Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pētījums: Igaunija zaļāka par Latviju

Latvija nebūt nav zaļākā valsts pasaulē, pat ne tuvu tam - tā noskaidrots Jeilas un Kolumbijas universitāšu pētījumā, kurā noteikts valstu vides sasniegumu indekss (EPI). Sestdien, 25.janvārī, publicētā pētījuma rezultātu apkopojumā Latvija starp 178 valstīm ierindota 40.vietā. Pirmajā vietā arī šogad ir Šveice, tai seko Luksemburga, Austrija un Singapūra, bet kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva ir attiecīgi 20.

un 49.vietā, portālu Diena.lv informēja biedrība homo ecos:.EPI apkopotie rādītāji dalīti divās grupās. Pirmās grupas rādītāji raksturo vides ietekmi uz cilvēka veselību, bet otrās – ekosistēmu kvalitāti un dabas resursu pārvaldību. 100 punktu skalā Latvijā gandrīz 100% tiek sasniegts mērķis par bioloģiskās daudzveidības un gaisa piesārņojuma tendencēm, taču mazākais punktu skaits piešķirts nozvejas un mežrūpniecības nozarēm.Gatavojot 2014.gada pētījumu, eksperti samazināja vērtējumu nozvejas un mežrūpniecības nozarēs valstīm, kas sniedza neatbilstošus datus. Piemēram, ja ANO Pārtikas un zemkopības organizācijā iesniegtos datus par zivju krājumu eksperti atzina kā neadekvātus, tad valsts saņēma zemāko vidējo vērtējumu abiem indikatoriem - zivju krājumi un zveja ar traļiem. Latvijas gadījumā abi šie rādītāji ir novērtēti ar 0. Savukārt mežu nozarē šā gada pētījumā tiek apskatītas tikai viena rādītāja tendences – izmaiņas mežu platībā laika periodā no 2000. līdz 2010.gadam. Minētajā periodā mežu platības ievērojami samazinājās, līdz ar to arī kopējais vērtējums ir zems – 3,3 punkti, arī šajā jomā ierindojot Latviju vienā no pēdējām vietām.

2012. gadā Latvija EPI ieguva otro vietu, tomēr atšķirīgo datu ieguves un apstrādes metožu dēļ salīdzināt indeksu rezultātus nevajadzētu, norāda homo ecos:.

"Iepriekšējos gados Latvija EPI tika novērtēta daudz augstāk, jo metodikā tika skatīts valsts kopējais radītais vides slodžu apjoms, nevis tendences. Kopumā EPI tiek kritizēts par to, ka tas pamatā aplūko teritoriālās slodzes vidē, bet ignorē ar patēriņu saistītās ietekmes uz vidi. Līdz ar to attīstītās valstis, kurās ir maz piesārņojošas ražošanas, bet augsts patēriņš, EPI spēj iegūt salīdzinoši labu vērtējumu," norādījis biedrības Zaļā brīvība vadītājs Jānis Brizga.

Taču, neskatoties uz kritiku, EPI ir kļuvis par vienu no pasaules vadošajiem indikatoriem vides ilgtspējas jomā, kas katru gadu tiek prezentēts ietekmīgāko valstu vadītājiem Pasaules ekonomikas forumā Davosā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē