Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Kura viszaļākā?

Nesen manā Facebook draugu lokā izraisījās interesanta saruna, kuras galvenā varone bija svētku eglīte, bet diskusijas dalībnieku kompānijā - vides aktīvists Jānis Brizga un Ekodizaina kompetences centra eksperte Jana Simanovska. «Vai tiešām plastmasas eglīte ir videi draudzīgāka izvēle par izcirstajām un atkal sastādītajām Ziemsvētku eglīšu plantācijām?» jautāja veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja un pavārgrāmatu autore Dita Lase.

Zināms pamats šādam jautājumam ir noteikti, jo, lai izaudzētu eglīti, ir jāpatērē kaut kādi resursi vairāku gadu garumā, tās transportēšana, tirdzniecība un galu galā arī utilizēšana kaut ko maksā gan naudā, gan ietekmes uz vidi veidā. Man personīgi nebūtu nekādu argumentu par labu plastmasas eglei, ja raugāmies no emocionālā un estētiskā viedokļa, taču, kā izrādās, ASV ir tikusi veikta dabiskās un mākslīgās eglītes dzīves cikla analīze, kas redzama te: www.christmastreeassociation.org. «Secinājums - daudz kas atkarīgs no tā, kur egli pērk, kā atved, kur izmet. Īstā eglīte gandrīz visās pozīcijās atstāj mazāku ietekmi uz vidi, bet, ja mākslīgo egli izmanto vismaz četrus gadus, abas klimatam vienlīdz labas,» atsaucoties uz pētījumu, norāda Jana Simanovska. Patiesībā tas izbrīna, jo, visticamāk, plastmasas egle tiek ražota Ķīnā, izgatavošanas procesā radot daudz atkritumu un piesārņojuma, kā arī tiek transportēta lielus attālumus pa pasauli un nav zināms, vai ir pārstrādājama.

Jebkurā gadījumā visprātīgāk izvēlēties tādus produktus un pakalpojumus, kas izauguši, tapuši maksimāli dabiski un tuvu. Kā jau katru gadu, arī šoziem a/s Latvijas valsts meži apsaimniekotajos mežos katra ģimene drīkst nocirst vienu eglīti, kas garumā nepārsniedz trīs metrus, bet celma caurmērs nepārsniedz 12 centimetru. Latvijas valsts meži visā Latvijas teritorijā apzīmēti ar plāksnīti - LVM īpašuma zīmi. To jāmēģina ieraudzīt stigu un ceļu malās: uz dzeltena fona attēlots LVM logotips.

Eglīti drīkst cirst meža ceļu un grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem. Taču ne jaunaudzē - tur tai vēl jāaug, arī jauktā jaunu koku mežā ne. Tāpat jālūko, vai taciņa nav ievedusi citu īpašnieku mežos, publiskos dabas parkos vai īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas apzīmētas ar ozollapu. Protams, došanās ar auto pēc egles tās ieguves procesu sadārdzina un atstāj arī ietekmi uz vidi, taču, ja plānots pavadīt laiku kaut kur ārpus pilsētas vai egles ieguvi pārvērst par dabas izziņas pasākumu kopā ar bērniem, noteikti ir vērts pašam atrast savu svētku koku.

No LVM dabas speciālistiem uzzināju arī interesantas nianses par to, kas jādara, lai egle telpā pēc iespējas ilgāk saglabātos svaiga un nenobirtu: pirms likšanas aukstā ūdenī tās stumbra daļa jāatbrīvo no mizas, jāiezāģē un uz mirkli jāiegremdē verdošā ūdenī; augs vienu dienu jāpatur ūdenī, kam pievienots glicerīns, aspirīns vai pāris karošu cukura, bet pēc tam jāievieto šķīdumā, kuru pagatavo, vienam litram ūdens pievienojot divas tējkarotes citronskābes, vienu ēdamkaroti želatīna un divas ēdamkarotes krīta pulvera.

Lai dabai draudzīgi un sirsnīgi svētki!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?