas Pērli organizēt Jūrmalā un ar lielāku vērienu. Lai krogos un klubos būtu džeza, rokenrola, klasiskās mūzikas un citi vakari, kuros uzstājas pašmāju un ārzemju mūziķi. Lai tūrists vakarā no viesnīcas uz Jomas ielu neietu tikai, lai paēstu vakariņas, bet lai kvalitatīvi atpūstos tik ilgi, cik pats vēlas, nevis tik īsu laiciņu, kādu kašķīgi atvēl Ezeriņas kundze un viņai līdzīgie. 

Dzintaru atpūtas parkam es novēlu ne tikai pa dienu skrituļojošus bērnus un māmiņas ar ratiņiem, bet arī iespaidīgas vakara programmas ar brīvdabas teātra izrādēm, amatnieku tirdziņiem, alus un vīna svētkiem, reizi sezonā diennakts gadatirgu, kur iepirkšanās prieki tiek papildināti ar brīvdabas kino, teātri, dzīvo mūziku utt... Jūrmalai ir liels resurss kvalitatīvai atpūtai, kas nav izmantots, jo vasara vēl nav beigusies, bet Jomas iela pulksten astoņos vakarā ir nožēlojami tukša.

Šodien, kad var piesaistīt ES naudu, Jūrmalai ir iespējams piesaistīt vēl vairāk ārvalstu tūristu, uzbūvējot vēl vismaz pāris estrādes un izbūvējot Dzintaros vai Majoros koka molu uz pāļiem kā Klaipēdā. Tur tas ir kā 500 metrus gara pastaigu laipa, kas iestiepjas jūrā un kalpo ne tikai par pastaigu vietu, bet arī par jahtu piestātni atpūtniekiem. Kaut kas līdzīgs ir Polijas pilsētā Sopotā, un tur atpūtnieki klusiņām neaiziet gulēt līdz ar tumsu. Vēl Dzintaru koncertzāle ir gadu desmitiem slīpēts zīmols, kuru nepieciešams prezentēt tūristiem paredzētajā informācijā kā vietu, kur regulāri notiek lieliski koncerti ar piezīmi – ja neesat bijuši Jūrmalā, nevar teikt, ka esat redzējuši Latviju.

Nākamā gada pavasarī ar manas meitas pūliņiem būs uzbūvēti vairāk nekā 200 apartamenti, kuri tiks piedāvāti atpūtniekiem īrei, tādēļ ir svarīgi, lai katrs no viņiem tiek laipni sagaidīts, ar komfortu izmitināts un ar vērienu izklaidēts. Lai šāds Jūrmalas apmeklētājs, atgriežoties mājās, varētu draugus iedvesmot atvaļinājumu pavadīt Latvijas kūrortā. Kūrorti ir paredzēti atpūtai un izklaidēm nevis garlaikotai veģetēšanai garlaicīgos pansionātos. Lai gan, pat es, pensionārs būdams, daudz labāk jūtos starp trokšņojošiem atpūtniekiem Jūrmalā nekā savā skaistajā, gulošajā Baltezerā. 

Šobrīd Jūrmala dzīvo tikai pāris nedēļas gadā, kad tur viesojas Jaunais Vilnis, Comedy Club vai ir īpaši saulainas dienas. Bet Jūrmalas attīstītājiem jau šodien jādomā par atpūtnieku piesaisti nākamai sezonai. Un ne pāris nedēļām, bet vismaz četriem mēnešiem. Varbūt ne tikai četriem – manā pērn uzbūvētajā viesnīcā Alvīne no 20. decembra līdz 10. janvārim ir rezervēti visi numuri. Arī ziemai ir savas atpūtas iespējas – slēpošana, braukšana pajūgos, slidotava Dzintaru atpūtas parkā, kazino, izstāžu centri mākslas baudītājiem utt. Piedāvājumu var būt daudz.

Mēs runājam par Jūrmalu un tās iespējām piesaistīt miljonu investīcijas, no kurām samaksātie nodokļi ļaus ne tikai pārvērst Jūrmalu par skaistu un sakoptu pilsētu, bet papildināt arī tās sociālo budžetu, kas būtiski atvieglotu dzīvi daudziem jūrmalniekiem. Neļausim atsevišķiem cilvēkiem ar vāju nervu sistēmu un sliktu miegu likt spieķus kopējā pilsētas attīstības ritenī. Lai šie vājinieki maina dzīvesvietu, Jūrmalā ir daudz klusu un mierīgu vietu, piemēram, dzelzceļam otrā pusē, Mellužos vai Asaros. Bet pilsētas mēram Gatim Truksnim es ieteiktu daudz asāk reaģēt uz dažādu "neapmierināto" gaudām, jo galvenais tomēr ir kūrorta attīstība nevis atevišķu cilvēku personiskais viedoklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē