Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Brexit ministrs: Lielbritānija nemaksās 100 miljardu eiro izstāšanās naudu

Lielbritānija, izstājoties no Eiropas Savienības (ES), norēķināsies par juridiski fiksētām saistībām, taču neizpatiks Eiropas Savienības vēlmei maksāt 100 miljardu eiro "škiršanās rēķinu", intervijā ITV rīta raidījumā izteicies Brexit ministrs Deivids Deiviss.

Jau iepriekš laikraksts Financial Times vēstīja, ka ES prasības Lielbritānijai par izstāšanās naudu ir krietni pieaugušas. Sākotnēji bija runa par 60 miljardiem eiro. Tomēr saskaņā ar laikraksta nesenu izklāstu un aprēķiniem, ņemot vērā jaunākos ES dalībvalstu kopējo maksājumu apjomu datus, izstāšanās rēķins, iespējams, varētu pieaugt līdz pat 100 miljardiem eiro.

Liebritānija nopietni apzinoties savas tiesības un pienākumus, taču nav redzējusi ES pamatojumu nosauktajai "izstāšanās naudas" summai, kālab, pēc Deivisa domām, ES demonstrē rupju spēli.

ES puses sarunu vadītājs Mišels Barnjē ir apņēmies drīzumā atklāt vadlīnijas turpmākām sarunām ar Lielbritāniju, taču tās vēl neietveršot finansiālas prasības.

Raidorganizācija BBC neoficiāli noskaidrojusi, ka nākamajās sarunās Briselē neesot gaidāma diskusija par iespējamiem galīgā Lielbritānijas maksājuma aprēķiniem. Šis temats, protams, būs viena no vissmagākajām cīņām Brexit procesā.

"Tas ir sarunu process. Viņi var prasīt, ko vien vēlas, un arī mēs varam noteikt savas prasības. (..) Bet mēs nemaksāsim 100 miljardus," pauda Deiviss. "Mēs rīkosimies precīzi. Mēs savus pienākumus uztveram nopietni, un detalizēti izdiskutēsim tiesības un pienākumus," viņš solīja.

Eiropas Komisijas Brexit sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē trešdien, sniedzot savas rekomendācijas sarunām, noliedza, ka ES finanšu prasības Lielbritānijai esot sods par izstāšanos, bet brīdināja nelolot ilūzijas, ka aiziešana būs viegla.

"Daži ir radījuši ilūziju, ka Brexit neatstās materiālu ietekmi uz mūsu dzīvi vai ka sarunas varēs pabeigt ātri," sacīja Barnjē, kurš arī aicināja Londonu sākt sarunas pēc iespējas ātrāk, norādot, ka "pulkstenis tikšķ".

Vēl neesot noteikta konkrēta summa, kas Lielbritānijai būs jāsamaksā, teica Barnjē un piebilda, ka to noskaidros pēc noteiktas metodoloģijas.

ES iepriekš norādījusi, ka Lielbritānijai jāpieņem saistības, kas izriet no tās dalības ES un ar to saistītajām iemaksām ES budžetā. Iepriekš aplēsts, ka šīs saistības varētu sasniegt 50 līdz 60 miljardus eiro.

Arī šī summa būtu krietni lielāka nekā jebkad iztēlotos Brexit kampaņas rīkotāji. ES prasītajā summā ietvertas dažādas pozīcijas - britu nākotnes maksājumi projektos un programmās, tai skaitā ES struktūrfondos, kuru saistības Lielbritānija savulaik apņēmās īstenot kopā ar citām bloka dalībvalstīm, kā arī, piemēram, pensiju maksājumi ES ierēdņiem, par ko paredzami lieli strīdi.

Pievienotas 7. līdz 9. rindkopas

Top komentāri

Vērdiņu Andžs
V
Parasti, ja kāds pārāk daudz grib, tad nedabū neko.
Protams, ka nemaksās!
P
Un pareizi darīs!
LD
L
Junkera bodīte ir kļuvusi pavisam smieklīga. Bērnudārza argumenti, lai ieriebtu britiem par to, ka tiem ir demokrātija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits