Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Madonas slimnīcas vadītājs: Papildu finansējums ir solis uz priekšu

Slimnīcām papildus piešķirtais finansējums nākamajam gadam ir nepietiekams redzamiem pozitīviem rezultātiem, tomēr jebkurš papildu finansējums nozarei ir solis uz priekšu problēmu risināšanā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Madonas novada pašvaldības SIA Madonas slimnīca valdes priekšsēdētājs Artis Stuburs.

"Summa tikai ministrijā izskatās liela, bet tālāk viņa sadalās nekontrolētā plūsmā, un beigās ieguvums nav īsti redzams, bet tas tik un tā ir uzskatāms par soli uz priekšu slimnīcu finansiālā jautājuma risināšanā, un cerēsim, ka tā arī jautājums iekustēsies un valdība pamazām turpinās šo pašu ceļu," vēlamās prognozes izteica Stuburs.

Viņš gan norādīja, ka slimnīcām piešķirtā papildu finansējuma ieguvums Madonas slimnīcai patlaban neesot pat prognozējams. "Visu paredzēšanu un noteikumu par 10% algas paaugstinājumu sarežģī tas, ka ne visiem alga ir noteikta un lielai daļai paaugstinājums algā tiks iestrādāts ar komponentēm algas aprēķināšanas tarifā, līdz ar to šie 10% ir visai nosacīti," viņš atzina.

Tajā pat laikā Stuburs pauda nostāju, ka piešķirtie papildu nepilni 19 miljoni latu slimnīcām ir pārāk neliela summa un jau līdzšinējā Latvijas prakse rāda piemērus, kad "lielas naudas summas nekontrolētā plūsmā tiek sadalītas uz jauniem, specifiskiem projektiem un visu ko citu un beigu beigās pašām slimnīcām ikdienas pakalpojumiem īsti nepietiek".

LETA jau ziņoja, ka no nākamā gada plānota ārstniecības tarifu palielināšana, tāpēc paredzams, ka slimnīcām tiks plānots lielāks valsts finansējums.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga, ārstniecības tarifu pieaugumam nākamgad plānoti 18 961 977 lati jeb aptuveni 26,98 miljoni eiro, to paredz 2014.gada valsts budžeta projekts. Veselības ministrija skaidro, ka kopējais valsts ārstniecības tarifu pieaugums plānots 6,4% apmērā.

Lielākā summa paredzēta darba samaksas palielināšanai ārstniecības personām - 16 043 271 lats.

Savukārt pārējo pakalpojumu tarifa elementu pieaugumam paredzēts viens miljons latu latu. Papildus nauda plānota tarifa U palielinājumam jeb pieskaitāmiem izdevumiem (ar pacientu uzturēšanu saistīto izdevumu pakalpojumu apmaksai, materiālu, energoresursu, ūdens un inventāra iegādei), N - amortizācijas izdevumiem (ēku, būvju un pārējo pamatlīdzekļu nolietojums), A - administratīviem un P - attīstības izdevumiem.

Jāmin gan, ka, iesniedzot jaunās politikas iniciatīvas, Veselības ministrija N, U, A un P tarifu elementu pieaugumam prasīja papildu 7,98 miljonus latu.

Atlikušo valsts budžeta projektā ārstniecības tarifu palielināšanai paredzēto summu plānots novirzīt minimālās algas pieaugumam pārējam personālam (bez ārstniecības personām) un maksājumiem Ārstniecības riska fondā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē