Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gjensidige vadītājs: Dariet! Palīdziet skolām, bērniem, ieprieciniet sirmgalvjus, atbalstiet centīgus studentus

Par cilvēkiem, kuri būtu pelnījuši Latvijas lepnuma balvu, savu redzējumu intervijā Magdai Riekstiņai pauž Latvijas lepnuma atbalstītāja, Gjensidige Baltic ģenerāldirektors Aleksandrs Rjabovs.

Kādus cilvēkus jūs aicinātu virzīt Latvijas lepnuma balvai?

Esmu pārliecināts, ka Latvijā ir daudz cilvēku, ar kuriem varētu lepoties. Kā redzam pēc iepriekšējos gados Latvijas lepnumam pieteiktajiem cilvēkiem, tie ir gan skolotāji, gan garā stipri cilvēki, kuriem ir veselības problēmas, taču, neskatoties uz tām, viņi atrod spēku sevī, lai celtos, dzīvotu un palīdzētu citiem. Īpaši vēlos uzrunāt uzņēmējus - dariet! Kaut ar mazumiņu, bet dariet! Palīdziet skolām, bērniem, ieprieciniet cilvēkus veco ļaužu pansionātos - dāviniet viņiem kādu skaistu koncertu, labu televizoru, kurā varētu skatīties labus raidījumus! Atbalstiet kādu centīgu studentu, kuram trūkst līdzekļu, jo šāds ieguldījums noteikti ir labākā investīcija mūsu nākotnes sabiedrībā! Nav svarīgi, cik liels ir atbalsts, galvenais, lai tas nāk no sirds.

Tātad Latvijas lepnuma balva būtu jāsaņem cilvēkiem, kuri apliecinājuši nesavtību?

Latvijas lepnuma balvu pelnījuši cilvēki, kuri ar savu rīcību vai darbu palīdzējuši citiem. Nav svarīgi, vai tie ir glābēji, mediķi, policijas darbinieki, pedagogi vai vienkārši cilvēki, kuri bijuši pašaizliedzīgi un pirmajā vietā likuši otru cilvēku, neskatoties, vai tas ir draugs, radinieks, paziņa vai pilnīgs svešinieks. Nav iespējams izvērtēt, kura devums otram vai sabiedrībai kopumā ir nozīmīgāks. Vai tad ir iespējams izmērīt, kā mainīsies bērnu attieksme pret citiem, trūcīgos apstākļos saņemot uzņēmēja palīdzību un nākotnē pašam sasniedzot lielas virsotnes? Vai arī - cik vispusīgi attīstīta veidosies mūsu jaunā paaudze, ja tai būs iespēja ne vien apgūt zināšanas skolas programmā, bet arī ārpus tās, sportojot vai attīstot prāta spējas, spēlējot dambreti? Un kā rīkosimies, ja redzēsim netaisnību vai pāridarījumu - vai tad stāvēsim un uz to vienkārši noskatīsimies? Domāju, ka labo darbu kods, ko saņemam, pateicoties šim brīnišķīgajam projektam, noteikti mūsos tiks nostiprināts un tiks likts lietā īstajā brīdī. Labestība veido labestību. Es gribētu cerēt, ka, redzot labos darbus, ko dara citi cilvēki, ikviens no mums kļūs labāks un vairāk aizdomāsies par līdzcilvēkiem un viņu vajadzībām.

Varbūt no iepriekšējiem gadiem īpaši spilgti iespiedies atmiņā kāds cilvēks, kurš saņēmis Latvijas lepnuma balvu?

Domāju, ka ikviens, kurš ticis godināts šī projekta ietvaros, pelnījis īpašu cieņu par paveikto. Es kā uzņēmējs ļoti augstu vērtēju pagājušā gada Latvijas lepnuma ieguvēju Andri Ramoliņu - viņš nesavtīgi atbalsta bērnus, kuru ģimenēs šobrīd neklājas viegli. Viņš vienkārši dara, jo saprot - ja viņam ir, ar ko dalīties, tas jādara! Es ticu, ka viņa piemēram sekojuši arī citi uzņēmēji - kaut ar nelielu atbalstu, bet ar laba darba apziņu. Jo lielāku cieņu pret Andri Ramoliņu izjūtu tāpēc, ka bērniem viņš pērk nevis lētas un lietotas lietas, bet gan jaunas un labas, lai viņiem nebūtu jāaug trūkumā, ar mazvērtības sajūtu. Esmu pārliecināts: kad šie bērni izaugs, viņi noteikti būs motivēti mācīties, daudz sasniegt, cītīgi strādāt un arī palīdzēt citiem. Esmu arī drošs, ka viņi turpinās šī uzņēmēja iesākto. Tādā veidā mūsu sabiedrībā būs stipra, tajā vairosies līdzcietība un atbalsts tuvākajam.

Kas pamudināja jūsu vadīto uzņēmumu tieši šogad pirmo reizi kļūt par Latvijas lepnuma atbalstītāju?

Doma, ka varētu atbalstīt visiem Latvijas iedzīvotājiem tik nozīmīgu pasākumu, mums radās jau pagājušajā gadā. Šogad, kad tika meklēti atbalstītāji Latvijas lepnumam, nebija šaubu, ka vēlamies būt to vidū, kas var sniegt savu artavu, lai godinātu mūsu valsts iedzīvotājus, kuri darījuši tik daudz laba līdzcilvēkiem. Tāpēc laikus paši uzrunājām Latvijas lepnuma organizatorus, izsakot vēlmi atbalstīt šo patiešām nozīmīgo pasākumu. Mēs gribam iet roku rokā ar ikvienu, kurš gatavs likt aizdomāties par īstenām cilvēciskām vērtībām un attiecībām.

Kāds, jūsuprāt, ir lielākais ieguvums no projekta Latvijas lepnums?

Lielākais ieguvums ir tas, ka mums ir iespēja kaut uz brīdi aizmirst par dzīves lielo steigu, apstāties un padomāt ne vien par savām vajadzīgām, bet arī gūt apziņu, ka līdzās ir daudzi, kuriem ir nepieciešama mūsu ikviena palīdzība. Un tiešām šī projekta moto «Dots devējam atdodas!» mudina domāt un rīkoties!

Tāpat arī redzam, ka pēc projekta daudzi labo darbu darītāji tiek novērtēti, vairāk atbalstīti, jo, uzzinot par šādiem cilvēkiem mums līdzās, varam arī viņiem palīdzēt. Domāju, ka šo gadu laikā, pateicoties projektam, paveikts ļoti daudz - padarīti gan labie darbi, gan godināti to darītāji. Esmu pārliecināts, ka ārpus projekta labo darbu un to darītāju kļūst arvien vairāk. Mēs nekad neuzzināsim par viņiem visiem, bet, godinot cilvēkus Latvijas lepnuma ietvaros, mēs gribētu pateikt paldies katram un ikvienam, kurš darījis labu - atbalstījis, izglābis vai ar labu vārdu palīdzējis otram cilvēkam.

Piedalāties dažādos labdarības projektos?

Jau vairākus gadus sniedzam atbalstu Latvijas lepnuma balvas saņēmējiem Sandrai Dzenītei-Cālītei un Jurim Cālītim, kuri izveidojuši biedrību Zvannieku mājas. Darbs, ko dara Sandra un Juris, ir apbrīnas vērts! Viņi rūpējas par lauku bērniem, kuri nonākuši neapskaužamā situācijā, palikuši bez ģimenes siltuma un uzmanības. Zvannieku mājās šiem bērniem tiek sniegts gan mīļums, gan rūpes, kā arī darīts viss, lai viņi justos droši par savu nākotni. Tāpēc, manuprāt, mūsu kompānijas sniegtais materiālais atbalsts Sandras un Jura iniciatīvai palīdz gādāt, lai Zvanniekos palīdzību varētu saņemt arvien lielāks skaits bērnu.

Sandra Dzenīte-Cālīte, biedrības Zvannieku mājas valdes priekšsēdētāja: Cilvēku veikumu vajag novērtēt

Vairākus gadus varējām rēķināties ar to, ka ik mēnesi saņemam nopietnu finansiālo atbalstu no uzņēmuma Gjensidige Baltic. Viņu palīdzība mums bija ļoti svarīga, jo tā varējām segt lielākus izdevumus, kā, piemēram, remonti, un arī varējām jauniešiem nodrošināt stipendijas. Tas ir brīnišķīgi, ka šis uzņēmums atbalsta arī Latvijas lepnumu. Latvijas lepnums ir daudzu iemīļots pasākums, kas ļauj mums paraudzīties uz sev tuviem cilvēkiem, kas nereti dzīvo blakus, pavisam savādāk un novērtēt viņus.


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi