Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mūsu uzticamā kvalitātes zīme

Lielā produktu izvēle veikalu plauktos ir pluss, taču pircējs var arī apmulst - kā izvēlēties labāko daudzveidīgajā klāstā un cenu amplitūdā? Viens no kvalitātes apliecinājuma kritērijiem ir marķējums. Latvijā ir trīs nacionālās kvalitātes sistēmas preču zīmes: bioloģiskās lauksaimniecības zīme, Zaļā karotīte un tai pērn piepulcējusies «māsa» - Bordo karotīte.

Karotīšu aktivitāšu un attīstības virzītājs ir Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF). Patērētāji šos produktus var atpazīt pēc bordo krāsas karotītes ar norādi Kvalitatīvs produkts, kuras apakšmalā ir uzraksts Ražots Latvijā, kas apliecina, ka pilns produkta pārstrādes cikls noticis mūsu valstī.

Galvenais - kvalitāte

LPUF vadītāja Ināra Šure stāsta, ka Zaļā karotīte patērētājiem pazīstama jau ilgi, savukārt Bordo karotītes ideja aizsākās 2013. gadā un pirmie ar šo simbolu marķētie produkti bija pieejami tirdzniecībā 2014. gada nogalē. Patlaban Bordo karotīte ir viena no trim uzticamākajām kvalitātes zīmēm Latvijā. «Karotīte ir apzīmējums pārtikas kvalitātes standartam, ko definē Ministru kabineta noteikumi. Tas nozīmē, ka tai ir valsts uzraudzība, to regulāri pārbauda, lai saglabātos nemainīgi augsta kvalitāte, jo kvalitātes kritēriji ir augsti,» skaidro I. Šure.†Bordo karotīte nozīmē, ka pilns pārtikas produkta ražošanas cikls tiek veikts Latvijā un ka tajā nav sintētisko krāsvielu un ģenētiski modificētu organismu. «Uzņēmumi, kas ražoja ļoti kvalitatīvu un patērētāju vidū ļoti iecienītu produkciju, bet objektīvu iemeslu dēļ nevarēja tās ražošanā izmantot vietējās izejvielas, piemēram, šokolādes un tamlīdzīgu produktu ražošanā, jo nepieciešamie augi vienkārši neaug Latvijā, nevarēja iegūt kvalitātes statusu - Zaļo karotīti. Tieši tāpēc tika domāts plašāk, kā palīdzēt vietējiem ražotājiem, kas nodrošina tūkstošiem darbvietu Latvijā. Tā radās ideja par vēl vienu simbolu - Bordo karotīti,» nepieciešamību ievest Bordo karotīti skaidro LPUF vadītāja. Lai tiktu pie Bordo karotītes statusa, vismaz 95% no produkta ražošanā izmantotajām izejvielām (arī pamatizejvielām), izņemot ūdeni, sāli un cukuru, jāatbilst Ministru kabineta noteikumos definētajām ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtības paaugstinātas kvalitātes prasībām, ko arī tieši Bordo karotītes kvalitātes kritēriji nosaka.

Karotītes produkti tiek regulāri kontrolēti

Ražotājam, kurš vēlas savu produktu marķēt ar Bordo karotīti, jāvēršas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) un jāraksta iesniegums. I. Šure stāsta, ka process esot maksimāli vienkāršots un Bordo karotītes statusu var iegūt jebkurš Latvijas uzņēmums, ja tā produkti atbilst kritērijiem. Pēc iesnieguma izskatīšanas PVD veic pārbaudi uzņēmumā un izsniedz sertifikātu, ka produkts atbilst Bordo karotītes kvalitātes shēmai.

Kad sertifikāts saņemts, uzņēmums un LPUF paraksta līgumu - ar šo brīdi uzņēmums var marķēt savu produkciju ar karotītes logo. Sertificēšanas izmaksas neapstrādātiem produktiem Zaļās karotītes ieguvei ir 14 eiro gadā, bet, ja tiek ražoti padziļinātās pārstrādes produkti, jāmaksā 70 eiro gadā. Šo kvalitātes sertifikātu nepiešķir uz beztermiņa periodu - ik gadu notiek pārbaudes, regulāri jāiziet audits, lai saglabātu noteiktos kvalitātes standartus. Regulārās kontroles ir ļoti svarīgas, lai nodrošinātu uzticamību kvalitātes zīmei. Patlaban vairāk nekā 110 pārtikas produktiem ir piešķirts Bordo karotītes statuss.†

Prioritāte iepirkumos

Bordo karotītes statuss ne tikai piesaista pircēju lojalitāti, bet paredz arī prioritāti iepirkumos. «Tā kā līdz šim iepirkumos noteicošais faktors bija cena, skolās un slimnīcās varēja pasniegt ne pārāk labu produktu. Tagad, uzrādot karotītes sertifikātu, uzņēmums iegūst prioritāti iepirkumos visos valsts sektoros. Kopējā publisko pārtikas iepirkumu vērtība pērn bija 27,4 miljoni eiro. Kāpēc šī nauda jāatdod importam?» norāda I. Šure.†Līdzīgas kvalitātes zīmes ir arī citās valstīs - tā katra valsts aizstāv savu ražotāju produktus. Veicinot simbola atpazīstamību Latvijā un ārpus valsts robežām, uzņēmumiem, kas to ieguvuši, tiek nodrošinātas arī veiksmīgākas eksporta iespējas.

«Pērkot Latvijā ražotu kvalitatīvu produktu, mēs sildām vietējo ekonomiku un nauda nonāk arī valsts budžetā un tālāk atgriežas mūsu maciņos algu un pensiju veidā. Tātad izvēlēties vietējo produkciju ir ne tikai sociāls, bet arī ekonomisks devums,» uzsver I. Šure.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?