Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Eksāmens īsi pirms pusnakts

Pirmo reizi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) vēsturē reflektanta reliģiskās pārliecības dēļ iestājeksāmens klavierspēlē viņam vienam organizēts vēlā sestdienas vakarā, jo Septītās dienas adventistu draudzes locekļiem sabats liedz strādāt no piektdienas saulrieta līdz sestdienas saulrietam.

Tiesībsarga birojs, pēc kura vēstules saņemšanas JVLMA pieņēma lēmumu izdarīt šo izņēmumu, tagad norāda, ka augstskolām ir tiesības ņemt vērā ne tikai konkrētā indivīda, bet arī citu studentu un sabiedrības intereses, kas ļauj domāt, ka augstskola būtu varējusi studentam pretimnākšanu arī neizrādīt un eksāmenu īpašā laikā neorganizēt.

Radusies paradoksāla situācija - JVLMA vēlo eksāmenu rīkoja nelabprāt un izteica neapmierinātību, taču gan eksperti, gan ierēdņi augstskolu slavē un sauc par lielisku tolerances paraugu.

Kā jau ziņoja portāls diena.lv, sestdien no plkst.10.30 JVLMA notika iestājeksāmeni jaunajiem pianistiem. Viens no topošajiem studētgribētājiem bija Septītās dienas adventistu draudzē, kas ievēro sabatu. JVLMA rektors Artis Sīmanis portālam skaidroja, ka Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz - visiem vienas studiju programmas reflektantiem iestājeksāmeni jākārto vienā dienā. Tikmēr no Tiesībsarga biroja JVLMA saņēmusi vēstuli, kurā akadēmija aicināta pieņemt attiecīgajam reflektantam eksāmenu citā dienā. Risinājums šoreiz gan rasts, sasaucot iestājeksāmenu komisiju pēc saules rieta plkst. 22.20, taču tikpat labi varēja arī būt situācija, kad kāds no eksāmenu komisijas locekļiem tik vēlu nevarētu ierasties.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Laura Zaharova Dienai norādīja, ka spēkā esošajos MK Noteikumos par prasībām, kritērijiem un kārtību uzņemšanai studiju programmās nav noteikts, ka eksāmenam jānotiek vienā dienā. Tomēr, kā Diena pārliecinājās, noteikumos ir norma, kas aizliedz radīt "tiešas vai netiešas priekšrocības personai attiecībā uz tās uzņemšanu studiju programmā, kas ir pretrunā augstskolas vai koledžas uzņemšanas noteikumiem, normatīvajiem aktiem vai vispārējiem tiesību principiem". Šajā gadījumā nav izslēgta situācija, kad kāds no studēt gribētājiem varētu celt iebildumus pret augstskolu, ka vienam cilvēkam tiek radīti atšķirīgi apstākļi. Jāpiebilst, ka reflektanta veselības stāvokļa dēļ neviens iestājeksāmenu nepārceļ, to nedara arī gadījumos, ja pretendents piedalās starptautiskā konkursā, kura norise sakrīt ar iestājeksāmena laiku. Sīmanis Dienai saka, ka MK noteikumos jābūt nepārprotami norādītam, kādos gadījumos izņēmumi ir atļauti.

Visu Ata Rozentāla rakstu lasiet otrdienas, 8.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas