Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Šadurskis: Kuluāros runā par trīs spēcīgiem EK prezidenta amata kandidātiem, arī Dombrovski

To, vai ministru prezidents Valdis Dombrovskis varētu nokļūt Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatā, izšķirs nejaušība, ko šodien nav iespējams prognozēt, portālam Diena.lv sacīja Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas partijas grupas deputāts Kārlis Šadurskis. Tiesa gan deputāts uzskata, ka Dombrovskim ir labas izredzes iegūt šo nomināciju.

Taču prognozējami, kā norāda K.Šadurskis, ir daži momenti. Komisijas prezidenta kandidatūru izvirza Eiropadome, un par to balso Parlaments. Tāpēc pirmais jautājums ir, vai kandidāts varētu pārstāvēt Eiropas Tautas partiju. Šeit svarīgi gan 2014. gada Parlamenta vēlēšanu rezultāti, gan Padomes sastāvs.  

Šobrīd no Eiropadomes 27 valstu un valdību vadītājiem 14 pārstāv ETP. 2014. gadā tiem varētu pievienoties Itālija, un ļoti svarīgs būs Vācijas vēlēšanu rezultāts 2013. gada rudenī. K.Šadurskis prognozē, ka Angela Merkele saglabās kancleres amatu, kas ļautu padomē nodrošināt vairākumu.

"Jācer, ka ETP saglabās lielākās frakcijas statusu arī nākamajā Parlamenta sasaukumā. Otrkārt, ja kandidāts ir no ETP, vai tas varētu būt Dombrovskis? Es domāju, ka ETP nevirzīs Barozu uz trešo termiņu, jo tas runātu pretī labas pārvaldības tradīcijai - divi termiņi, kaut arī formāla ierobežojuma nav," pauž Šadurskis. Tiesa gan Barozu ļoti atbalsta Komisijas viceprezidente Viviāna Redinga, taču Šadurskis pieļauj, ka tas ir Redingas personīgās kampaņas elements.

Kuluāros runā par trīs spēcīgiem kandidātiem – Polijas premjeru Donaldu Tusku, Dombrovski, kā arī pašreizējo NATO ģenerālsekretāru Andersu Fogu Rasmusenu. Papildus objektīviem kritērijiem būtiski ir arī subjektīvie, taču Šadurskis uzskata, ka tie runā vairāk par labu Dombrovskim vai Rasmusenam, nevis Tuskam.

"Dombrovskim par labu runā labās attiecības ar Vācijas kancleri, ETP grupas priekšsēdētāju Eiropas Parlamentā Žozefu Doulu, ETP vadību, kā arī viņa veiksmes stāsts krīzes pārvarēšanā, tas, ka viņš nāk no jaunās dalībvalsts, mazās dalībvalsts, no vislielākā krīzes dziļuma īsā laikā spējis panākt Latvijas atbilstību Māstrihtas kritērijiem, bet nav pārāk kategorisks, lai aizvainotu tās dalībvalstis, kas nespēj vai negrib veikt konsolidācijas pasākumus," uzskata Šadurskis. Ja nenotiks kaut kas pilnīgi negaidīts, Šadurskis pieļauj, ka Dombrovskim būs labas izredzes iegūt šo nomināciju.

Tāpat deputāts uzsver, ka Dombrovska starptautiskā autoritāte ir ļoti augsta. Tiek novērtētas viņa un viņa vadīto valdību spējas veikt reformas, lai arī grūtas, tomēr nepieciešamas, turklāt veikt tās savlaicīgi, lieki nevilcinoties. Dombrovskis ir ļoti mērķtiecīgs, ir gatavs darīt lietas, kas ir svarīgas, atšķirībā no ļoti daudziem politiķiem, kas vairāk raizējas par to, kā viņu veikums izskatīsies no malas. Ilgtermiņā šāda politika attaisnojas, uzskata Šadurskis.

"Tie, kas neiedziļinās valdības darba rutīnā, nelasa ekspertu ziņojumus un nepēta makroekonomiskos rādītājus un Valsts kases datus, bet ilgojas pēc šova, ir vīlušies.  Viņiem Dombrovskis var šķist neinteresants un garlaicīgs," pauž Šadurskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē