Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Galvenais, lai cilvēki paēduši

Pulkstenis ir trīs pēcpusdienā. Gulbenes dzelzceļa stacijā pie durvīm, aiz kurām atrodas zupas virtuve, nepacietīgi drūzmējas cilvēki, kam siltā viruma šķīvis ir vienīgā ēdienreize dienā. Dažiem līdzi burka vai neliela kanniņa, lai zupu aiznestu arī mājās palicējiem. «Kurš man palīdzēs atnest zupas katlu?» vaicā kafejnīcas Amro īpašniece Ilga Vanuška. Palīgu netrūkst, un drīz vien nelielajā telpā dzirdama tikai karošu šķinda, atsitoties pret bļodiņām. Zupas virtuves apmeklētāji šo palīdzību ir novērtējuši, izvirzot I.Vanušku Latvijas lepnumam.

«Doma par zupas virtuvi trūcīgajiem mums ar vīru Artūru radās šā gada sākumā pēc kāda sižeta noskatīšanās televīzijā. Tad vēl vīrs bija dzīvs. Toreiz sapratām, ka mums nav grūti dienā izvārīt vienu zupas katlu vairāk. Ar šo ideju devos pie Gulbenes Sociālās aprūpes nodaļas vadītājas Anitas Sirmās, kura to atbalstīja un apsolīja, ka apzinās personas, kam piešķirts trūcīgā statuss, un informēs, ka katru dienu par brīvu varēs ēst karstu zupu. Tagad zupu nāk ēst arī tie, kam šī statusa nav,» stāsta I.Vanuška. «Tas ir skaists labdarības žests šajā krīzes laikā, ja kāds cilvēks vēlas palīdzēt citiem cilvēkiem,» uzskata A.Sirmā.

Zupas virtuve atrodas no kafejnīcas nošķirtā telpā, lai cilvēki bez kautrēšanās no nejaušiem acu skatieniem varētu paēst. Tāds bijis arī Sociālās aprūpes nodaļas vadītājas ieteikums. Pirmajā dienā zupas virtuvē bijuši astoņi, tad jau 10 cilvēki. Drīz vien jau zupu par brīvu saņēmušas 28 trūcīgās personas. Šobrīd tie jau ir 34 cilvēki, bet I.Vanuška ir gatava paēdināt vismaz 40, to visu darot par saviem līdzekļiem.

Divi spaiņi zupas

Prāvajā katlā iespējams izvārīt divus spaiņus zupas. Virtuves apmeklētājiem katru dienu tiek piedāvāta cita zupa, piemēram, borščs, soļanka, biešu, skābu kāpostu zupa un citas. Viruma kārotājiem gan jāievēro stingrs noteikums: iereibušas personas zupas virtuvē neielaiž. Ja kāds šo noteikumu nav ievērojis un paliek bešā, tad nākamajā dienā noteikums tiek ievērots.

«Zupas norma nav noteikta. Viens izēd vienu, otrs - divas vai trīs bļodiņas. Vēl kāds palūdz, lai iedodu zupu līdzi uz māju bērniem vai kādam vecam cilvēkam, bet to daru izņēmuma gadījumos. Arī maizi var piekost klāt, cik vien vēlas. Uz galda ir arī svaigi āboli, un vārīšu arī ābolu kompotu. Tas taču nav grūti - uz plīts atrast vietu vēl kādam katlam,» saka I.Vanuška. Saimniece vairākās mucās ieskābējusi kāpostus, sagatavojusi dažādus citus dārzeņus, kurus izmantos ziemas mēnešos, lai dažādotu zupas virtuves apmeklētāju ēdienkarti.

Gados vecāki cilvēki

I.Vanuška novērojusi, ka zupas virtuvi lielākoties apmeklē gados vecāki cilvēki, starp kuriem lielākā daļa ir vīrieši. «Kādu laiku nāca arī māte ar diviem bērniem, bet tagad vairs neesmu redzējusi. Ceru, ka viņai paveicies atrast kādu darbu,» prāto Ilga.

Jau ilgāku laiku zupas virtuvi apmeklē gulbeniete Ņina. «Naudas un darba nav. Bērni dzīvo un strādā Rīgā, pašiem tā vien ir kā iztikšanai. Esmu palikusi viena. Labi, ka meita palīdz samaksāt komunālos maksājumus un elektrību, kā arī iedod kādu latu, bet burku ar zupu pa pastu mātei nevar atsūtīt, tāpēc arī nāku uz šejieni. Līdz pensijai vēl tālu, tāpēc piepelnos ar adīšanu, ja kāds palūdz,» saka sieviete. Arī Aleksandrs ir pateicīgs saimniecei par šo iespēju: «Gulbenē cilvēkus atbrīvo no darba, jaunu darbu ir neiespējami atrast, tas nozīmē, ka arī naudas nav, tāpēc silts ēdiens reizi dienā ir liels atspaids.»

Pateicas par atbalstu

Liels bijis I.Vanuškas pārsteigums, kad, padzirdot par viņas nesavtīgo labdarību, no Jelgavas uz Gulbeni atbraukusi kāda ģimene un speciāli zupas virtuvei atvedusi burkānus, sīpolus, ķiplokus, gurķus un ievārījumu, gulbeniete Līvija Safronova sarūpējusi sarkanās bietes, stāmereniete Aina Petrova - aitas gaļu, Stradu pagasta senioru ansambļa Baltābele dalībnieki - kartupeļus, burkānus un pienu. «Paldies visiem šiem cilvēkiem, jo man tas ir liels atspaids zupas virtuvei,» Ilga neslēpj saviļņojuma asaras un noklusē, ka tad, kad pati saņemot pensiju, daļu no tās atlicina produktu iegādei zupas virtuvei.

«Cilvēki uztraucās, ka pēc vīra nāves zupas virtuve tiks aizvērta, bet tā nebūs, jo man palīdz vīra dēls Roberts. Kamēr vien es varēšu, tikmēr palīdzēšu tiem, kam ir grūtāk. Zupas virtuve ir mana labdarība. Jau agrāk, kad kāds ienāca kafejnīcā un lūdza maizi, iedevu kukulīti. Man galvenais nav nauda, galvenais, lai cilvēki ir paēduši,» saka I.Vanuška.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?