Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pirmais mājdzīvnieks bērnam

Mazam bērnam mājdzīvnieciņu parasti izvēlas vecāki. Nav vēlams iegādāties dzīvu radībiņu atvasei, kas jaunāka par septiņiem gadiem. Lai pūkainais ģimenes loceklis sagādātu tikai jaukus brīžus, par dzīvnieciņu jārūpējas un ar to regulāri jānodarbojas. Pie saimnieka pieradis grauzējs ir ziņkārīgs un interesants kompanjons.

Trusis, žurka, kāmis, pelīte, jūrascūciņa bērnam būs piemēroti kā paši pirmie mājdzīvnieki, jo tie ir viegli aprūpējami un tiem nav nepieciešams dārgs turēšanas inventārs. Vecākiem iepriekš vēlams noskaidrot visu par dzīvās radībiņas uzturēšanu un veselību, par drošības pasākumiem, kas jāievēro. Jāzina arī, ka ar mīluli jābūt ļoti uzmanīgam, jo viņa dzīvība ir trausla. Jārēķinās, ka dažiem grauzējiem ir diezgan īss mūžs – vidēji ap diviem līdz trim gadiem, bet, piemēram, tagad tik populārajiem skinijiem (bezspalvaina jūrascūciņa) mūža ilgums būs gandrīz uz pusi īsāks nekā jūrascūciņai ar normālu apmatojumu. Šķiršanās no mīluļa var bērnu dziļi sāpināt uz ilgiem gadiem.

Jāņem vērā, ka kāmji un žurkas var būt agresīvi un pat kost, īpaši – pamodināti diendusas laikā, bet šinšilla nemīl, ka to ņem rokās.

Dzīvniekiem jāsagādā ērts, atbilstoša izmēra būris. To nedrīkst novietot tuvu sildierīcēm. Pūkainais mīlulis būs jāsargā no caurvēja. Jāzina, ka pārkaršana ir daudz bīstamāka par uzturēšanos zemākā temperatūrā. Ja mājās ir suņi un kaķi, jāatceras, ka to pastāvīga uzturēšanās vienā telpā ar grauzējiņu var radīt mazajiem mīluļiem lieku stresu.

Mīļdzīvnieka turēšanas laikā stingri jāievēro sugai atbilstoši turēšanas apstākļi un diēta. Jāatceras, ka grauzējiņi ēd nelielām porcijām, taču bieži, barību uzņemot visu diennakti. Atteikšanās no ēdiena ir pirmā saslimšanas pazīme, tādā gadījumā steidzami jāmeklē veterinārārsta palīdzība. Nelielas brūces var viegli noskalot ar siltu ūdeni un apstrādāt ar vāju antiseptisku līdzekli, bet lielas brūces noteikti jāparāda veterinārārstam. Ja mazais grauzējs saslimis, pats svarīgākais ir turēt to siltumā un dot daudz šķidruma, lai mēģinātu novērst ķermeņa atūdeņošanos. Grauzējiņu var dzirdināt ar pipeti vai nelielu šļirci (bez adatas), bet nevajag to veikt vardarbīgi. Dzirdināt vajag ļoti uzmanīgi, apzinoties, ka šķidrums, kas nokļuvis elpceļos, var nodarīt vairāk posta nekā labuma.

Īpašniekam jāzina, ka būrītis jānodrošina pret mājas mīluļa bēgšanas mēģinājumiem. Terārijam, kas pielāgots grauzēju vajadzībām, jāizveido ērti noslēdzams stiepļu vāks. Tas pasargās mazo ģimenes locekli arī no kaķa vai suņa «uzmanības pierādījumiem».

Pieradinātu dzīvnieku pastaigāties ārpus būra var laist, tikai cilvēkam klātesot. Izbēdzis grauzējs var radīt lielu haosu mājās. Sīko būs grūti noķert, tas skraidīs pa visu dzīvokli, var piekļūt pārtikai, sagrauzt drēbes, iekārtot migas skapī un pagultē. Savā vaļā palaists trusis var plēst tapetes, grauzt telefona un elektrības vadus, apdraudot savu dzīvību. 

*Olaines Veterinārā centra all4pets veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē