Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Neuzvaramais mērs Salcevičs

Nepilnu gadu pirms 2017. gada jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām nav redzams tāds politiskais spēks, kas Jēkabpilī varētu gāzt no amata mēru Leonīdu Salceviču (Jēkabpils reģionālā partija), kurš pilsētas domi vada gandrīz 20 gadu. Jo ilgāk priekšsēdis ir amatā, jo vairāk viņš nostiprina savas pozīcijas arī pašvaldības institūcijās un viņu izkonkurēt kļūst grūtāk. Tāpat kā iepriekš, arī šajās vēlēšanās par L. Salcēviča nopietnāko sāncensi tiek uzskatīts Latvijas Zaļās partijas (LZP) saraksta līderis, SIA Ošukalns valdes priekšsēdētājs Aigars Nitišs.

Taču LZP nekad nav izdevies iegūt tādu vairākumu, lai pārņemtu varu. Tam allaž pietrūcis arī sabiedroto, jo domē iekļuvušie spēki pieslienas spēcīgajam L. Salcevičam. Jēkabpils pašvaldībai ir raksturīgi, ka politikā aktīvi iesaistās arī ietekmīgi uzņēmēji. Tādi ir ne tikai LZP, bet arī Saskaņas un pašas Jēkabpils reģionālās partijas sarakstā, no kura domē ievēlēts arī SIA Jēkabpils PMK valdes priekšsēdētājs Māris Dimants. No vienas puses, par uzņēmēju līdzdalību politikā L. Salcevičs ir priecīgs, jo domē ir pieredzējuši cilvēki no biznesa vides, bet, no otras, - tam esot arī savi mīnusi. Uz vaicāto, vai lielo projektu ir pārāk maz, lai starp visiem sadalītu, domes priekšsēdis atbild apstiprinoši: «Projektu ir maz, bet uzņēmēju, kas grib strādāt, - daudz.»

Nelielas izmaiņas

Jēkabpils domes vēlēšanās 2013. gadā uz 13 vietām pretendēja deviņi kandidātu saraksti, no kuriem domē pārstāvēti seši politiskie spēki. Piecas vietas saņēma Jēkabpils reģionālā partija (JRP), kuras līderis ir L. Salcevičs. Nākamā populārākā bija LZP ar A. Nitišu priekšgalā. Taču LZP tāpat kā Saskaņa, kurai šajā pilsētā ir stabils vēlētājs, un Vienotība iepriekš katra ieguva tikai pa diviem mandātiem. Opozīcijā L. Salcevičam toreiz palika vienīgi abi LZP deputāti.

Šajos gados situācija ir nedaudz mainījusies. Ar vienu mandātu pārstāvētā Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) noskaņota konkurēt ar ilggadējo pilsētas vadītāju, un tagad tā domē visbiežāk iebilst priekšsēdētājam. Savukārt Vienotības ietekme ir jūtami mazinājusies, un no diviem deputātiem tai palicis tikai viens. Vienotības nodaļas sairšana sākās drīz pēc vēlēšanām, kad paši Vienotības vietējās nodaļas aktīvisti pievērsa sabiedrības uzmanību faktam, ka tās saraksta līderis un domes priekšsēža vietnieks Ai-vars Kraps kādā izklaides vietā ir uzvedies neatbilstoši deputāta statusam. A. Kraps no partijas izstājās, bet L. Salcevičs vēlējās, lai viņš arī turpmāk paliek mēra vietnieka amatā, kurā A. Kraps ir joprojām. Otrs priekšsēža vietnieks Jānis Raščevskis ir no Latvijas Zemnieku savienības, kurai ir viens mandāts. Diena jau rakstīja, ka Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) vadība vēlas, lai abu tās dalīborganizāciju biedri startētu no viena saraksta. Tomēr Jēkabpilī, lai gan abu partiju starpā pretrunu neesot, pagaidām to ir grūti iedomāties. Arī A. Nitišs vēl atturas izteikt kādas prognozes.

NA gatava konkurēt

Jēkabpils mēra L. Salceviča pozīcijas varot apdraudēt tikai kāda jauna spēka iesaistīšanās sacensībā vai spēcīgu līderu piesliešanās LZP, kā arī Vienotībai, kuras izredzes iekļūt domē pagaidām tiek vērtētas ļoti piesardzīgi. Tādi secinājumi par priekšvēlēšanu situāciju Jēkabpilī rodas sarunās ar vietējiem politiķiem, taču pašlaik nevienu no šiem «riska» faktoriem nevar manīt. Jauni spēlētāji, kādi iepriekš Jēkabpilī nav startējuši, varētu būt divi - Latgales partija un Latvijas Reģionu apvienība. Taču tiem pilsētā nav nodaļu, un abu pārstāvji nebija pārliecināti, vai mērosies spēkiem ar tagadējo domes vadību. Jāatgādina, ka Jēkabpils reģionālā partija tāpat kā Latgales partija ir Vienotības sabiedrotie valdībā un Saeimā.

Vienīgais Vienotības domnieks un tās nodaļas vadītājs Kaspars Skruzmans gan apgalvoja, ka «mums būs spēcīgi kandidāti», lai gan konkrēti neko nevarēja pastāstīt. Taču Vienotībai Jēkabpilī joprojām ir atbalstītāji. To Dienai atzina neviens cits kā tās bijušais biedrs A. Kraps, kurš gan uzsvēra, ka faktiski runa ir par atbalstu Jaunā laika komandai, kurā savulaik bija arī Saeimas deputāts Dzintars Zaķis, un partijas pirmā līdera Einara Repšes idejām. A. Kraps vēl nevarēja pateikt, no kura politiskā spēka viņš startēs vēlēšanās un vai vispār kandidēs pēc astoņiem pašvaldībā nostrādātiem gadiem. Viņam esot arī ar politiku nesaistīti darba piedāvājumi. Uz vaicāto, vai nebūtu pienācis laiks kādam nomainīt L. Salceviču, A. Kraps atbildēja - viņš neredzot, kas to varētu izdarīt, un, ja tagadējais mērs kandidēšot, tad arī nebūtu iemesla viņu mainīt.

Vienīgā Nacionālās apvienības domes deputāte Kristīne Ozola ir juriste, praktizējusi arī kā zvērināta advokāte. Viņa tagad ir teju vispamanāmākā mēra oponente. Pēc vēlēšanām gan K. Ozola nav balsojusi pret L. Salcēviča ievēlēšanu, jo sapratusi, ka tas būtu diezgan neracionāli. «Arī šajā sasaukumā būtu bezjēdzīgi kaut ko uzsākt, lai gan mani vairākas lietas neapmierina,» Dienai atzina K. Ozola. Piemēram, viņa minēja to, kā notiek iepirkumu procedūras, finansējuma sadalīšana nevalstiskajām organizācijām un kā tiek pieņemti vēl vairāki lēmumi. Domniece uzskata, ka nevienā vadošā amatā nevajadzētu strādāt ilgāk par desmit gadiem, «jo saites starp visām struktūrām izveidojas tik ciešas, ka vairs nav iespējams objektīvi pieņemt lēmumus, - aiz visām struktūrām stāv kādi savi cilvēki».

Mērs slavē oponentus

Uz vaicāto, vai L. Salcevičs redz kādu cilvēku, kurš vēl bez viņa varētu vadīt pašvaldību, Jēkabpils mērs atbildēja: «Aigars [Nitišs] varētu vadīt.» L. Salcevičs uzskata, ka domē notiekot radošs darbs un arī abi LZP domnieki iesniedzot racionālus priekšlikumus. Viņaprāt, visi deputāti «strādā kopā ļoti solīdi un mums te nav nekādas politikas». L. Salcēvičs uzteica arī otru LZP deputātu - Krustpils novada izpilddirektoru Raivi Ragaini, kurš arī šajā postenī esot guvis vērā ņemamu pieredzi. Bija iespaids, ka L. Salcevičam, kas allaž ir sadarbojies ar varas partijām, arī tagad nav mazsvarīgi izveidot ciešākus kontaktus ar valdošo ZZS.

Pašreizējais Jēkabpils vadītājs gan arī atzina, ka savā komandā nav izaudzinājis jaunu līderi, kurš varētu no viņa pārņemt pašvaldības vadību. Tie, kas varētu vadīt, strādā biznesā un negrib to pamest. Savukārt no tiem, kas varbūt gribētu, ne visi to spētu. Uz vēlēšanām kā vienmēr L. Salcevičs iešot ar kaujiniecisku noskaņojumu, lai uzvarētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?