Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sociālā eksperimenta rezultāti: Vecāki bieži vieglprātīgi pret bērnu privātumu internetā

Divi drošāka interneta centra sociālie eksperimenti apliecina, ka vecāki samērā vieglprātīgi izturas pret bērnu privātumu internetā. Arī paši bērni neapzinās, ka svešinieki var piekļūt viņu sociālajos tīklos ievietotajai informācijai un to izmantot, vēsta Net-Safe Latvija.

Līdz šim Latvijā ir īstenotas daudzveidīgas izglītojošas aktivitātes bērniem un jauniešiem, kuru mērķis ir rosināt atbildīgi izturēties pret savu privātumu internetā. Diemžēl paši vecāki nav labs piemērs saviem bērniem. Lai pārbaudītu vecāku modrību, tika veikts sociālais eksperiments Viltus kastinga sludinājums. Tā ietvaros facebook.com tika izveidots viltus kastinga aģentūras sludinājums ar aicinājumu vecākiem pieteikt neesošai filmēšanai savus bērnus.
 

Tie vecāki, kuri atsaucās sludinājumam, atsūtot bērnu foto un video, vēlāk tika apzvanīti un iztaujāti. Trīs dienu laikā sludinājumu apskatīja 379 cilvēki. No viņiem savu bērnu fotoattēlus atsūtīja 75 vecāki. Tikai astoņi vecāki painteresējās par to, kur var atrast vairāk informāciju par kastinga aģentūru un kādam mērķim bērni tiks filmēti. Nesaņemot atbildi, tikai viens vecāks nolēma nesūtīt informāciju par savu bērnu. Savu dzīvesvietas pilsētu norādīja 23 vecāki, bet bērna izglītības iestādi – 10 vecāki. Vecāki labprāt dalījās ar informāciju par savu bērnu: "Puikam visi draugi, nešķiro – savējais vai svešs", "Nebaidās no svešiem cilvēkiem", "Komunikabla, ir filmēšanās pieredze". Saņemtas pat fotogrāfijas ar bērniem peldkostīmā.

"Diemžēl mūsu sabiedrībai ir raksturīga vieglprātīga attieksme pret privātu informāciju – gan vecāku, gan bērnu publiskie profili un privātā dzīve svešiniekiem ir kā uz delnas. Tāpat vērojams kritiskās domāšanas trūkums – pirms sūtīšanas mēs nemaz nepārbaudām, kam tiek sūtīta informācija. Rezultātā mēs viegli varam kļūt par krāpnieku un ļaundaru upuriem," uzsvērusi Net-Safe Latvija Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska.

Psiholoģe Dace Bērziņa šādu vecāku nekritisku rīcību skaidrojusi ar pašu personiskās pieredzes trūkumu – ne visi apzinās, ka, ievietojot informāciju virtuālajā vidē, pār to zaudēs kontroli. Otrs iemesls – vecāki īsti neapzinās savas vēlmes izcelt sevi ar bērnu palīdzību, tāpēc kritiski nenovērtē situācijas riskus, kas varētu būt saistīti tieši ar bērnu. Piemēram, vai kāds neizmantos manis nosūtītās bērnu fotogrāfijas, video u.c. ļaunprātīgi? Tāpat svarīgi ir pavaicāt sev, vai bērns pats vēlas iesaistīties šajās aktivitātēs un vai tā informācija, kas par bērnu ir nonākusi virtuālajā telpā, neradīs viņam arī turpmāk nepatīkamas situācijas?

Eksperimenta Tava privātā informācija svešiniekam uz T-krekla ietvaros tika veikta trīs 12 un 13 gadus vecu bērnu sociālo tīklu profilu analīze. Ar šo bērnu vecākiem tika sarunāts, ka bērni drīkst piedalīties eksperimentā. Mamma paņēma savu bērnu līdzi uz tikšanos un uz brīdi atstāja vienu. Bērnu sarunā iesaistīja nepazīstams vīrietis, kam uz T-krekla bija uzdrukāta par bērnu sociālajos tīklos atrodamā informācija. Bērnu reakcija liecina, ka viņi neapzinās, ka internetā ievietoto informāciju redz ne tikai draugi. Net-Safe Latvija Drošāka interneta centrs iesaka vecākiem aicināt bērnus informāciju par sevi sniegt apdomīgi un uzlikt privātuma iestatījumus saviem sociālo tīklu kontiem.
 

NetSafe Latvija Drošāka interneta centrs iesaka ikvienam vecākam rūpīgi pārbaudīt, kam tiek sūtīta privāta informācija. Īpaši, ja tā ir par bērnu, uzsver organizācija.Tāpat ieteicams novērtēt bērnu un citu ģimenes locekļu profilu privātuma iestatījumus sociālajos tīklos un tos izmainīt, lai privāta informācija nebūtu pieejama svešiniekiem.

Top komentāri

Trollis JT
T
Atslēgas vārds - "vieglprātīgi". Internets tikai visam piešķir dažas īpatnības. Bija, ir un būs... vieglprātīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē