Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Drīz izklīdīs mistika un murgi

Piektajā nedēļā pēc premjeres Laimdotas Straujumas (Vienotība) atkāpšanās nākamais premjera kandidāts vēl nav zināms vairāku iemeslu dēļ. Viens no tiem esot Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) ultimāts pret dalību Vienotības oficiāli izvirzītās premjera kandidātes Solvitas Āboltiņas vadītajā valdībā. «Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir respektējis šo ultimātu un pats uzņēmies iniciatīvu premjera kandidāta izvēlē,» Dienai sestdien sacīja S. Āboltiņa, tā atbildot arī uz vaicāto, kāpēc Vienotības valde ieņēmusi nogaidošu pozīciju.

Neoficiāli zināms, ka Vienotībā ir sagatavots «rezerves variants», kuram varētu būt valdes un frakcijas atbalsts, un tas ir frakcijas vadītājas vietnieks, Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis. Paredzams, ka pēc atgriešanās no ārvalstu vizītes otrdien Valsts prezidents R. Vējonis varētu nominēt nākamo premjera kandidātu un tas varētu būt no Vienotības. «Tā būs Valsts prezidenta izšķiršanās. Viņš ir atrisinājumam pietiekami tuvu,» sacīja S. Āboltiņa, kura nedēļas nogalē bija sazinājusies ar R. Vējoni. K. Šadurskis savas izredzes veidot valdību nekomentē, bet līdz svētdienas pusdienlaikam viņš vēl nebija sazinājies ar R. Vējoni. Valsts prezidenta kancelejas paziņojumā izteikta nožēla, ka no piedāvājuma atteicies finanšu ministrs Jānis Reirs, taču viņš to esot izdarījis argumentēti un «Valsts prezidents respektē viņa izvēli». Prezidenta kanceleja informē, ka R. Vējonis turpina uzrunāt iespējamos Ministru prezidenta kandidātus un sarunas par valdības veidošanu notiks arī darba vizītes laikā Zviedrijas Karalistē. Vēstījumā ir atzīts, ka sarunas notiek arī konfidenciāli.

Baiks kā pārsteigums

Par vienu šādu neafišētu tikšanos sabiedrība uzzināja piektdienas vakarā no Latvijas Televīzijas raidījuma Panorāma, kurā bija informācija, ka R. Vējonis kā premjera kandidātu uz tikšanos aicinājis Valmieras mēru Jāni Baiku - viņš pārstāv vienu no reģionālajām partijām, ar kuru Vienotībai ir sadarbības līgums. J. Baiks ir plašākai sabiedrībai tikpat kā nezināms pašvaldības vadītājs, kurš amatā ir nedaudz ilgāk par gadu, kad tajā nomainīja Saeimā ievēlēto Inesi Boķi. Taču, kad Vienotība pēc premjeres paziņojuma par demisiju devās uz tikšanos ar Valsts prezidentu, šajā delegācijā bija arī J. Baiks. Viņš jau sestdien, nākamajā dienā pēc tikšanās ar prezidentu, paziņoja, ka labāk tomēr paliks strādāt valmieriešu labā.

Lūgta izskaidrot J. Baika kandidatūras parādīšanos, S. Āboltiņa teica, ka viņai tas bijis pārsteigums. Valmieras mērs piektdien piezvanījis, informējis par R. Vējoņa piedāvājumu un prasījis padomu, kā rīkoties. «Es neteicu ne jā, ne nē. Mēs vēl sarunājām sestdien sazvanīties. Atzinu, ka būtu labi, ja valdības vadītāja amatā ir cilvēks ar parlamentāro un izpildvaras pieredzi. Taču citādi es Baiku augstu vērtēju, un tas ir vienīgais trūkums, kas attiecas arī uz Cēsu mēru Jāni Rozenbergu,» teica S. Āboltiņa. J. Baiks nekad nav bijis ievēlēts Saeimā un nav bijis arī ministrs, taču kā Vienotības partneris viņš piedalās koalīcijas sēdēs.

Grūtākais vēl priekšā

Pēc premjera kandidāta nominēšanas beidzot sāksies valdības veidošana, jo līdzšinējais periods ir apvīts ar mistiskiem minējumiem, murgiem un neziņu, kā to nodēvējuši partiju pārstāvji. Arī vairāki Vienotības valdes locekļi piektdien Dienai atzina, ka viņiem nav nekādas informācijas par notiekošo. S. Āboltiņa piekrīt, ka šis process ir netipisks. Viņasprāt, tas ir tāpēc, ka Nacionālā apvienība nāca ar ultimātu, iebilstot pret Vienotības līderes kandidatūru, un Valsts prezidents šo ultimātu respektēja. S. Āboltiņa saredz pazīmes, kas liecina par slēptu saspēli starp Nacionālo apvienību un Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), lai kopīgi vājinātu Vienotību kā konkurentu. Vienotības līdere paredz smagu un ilgstošu valdības veidošanas gaitu, ņemot vērā sarežģītās partneru attiecības. Vienotībai būšot vairāki jautājumi, kuros tās pozīcija būs ļoti nepiekāpīga. «Mēs neesam devuši signālu, ka būtu gatavi atteikties no Satiksmes ministrijas. Mēs pieteiksim interesi vadīt Tieslietu ministriju, kā arī nepieļausim ārlietu ministra Edgara Rinkēviča nomaiņu,» teica S. Āboltiņa.

NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars nesen intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumā sacīja, ka ir būtiski, lai partiju atbildībā paliktu tās ministrijas, kuras tās vada tagad. «Jo vairāk strīdus jautājumu tiks atklāti, jo ilgāk mēs sēdēsim šādos raidījumos,» teica R. Dzintars. ZZS plāno cīnīties par Satiksmes ministriju. ZZS frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa pēdējās dienās sacītajā ir Vienotībai neglaimojoši secinājumi. Arī Dienai A. Brigmanis piektdien valdības veidošanas gaitu nodēvēja par haotisku un nesaprotamu, kas tāda esot tāpēc, ka «viss tiek pakārtots vienam cilvēkam, lai viņš labi justos», ar ko domāta S. Āboltiņa. Neatkarīgi no tā, kurš Vienotības cilvēks vadīšot valdību, koalīcijas līdere būšot S. Āboltiņa, un tas, viņaprāt, diez vai palīdzēšot Vienotībai atgūties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?