Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Reirs: Veselības aprūpes finansēšana neapdraudēs sociālo budžetu

Veselības aprūpes finansēšanā netiks apdraudēts sociālais budžets, šodien žurnālistiem teica labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība).

Ministrs šodien piedalījās Veselības darba grupas sēdē, kuru atstāja pirms tās beigām. Viņš norādīja, ka patlaban sarunas darba grupā vēl turpinās, bet solījums, ka esošais sociālo pakalpojumu grozs tiek finansēts esošā apmērā tikšot pildīts.

Esošie pakalpojumi, kas ir sociālajā budžetā, tiks nodrošināti ar 34,09% bez samazinājuma, tātad nav apdraudētas ne pensijas, ne uzkrājumi, teica Reirs.

Minstrs norādīja, ka Labklājības ministrija (LM) vienmēr piekritusi, ka veselības aprūpe jāsasaista ar nodokļu nomaksu, turklāt ministrija ir gatava veidot šo sasaisti aprēķinos, tāpēc nav nepieciešams veselības aprūpei iezīmēt procentus no sociālā budžeta.

Ministrs norādīja, ka sociālais nodoklis ir personificēts, un LM var noteikt vai cilvēks ir nodokļu maksātājs, vai nav, un nekas cits, lai veidotu sasaisti, nav nepieciešams.

Reirs norādīja, ka, ja tiek rasti kompensējošie mehānismi, tad sociāla nodokļa iezīmēšana veselības aprūpei ir iespējama, bet līdz tam vēl diskusijas nav tikušas.

Ministrs teica, ka LM galvenais uzdevums ir spēt finansēt esošos pakalpojumus no esošajiem finanšu līdzekļiem.

Savukārt uz jautājumu, kāds ir LM priekšlikums veselības aprūpes finansējuma rašanā, Reirs teica, ka ministrija organizēs un izpētīs jebkurus priekšlikumus, bet nejaucas citu ministriju kompetencē.

Kā ziņots, valdība 9.maijā atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam, tomēr tika nolemts, ka atsevišķiem jautājumiem, piemēram, veselības nozares finansējumam, risinājums vēl tiks meklēts.

Pēcāk veselības finansējuma jautājuma risināšanai tika izveidota darba grupa Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadībā. Iepriekš premjers uzsvēris, ka jautājumu par veselības aprūpes finansējumu atlikt nevar.

Valdības vadītājs norādījis, ka viņa vadītā darba grupa no iepriekšējām darba grupām atšķiras ar to, ka šoreiz ir noteikta robeža jeb datums, proti, 1.jūnijs, līdz kuram jāpanāk vienošanās. Viņš uzsvēra, ka koalīcijai būs jāsanāk kopā un jāpieņem viens no risinājumiem, kas kādam noteikti nepatiks.

Tāpat ziņots, ka Veselības ministrija (VM) neatbalsta valsts veselības apdrošināšanu fiksētā maksājuma veidā. VM un veselības ministre Anda Čakša iestājas par to, ka jānodrošina veselības apdrošināšanas piesaiste sociālajam nodoklim, īpaši ņemot vērā ēnu ekonomikas apmēru Latvijā.

Arī premjers iepriekš atzinis, ka viens fiksēts maksājums par veselības aprūpi visiem varētu nebūt labākais variants. Premjeram piekrīt arī koalīcijas partneri, kuri uzskata, ka šim maksājumam jābūt diferencētam, ja tāds tiktu ieviests.

Tāpat ir skaidrs, ka veselībai ir jārod "ārējais finansējums", jo iekšējo rezervju neesot, kā arī tikai uz līdzekļu pārdales rēķina nevar palielināt finansējumu veselības aprūpei, piebilda valdības vadītājs. Tātad "kādam būs jāmaksā, teorētiski tie var būt darba devēji, darba ņēmēji, vai visa sabiedrība kopumā", skaidrojis Kučinskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē