Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Regulators nevar garantēt RS biļešu cenas samazināšanos

Pretēji nesen atsevišķu politiķu paustajam, ka regulatora piesaiste varētu samazināt braukšanas maksu Rīgas satiksmes (RS) sabiedriskajā transportā pat par trešdaļu, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis ceturtdien intervijā telekanālam LNT norāda - regulators var optimizēt izmaksu daļu, tomēr tas nebūt negarantē, ka samazināsies arī biļešu cena par braucienu.

"Tarifs ir atkarīgs gan no izmaksām, gan no tā, kādā veidā izmaksas tiek segtas. Ja mēs skatāmies uz izmaksu daļu, protams, regulatoram varētu būt iespēja šīs izmaksas ietekmēt, bet vienlaikus jāskatās arī uz to, ka šobrīd tarifa izmaksas lielā mērā tiek segtas no dotācijas. Dotācijai ir ārkārtīgi liela ietekme uz braukšanas maksu. Pat, ja regulators samazina izmaksas, regulatoram nav iespēju nodrošināt to, ka šī dotācija tiek saglabāta esošajā apmērā. Līdz ar to nevar garantēt, ka braukšanas maksa samazināsies. Mēs varam uzņemties daļu atbildības par izmaksu samazināšanu, bet nevaram uzņemties atbildību par to, lai braukšanas maksa paliek esošajā līmenī vai samazinās," LNT pauda Irklis.Viņš neslēpa, ka jau no medijos vien izskanējušās informācijas redzams, kurās pozīcijās izmaksas varētu samazināt, norādot uz samērā apjomīgajiem maksājumiem arodbiedrībai LABA. Tomēr, par cik procentiem izmaksas būtu iespējams samazināt, Irklis pašlaik nevar spriest, jo SPRK nav iepazinušies ar RS tarifu aprēķiniem. "Vai tie ir 30% vai cita summa, šobrīd ir neiespējami pateikt, kamēr nav redzēta kopaina. Vēlreiz uzsveru, pat ja samazinām izmaksas, tā nav garantija, ka samazināsies braukšanas maksa. To regulē pašvaldība caur dotāciju. Pašvaldība ir tā, kas beigu beigās definē, kāda ir patiesā maksa. Sabiedriskais transports faktiski visā pasaulē ir dotēts, lai nodrošinātu iespējas cilvēkiem pārvietoties. Tāpēc tā lielā mērā ir politiskā izšķiršanās, cik daudz tas tiek atbalstīts," skaidroja Irklis.SPRK padomes loceklis arī norāda, ka pašlaik regulatoram nav metodikas sabiedriskā transporta tarifu aprēķināšanai, tāpēc, ja grib nonākt līdz tādam regulējumam, nepieciešamas izmaiņas vairākos likumos, ne tikai regulatora likumā. Būtu jāgroza, piemēram, arī sabiedriskā transporta likums, kurā šobrīd ir noteikta kārtībā, kādā veidā tiek aprēķināti tarifi un kas tos aprēķina.Jau vēstīts, ka no 1.februāra Rīgā ieviestas jaunas cenas par braukšanu sabiedriskajā transportā - vairumam pasažieru cena par braucienu pieaugs no līdzšinējiem 60 centiem līdz 1,15 eiro par braucienu, bet vairākām iedzīvotāju grupām noteiktas jaunas atlaides.Savukārt, pērkot biļeti pie autobusa, tramvaja vai trolejbusa vadītāja, tā no 1.februāra maksās 2 eiro.Skarbāka kļuvusi arī biļešu kontrole un sodi pieķertajiem bezbiļetniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē