Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Horoskopi

Šogad ziema ar mums koķetē - te tā ir, te tās nav... Labi vien ir, ka esam iztikuši bez milzīgiem mīnusiem, tūlīt jau pavasaris godam ieņems savu vietu, un nevienam nebūs iebildumu. Es nu nemaz neesmu sala mīļotāja un labprātāk izvēlētos plus 30, nevis mīnus 13 grādus, taču nopriecājos, uzzinot par Gandra rīkoto ziemas ekspedīciju, kas trīs dienu garumā norisinājās Vecpiebalgas apkārtnē, kur ziema godam tur savas pozīcijas ar salu, ledu un sniegu, kas vietām pat augumā staltam vīrietim ir krietni virs ceļiem.

Katra sevis pārvarēšana paplašina pasauli, iespējamā robežas pavirzot arvien tālāk... Ekspedīcijas dalībnieki startēja divu cilvēku komandās un trīs dienās veica aptuveni 60 km garu distanci. Dabas Dienu pārstāvēju es un žurnāliste Baiba Ābelniece.

Laižamies ar ragaviņām

Organizatori jau laicīgi dalībniekus iepazīstināja ar ekspedīcijas noteikumiem un nepieciešamo inventāru, jo nakšņošana notika ārā: teltīs vai nojumēs. Laikapstākļi turējās -1 līdz -8 grādu robežās, bija gan ledus, gan sērsna, gan spēcīgs ziemeļvējš un iespaidīgi saulrieti, ļaujot dalībniekiem izjust ziemu visā tās krāšņumā. Ierodoties starta vietā, tik tiešām notiek inventāra pārbaude - jāspēj uzrādīt, ka guļammaiss paredzēts nakšņošanai krietnos mīnusos, ir maiņas apģērbs, apavi un drēbes gana siltas un mitrumizturīgas... Publika, kas piedalīsies ekspedīcijā, ir visai raiba. Startē 36 komandas. Ir gan puiši ar armijas rūdījumu, mērķtiecīgas meitenes, skrupulozi noekipējušās pēc visiem priekšrakstiem no A līdz Z, kā arī romantiski pārīši - ekspedīcijas datumos iekrīt tieši Valentīndiena, un, iespējams, pilsētas pelēkā garlaikoti, jaunieši meklēs piedzīvojumus Vidzemes lauku sniega baltajās nokrāsās. Piektdienā, 13. datumā, maršrutu sākam ap pulksten pusastoņiem vakarā, brienot pāri sniegotam laukam. Šodien jāpieveic drusku vairāk nekā 10 kilometru, kas šķiet nieks, tomēr sniegs ir dziļš, jāatrod vairāki kontrolpunkti, turklāt nesot plecos somu ar visu trim dienām nepieciešamo inventāru. Baibas mašīnā atrodas vieglas plastmasas ragaviņas, kurās parasti vizinās viņas bērni. Nolemjam, ka tās noderēs - somas nevis nesot, bet velkot līdzi. Vietās, kur ceļš ir līdzens, tā arī notiek, bet pa dziļu sniegu nesamo tomēr nākas celt plecos, taču Vidzeme ir pakalniem bagāta, un tur, kur ceļš ved lejup, mēs laižamies braukšus. Juhu - kā bērnībā!

Lai teltī neklab zobi

Katru dienu ir daudz kontrolpunktu ar dažādiem pārbaudījumiem: jāiekurina ugunskurs, jāšauj ar kaķeni, jālaižas pāri upītei - tie ir daži no piedzīvojumu uzdevumiem, taču liela daļa ir teorētiskie jautājumi, piemēram, jāatpazīst uz izdrukām redzami zvaigznāji, latvju rakstu zīmes, putnu attēli, jāmin mīklas... Esam XXI gadsimta bērni, un te uzvar stiprākais interneta pieslēgums un veiklākās iemaņas, darbojoties ar Google, ko arī teju 100% visi dalībnieki liek lietā, jo ekspedīcijas galvenā balva ir gana vilinoša, lai nakts melnumā sniegotā nekurienē ļautu pirkstiem nosalt, - tas ir ceļojums uz leģendāro Karaļa takas gājienu piecu dienu garumā Fjᅢᄂllrᅢᄂven Classic Zviedrijā, kā arī Fjᅢᄂllrᅢᄂven tūrisma ekipējums. Tomēr lielākais pārbaudījums ir nakšņošana teltī. Esmu to darījusi ziemā, bet toreiz blakus bija auto un iespēja nekavējoties evakuēties. Ielienu guļammaisā un drusku klab zobi, par spīti termoveļai un sildenim, kura darbībai gan neticēju, bet tas sevi apliecināja pozitīvā praksē. Aptuveni plaukstas lieluma paciņa tik tiešām saskarē ar gaisu kļūst silta kā termofors, tomēr tiklīdz iedomājos, ka guļu burtiski sniega kupenā, aukstums atkal ir klāt. Grūti arī ar cepuri galvā, taču bez ir auksti. Tomēr nogurums dara savu, iemiegu, un rīts pienāk spirgts. Dienā jāpieveic aptuveni 34 kilometri, tāpēc pabrokastojam un dodamies laikus ceļā. Grūtākais ir nākamais vakars, bet smiekli pie ugunskura uzlabo omu, un, kā saka, viss labs, kas labi beidzas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ņem vērā!

Komforta noslēpums ir ekipējumā! Plāna termoveļa iešanai, ar vilnu - gulēšanai, guļammaiss līdz -25 grādu salam, ūdensizturīgi zābaki, un nakšņošana izdosies pat sniegā.
Savlaicīgi uzlādē savas elektroniskās ierīces - lukturīšus, telefonus un paņem līdzi vecu rezerves telefonu, kam ilgi tur baterija.
Ģērbies nevis biezi, bet kārtām. Ejot ir slodze un kļūst ļoti karsti, bet, tiklīdz jāapstājas, mitrums pārvēršas salā, un tas kož ar dubultu spēku.
Zābaku pēdiņas ar folijas zoli, bahilas, sildeņi - kā saka, galvenais, lai kājas siltas!
Slodze veicina dehidrāciju, tāpēc jāņem līdzi liels termoss ar saldinātu tēju - enerģijai. Rieksti, šokolāde, pilngraudu maizītes - uzkodām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?