Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Strazds: "cenu stagnācijas" tendence varētu turpināties

Latvijā bieži vien kopējo inflāciju vai deflāciju mēneša griezumā var skaidrot ar būtiskām izmaiņām kādas vienas preču vai pakalpojumu grupas cenās. Arī septembris nebija izņēmums - kopējo cenu pieaugumu par 0,3% var pilnībā izskaidrot ar sezonālu apģērbu un apavu cenu pieaugumu, beidzoties vasaras preču izpārdošanai un veikalos nonākot rudens un ziemas sezonas precēm. Pārējās preču grupas cenu izmaiņas bija salīdzinoši nelielas, ja neskaita viesnīcu cenu sezonālu samazinājumu, kas ari bijis ievērojams.

Kopējais cenu līmenis pēdējā gada laikā nav īpaši mainījies un arī turpmāko mēnešu laikā šāda "cenu stagnācijas" tendence varētu turpināties, ņemot vērā arī to, ka saistībā ar eiro ieviešanu veiktais cenu monitorings un citi pasākumi varētu atturēt uzņēmējus no cenu paaugstināšanas, ja vien tam nebūs kāds ārējs iemesls, piemēram, attiecīgās preces cenas būtisks kāpums pasaules tirgū. Savukārt nākamā gada otrajā pusgadā, kad eiro ieviešana būs aiz muguras, tas varētu nozīmēt "aizturētās inflācijas" parādīšanos.

Nordea šobrīd prognozē, ka šogad kopumā inflācija Latvijā būs zem 1%, taču nākamgad tā varētu pietuvoties 3%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2013.gada septembrī, salīdzinot ar 2012.gada septembri, samazinājās par 0,4%. Precēm cenas samazinājās par 0,6%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,2%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,4%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē