Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kvotas, kas darot laimīgus

Tās ir nelielas summas, kas dara cilvēkus laimīgus, - tā pirms vairākiem gadiem Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis raksturoja valsts budžeta mērķdotāciju sadali pēc deputātu ieskatiem jeb budžeta kvotām. Tā ir iespēja valdības partiju deputātiem iesniegt priekšlikumus par atbalstu pašvaldību vajadzībām, kurām citā veidā no valsts budžeta vai Eiropas fondiem neesot iespējams saņemt finansējumu.

Kamēr koalīcijas politiķi nav sākuši sadalīt nākamajā gadā savām iniciatīvām atvēlētos 2,8 miljonus eiro, Diena vairākiem Saeimas deputātiem un dažu pašvaldību pārstāvjiem lūdza pastāstīt, kas noticis ar pērn pēc politiķu ieskatiem iedoto naudu.

Vienīgā iespēja

«Ja Saeima piešķirs 250 000 eiro Jēkabpils sporta laukuma rekonstrukcijai, pilsētā tie būs lieli svētki,» pērn sacīja Viktors Valainis (Vienotība), kurš pārstāv Jēkabpils reģionālo partiju. V. Valainis tagad īsti nezināja, kā veicas ar naudas apgūšanu, taču viņš pilnībā uzticoties pašvaldības vadībai. Jēkabpils domes priekšsēža vietnieks Aivars Kraps Dienai sacīja, ka «viss ir procesā» un līdz gada beigām finansējums būšot izlietots. Šī bija viena no trim lielajām sporta būvēm, kurai tāpat kā Cēsu stadiona un Rēzeknes Olimpiskā centra izbūvei deputāti ierosināja piešķirt finansējumu, kas gan bija saskaņots ar Saeimas Sporta apakškomisiju. Cēsu mērs Jānis Rozenbergs (Vienotība) Dienai atzina, ka stadiona būvniecība iestrēga iepirkuma dēļ, jo tika apstrīdēts lēmums par pretendenta izvēli. Dome no savas puses visu bija izdarījusi. Arī ar vēsturiskā Vecpuišu parka restaurāciju Valmierā, kam paredzēti 68 000 eiro, bijusi aizķeršanās. Te procesu aizkavēja sabiedriskā apspriešana, kuras gaitā iedzīvotāju domas esot mainījušās, sacīja Valmieras mērs Jānis Baiks (Valmierai un Vidzemei). Viņš uzsvēra, ka šādiem objektiem nevienā citā programmā nav iespējams dabūt finansējumu. J. Rozenbergs arī uzskata, ka valstiski pareizi būtu atjaunot valsts investīciju programmu, tad mazinātos nepieciešama izmantot šādu naudas piešķiršanas veidu.

Oskara Kalpaka Rudbāržu pamatskolas direktors Dzintars Strauts esot septiņus gadus dažādos veidos meklējis atbalstu Rudbāržu muižas pils renovācijai, «un tas jau bija izmisums». Pirms budžeta izskatīšanas rakstījis vēstules frakcijām, un tad nācis laimīgs gadījums - bijusī Skrundas novada priekšsēde Nellija Kleinberga (LRA) Saeimā labi saprototies ar valdības partijām, un nauda beidzot iedota. N. Kleinberga sacīja, ka šo atbalstu ir panākusi toreizējā Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, kura ievēlēta no Kurzemes. Dz. Strauts atzina, ka ar piešķirtajiem 149 000 eiro visām vajadzībām nepietika un nauda būtu vajadzīga vēl, uz ko gan laikam nevarot vairs cerēt. Tiesa, piemēram, Lestenes baznīcas atjaunošanu politiķi ir atbalstījuši vairākus gadus.

Arī Dundagas novada priekšsēdētājs Gunārs Laicāns (Vienotība) nav redzējis citu iespēju kā vērsties pie partijām, «jo mums ir ļoti svarīga Dundagas pils Lielā zāle, kurā viss bija nolietojies». Vairāki deputāti, ieskaitot Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētāju Gaidi Bērziņu, kurš dzīvo Dundagas novadā, te bijuši un redzējuši, kāda izskatās pils. Zāles rekonstrukcijas darbus plānots pabeigt līdz valsts svētkiem 18. novembrī, jo pilī notiekot arī lielie pasākumi.

Savukārt Smiltenes brīvdabas estrādē 18. novembrī plīvos valsts karogs, kura masts arī būs uzstādīts par politiķu sarūpētu naudu - 7500 eiro. Toties pie Cēsu novada Pastariņa pamatskolas jau esot uzstādīti karoga masti. Uz vaicāto, vai pašvaldība pati nevarēja savā budžetā šādu naudu atrast, J. Rozenbergs atbildēja: «Grūti pateikt. Bija iespēja, un tā tika izmantota. Taču tas nav mūsu, bet Nacionālās apvienības priekšlikums.» Arī bijušais Smiltenes novada mērs Ainārs Mežulis (ZZS) atsaucās uz NA iniciatīvu par karoga masta uzstādīšanu, piebilstot, ka ZZS deputāti sarūpējuši naudu citām - ar sportu saistītām - Smiltenes novada vajadzībām. ZZS nelielas summas bija paredzējusi vairākām savām pašvaldībām, kas vairāk vai mazāk ir liktas lietā.

Var parādīt fotogrāfijas

Balvenietis Jānis Trupovnieks (ZZS) ir bijis bērnudārzos, kuriem palīdzējis tikt pie interaktīvajām tāfelēm. Tos apmeklējot arī bērni no trūcīgām ģimenēm. Uz vaicāto, kāpēc tieši šiem bērnudārziem iedots finansējums, nevis kaimiņu novada pirmsskolas iestādei, deputāts atzina: «Naudas ir tik, cik ir.» Ar J. Trupovnieka gādību ir izdota arī grāmata par Briežuciemu. Tagad daudzi ciemi paliekot tukšāki un var izzust, tāpēc svarīgi esot saglabāt materiālus par to vēsturi.

Imants Parādnieks (NA) arī esot pārliecinājies, ka Neretas parkā ir labiekārtots celiņš, kas būs apgaismots. Viņš varot pat parādīt no pašvaldības atsūtītos fotoattēlus. Iepriekš ziemā neesot bijis droši pa parku pārvietoties. I. Parādnieks parūpējies arī par 4000 eiro piešķiršanu Kurzemes cietokšņa muzejam Kandavas novadā, kuru apmeklējot redzējis, ka tas tiek veidots par privātiem līdzekļiem. Viņaprāt, tas ir labi, ka deputāti var atbalstīt tādus entuziastus, kuriem ir vērtīgas iniciatīvas.

Siguldas novadā pie varas ir Latvijas Reģionu apvienība, taču par finansējumu biedrības Cerību spārni sociālā pakalpojumu centra izveidei parūpējās ar novadu saistītie deputāti no koalīcijas. Ainars Latkovskis (Vienotība) un Raivis Dzintars (NA) Dienai stāstīja, ka šī centra izveide esot ļoti nozīmīga, jo tajā vecāki no visas Latvijas uz laiku varot atstāt pilnīgā aprūpē bērnus ar īpašām vajadzībām. A. Latkovskis teica: «Man nav kauns, ka mēs atbalstījām šā centra izveidi, bet es arī ar to nelepojos.» Viņš neesot piedalījies centra atklāšanā. Savukārt mediju interesi bija izraisījusi S. Āboltiņas līdzdalība Ēvalda Valtera piemiņas vietas atklāšanā Kuldīgā - tās izveidošanu deputāte bija atbalstījusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?