Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Lielveikalu darbinieki sevi salīdzina ar zombijiem un vergiem

Zolitūdes traģēdija, kad, sagrūstot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, atsedza trūkumus uzreiz vairākās nozarēs. Publiskajā telpā parādījās daudz anonīmu sūdzību ne vien par ēku būvniecību, bet arī par Darba likuma un darba ētikas pārkāpumiem mazumtirdzniecības veikalu tīklos, kas parādīja ne mazums veidu, kā uzņēmumi uz darbinieku rēķina cenšas efektivizēt savu darbību.

Ar Dienu sazinājās SIA Maxima Latvija darbiniece Nora. Sieviete atklāja, ka šajā uzņēmumā strādājot pēdējās divas dienas, jo viņas vadzis esot lūzis: "Katru dienu jutos kā vergs - nesaprotu, kā noturējos tur pusotru gadu. Strādāju desu nodaļā - staipīju 40 kilogramu smagas kastes. Pirms tam gandrīz neslimoju, bet pusotra gada laikā nolikos regulāri. Veikala vadītāja sapulcē reiz piekodināja, lai neviens nedomā ņemt darbnespējas lapu, jo aizvietotāju neesot. Ja kāds atļāvās slimot, attieksme no vadības pasliktinājās momentā! Mūsu lielveikalā kopumā trūka apmēram 40 darbinieku - mainība bija kā konveijerā. Un ne tik daudz algas, cik attieksmes dēļ." Jautāta, vai viņai veikala vadība likusi iegādāties neizpārdotās preces ar pēdējās dienas derīguma termiņu, Nora atbildēja noraidoši, bet atklāja, ka norakstīto maizi darbiniekiem izdalot bez maksas. Uzņēmuma rīcību šajā it kā cēlajā solī viņa sauc par cinisma augstāko pakāpi - maizi vispirms drīkstējusi izvēlēties veikala administrācija, bet, ja kas palika pāri, to bija ļauts ņemt zāles darbiniekiem. "Mana alga bija trīsreiz zemāka nekā administrācijai - vai tiešām viņi nevar atļauties paši nopirkt maizi?" Neapmierinātību ar darba apstākļiem Dienai pauda arī AS Drogas darbiniece Sintija. Jaunā sieviete strādā par pārdevēju vienā no šī uzņēmuma veikaliem un ir neizpratnē par vadības attieksmi: "Ikreiz, kad saslimstu, vadītāja man zvana un lūdz, lai nāku strādāt. Atteikuma gadījumā nākas izjust kaut ko līdzīgu mobingam. Skaidri liek saprast arī to, ka slimības lapu vienlaicīgi nedrīkst ņemt divi darbinieki. Pagājušajā mēnesī man nācās nostrādāt gandrīz 200 stundu, uz beigām jutos kā zombijs, jo pa vidu iekrita nakts maiņas, kad jākārto akcijas preces, bet saņemtais atalgojums bija neadekvāti zems - nedaudz virs 200 latiem."Vairāk lasiet laikrakstā Diena trešdien, 11.decembrī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē