Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Valsts kontroliere: Jāpārtrauc prakse, ka ES fondi tiek tērēti tērēšanas pēc

Ir jāpārtrauc prakse, ka Eiropas Savienības (ES) fondi tiek tērēti "tikai tērēšanas pēc", pievēršot uzmanību fondu tērēšanas iemesliem un pamatojumam, šodien preses konferencē teica valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Kā ziņots, Rīgā divas dienas notika ES augstāko revīzijas iestāžu un Eiropas Revīzijas palātas sadarbības platformas - Kontaktu komitejas - sanāksme. Kā žurnālistiem pastāstīja Krūmiņa, viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas ticis apspriests, bija jaunais Eiropas Stratēģisko investīciju fonds, norādot, ka tas ir ļoti būtisks solis, kuru spērusi jaunā Eiropas Komisija.

Valsts kontroliere izteicās, ka valstu augstākajām revīzijas iestādēm jau laicīgi vajadzējis iepazīties ar fonda izveides mērķiem un tagad par fonda darbību ir radusies labāka izpratne. Tāpat Krūmiņa minēja, ka sanāksmē pārrunāta augstāko revīzijas iestāžu loma saistībā ar Eiropas Centrālās bankas jautājumiem.

Tāpat sanāksmes darba kārtībā bijuši jautājumi par amatpersonu atbildības stiprināšanu, kā arī sadarbības uzlabošana ar tiesībsargājošajām iestādēm. Divu dienu laikā ticis runāts arī par Eiropas daudzgadu finanšu ietvaru, un visiem dalībniekiem bijusi vienota pozīcija - ir jāpārtrauc prakse, ka ES fondi tiek tērēti tikai tērēšanas pēc.

Slovākijas valsts kontrolieris klātesošajiem norādīja, ka, neskatoties uz atšķirībām ES dalībvalstīs, problēmjautājumi tām lielākoties ir vienādi.

Savukārt Eiropas Revīzijas palātas prezidents Vitors Kaldeira pauda, ka šī tikšanās pierādīja, cik ļoti svarīga ir valsts revidentu loma, jo viņiem ir ne tikai pienākums uzraudzīt valsts fondu izlietojumu, bet arī izprast, vai veiktie ieguldījumi būs veiksmīgi un nesīs augļus.

Kā ziņots, sanāksmē piedalījās ES dalībvalstu un piecu kandidātvalstu augstāko revīzijas iestāžu vadītāji, pārstāvji no Eiropas Komisijas un Eiropas Investīciju bankas un Kaldeira. Novērotāja statusā tika pārstāvēta arī Eiropas Augstāko revīzijas iestāžu organizācija (EUROSAI). Sanāksmi rīkoja Valsts kontrole.

Kontaktu komitejai ir nozīmīga loma ne tikai savstarpējās sadarbības veicināšanā, bet arī kopējā ES dalībvalstu revīzijas iestāžu darbības efektivitātes paaugstināšanā. No augstāko revīzijas iestāžu profesionālās sadarbības un izaugsmes ir tieši atkarīga ikvienas ES dalībvalsts sekmīga ekonomiskā izaugsme, ilgtspēja un turpmākā attīstība.

Valsts kontrole ir ES Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas un Eiropas Revīzijas palātas Kontaktu komitejas pilntiesīga locekle kopš 2004.gada 1.maija. No 2014.gada 16.oktobra Latvija ir prezidējošā valsts Kontaktu komitejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē