Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Viņķele: Nākotnē var vērtēt NĪN atlaižu piešķiršanu daudzbērnu ģimenēm, kas mājokli īrē

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) samazināšana arī tām daudzbērnu ģimenēm, kuras īrē vai dzīvo kādam citam piederošā īpašumā, ir vērtējama ideja, taču tad īres tirgum jābūt legālam, portālam Diena.lv uzsvēra labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Trešdien Demogrāfiskās lietu padomes sēdē atbalstītais priekšlikums NĪN samazināšanu daudzbērnu ģimenēm ir pirmais solis, lai mazinātu izmaksas par mājokli daudzbērnu ģimenēm, sacīja I. Viņķele.

"Visbūtiskākais priekšnoteikums, lai varētu piemērot NĪN atlaides īrētiem mājokļiem - īres tirgum ir jābūt legālam. Īres līgumam būtu jābūt deklarētam Valsts ieņēmumu dienestā," uzsvēra labklājības ministre. Tad NĪN atlaide pienāktos dzīvokļa īpašniekiem, kas to piemērotu īrniekiem – daudzbērnu ģimenei.

Kā vēstīts, Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks norādījis, ka šāds priekšlikums problēmas sagādās tām daudzbērnu ģimenēm, kuras dzīvokli īrē vai dzīvo kāda cita īpašumā.

"Būtu bijis labi, ja šis jautājums būtu kompleksi pārdomāts, jo vajadzētu padomāt arī par tām daudzbērnu ģimenēm, kuras nav īpašnieks. Tās ģimenes, kuras īrē vai dzīvo pie savām vecvecākiem, viņi arī maksā visi šo īpašuma nodokli, taču konkrētajā redakcijā uz viņiem tas it kā neattiecās," portālam Diena.lv sacīja L. Mucenieks.

No vienas puses ir labi, ka daudzbērnu ģimeņu atbalstam ir sperts pirmais solis, sacīja L. Mucenieks, taču būtu bijis labi, ja tiktu padomāts arī par šo kategoriju, kurai arī ir nepieciešams atbalsts. "Tie, kas nevar savu dzīvokli iegādāties, viņi ir spiesti īrēt, līdz ar to viņi netiek pie īpašuma tiesībām. Viņiem vienalga ir jāmaksā par to visu, ko viņi īrē. Šajā brīdī, kaut arī viņi tur ir deklarēti un tur atrodās, uz viņiem šī atlaide neattiecas," saka L. Mucenieks.

L. Mucenieks piebilst, ka Demogrāfisko lietu padomes sēdē viņš par šo priekšlikuma nepilnību ir izteicies un viņam tika solīts, ka par to tiks domāts. Arī I. Viņķele portālam Diena.lv atzina, ka Mucenieka kunga priekšlikums ir vērtējams ieviešanai nākotnē.

Pieņemot situāciju, ka daudzbērnu ģimene dzīvo mājā uz piesaistīta zemes gabala un viņiem ir jāmaksā pāris simti latu gadā, viņiem šī NĪN atlaide ir svarīga, portālam Diena.lv sacīja advokāts Raimonds Briedis. Taču, ja daudzbērnu ģimene dzīvo trīs vai četru istabu dzīvoklī, tad NĪN atlaide ir niecīga. "Tādā gadījumā var sanākt tā, ka ir liela brēka un maza vilna," pieļāva R. Briedis.

Savukārt uz jautājumu, vai būtu iespējams NĪN atlaidi piešķirt dzīvokļa īpašniekam, kas to tālāk piemērotu īrniekiem – daudzbērnu ģimenei, R. Briedis sacīja, ka viņam ir grūti iedomāties, ka to varētu realizēt praksē. "Ja izīrētājs ir valsts vai pašvaldība, tad to kaut kā varētu, bet ja ir privātais izīrētājs, tad sanāk, ka to jādara privātajam. Būtu jāpadomā, nav tādas atbildes," sacīja R. Briedis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē