Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kultūras darbinieki: Piemaksas kultūras kapitālsabiedrību vadītājiem ir diskutējams jautājums

Iespēja veikt piemaksas kultūras kapitālsabiedrību vadītājiem ir diskutējams jautājums, aģentūrai LETA uzsvēra aptaujātie kultūras arodbiedrību vadītāji.

Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas priekšsēdētājs Aldis Misēvičs norādīja, ka normāli būtu jāfinansē ne tikai vadītājs, bet arī viss kolektīvs. Savukārt Latvijas teātra darbinieku sabiedrības (LTDS) priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa uzskata, ka kapitālsabiedrībām kopumā ir jāpalielina finansējums, lai attīstītu mākslu un cilvēkus tajā ieinteresētu.

Misēvičs norādīja, ka neiebilst pret algas pielikumu vadītājiem, tomēr, pēc viņa domām, ir jādomā par to, no kurienes tas tiek ņemts. Ja tie būtu pašu ieņēmumi, tad tas radītu problēmas, jo pašu ieņēmumi ir bijusi tā finansu daļa, ar kuru kapitālsabiedrības var rīkoties pēc saviem ieskatiem. Viņš norādīja, ka bieži vien tā tiek izmantota darbinieku algām. Ja no šīs naudas liela daļa tiktu novirzīta vadītāja algas pielikumam, tad paliktu mazāk līdzekļu citu vajadzību izpildīšanai.

Vadītāji tomēr saņem ievērojami vairāk nekā ierindas darbinieki, pamatoja Misēvičs, tāpēc būtu jādomā par to, ka teātru un citu kultūras iestāžu darbs neuzlabosies, ja aiz vadītāja nebūs normāli finansēts darba kolektīvs. Kultūras darbinieki tāpēc vēlas iesaistīties jautājuma par algas pielikumu kultūras kapitālsabiedrību vadītājiem apspriešanā, norādīja arodbiedrības vadītājs.

LTDS priekšsēdētāja Šiliņa-Gaismiņa savukārt atzina, ka, ja vadītājs lieliski tiek galā ar finansēm un pārvaldīšanu, ir pozitīvi viņam piešķirt piemaksu, tāpat kā tas ir darbiniekiem. Šiliņa-Gaismiņa norādīja, ka nereti vadītājs atlicina finanses darbinieku prēmijām, bet pats papildus samaksu nesaņem.

Šiliņa-Gaismiņa norādīja, ka ir jāskatās, kā šī prēmiju piešķiršana notiktu praksē. Viņasprāt, direktoram vajadzētu palielināt ieņēmumus ar kvalitatīvām metodēm, nevis palielinot, piemēram izrāžu skaitu. Pēc viņas teiktā, teātros pašlaik ir "fabrikas režīms", jo ir jānodrošina peļņa. Šiliņa-Gaismiņa norādīja, ka tādējādi nav iespējams augt mākslinieciski, piemēram, veidojot izrādes, kas paredzētas mazākai auditorijai. Pēc viņas domām, arī kapitālsabiedrībām ir jāpalielina finansējums, lai attīstītu mākslu un cilvēkus tajā ieinteresētu.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija rosinās kultūras jomas kapitālsabiedrību valdes locekļiem ieviest piemaksas, ja viņi "ierobežotas dotācijas apstākļos spēs nodrošināt būtiskus pašu ieņēmumus". Piemaksa par darba kvalitāti paredzēta līdz 30% apmērā no mēnešalgas. Pašreizējie atalgojuma griesti kultūras kapitālsabiedrību valdes locekļiem ir 1897 eiro, ieskaitot nodokļus.

Ceturtdien, 5.jūnijā, ir sākta noteikumu projekta, kas atļauj veikt piemaksas, saskaņošana ar institūcijām, un noteikumu projekts ticis izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Tālāk ministrija sagaidīs dažādu iesaistīto institūciju atzinumus, kas prasīs divas nedēļas. Pēc to saņemšanas un izvērtēšanas priekšlikums par piemaksām tiks virzīts tālāk izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē