Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Par skolu tīklu liek domāt ne tikai valdības spiediens, bet reālā situācija

Skolu tīkla optimizācija notiks, un ar to sabiedrībai ir jārēķinās - tā uzskata jaunās valdības vadītājs Māris Kučinksis (ZZS), un viņam cieši blakus šajā jautājumā stāv arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība). Taču valdības nostāja nav galvenais iemesls, kāpēc pašvaldības izlemj skolas apvienot vai slēgt, - to spiež darīt reālā situācija, un šādu lēmumu vēl būs daudz.

Lai gan gads tikai sācies, Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) jau apstiprināta triju skolu slēgšana. Tikpat izglītības iestāžu likvidācijai pieteiktas pērn, un process notiks vasarā, bet vēl 11 skolu līdz jaunajam mācību gadam tiks apvienotas vai mainīts to statuss. Divām skolām pārmaiņas gaidāmas 2018. gadā.

Vērienīgas skolu tīkla izmaiņas sāktas Bauskā, kur valdības nostāja pamudināja pašvaldību šim jautājumam pieķerties ātrāk. Jau šogad tiks slēgta Mežotnes internātvidusskola, bet Īslīces un Uzvaras vidusskola divu gadu laikā kļūs par pamatskolām. Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks (NA) Dienai skaidro, ka ir jāskatās uz izglītības sistēmu novadā kopumā, kur ir 22 izglītības iestādes. Lai gan minētajās vidusskolās, pēc domes priekšsēdētāja teiktā, «dzīvības izvilkšanai skolēnu skaits vēl kādus gadus pietiktu», ar samazinātu audzēkņu skaitu visas vienlīdz kvalitatīvi attīstīt nav iespējams, tāpēc ir jautājums, vai tās vajadzīgs saglabāt par katru cenu. Turklāt apvienotās klases nenodrošina vajadzīgo kvalitāti. Šādus lēmumus gan neesot viegli pieņemt, jo pretestība no skolēnu vecākiem bijusi. Turklāt šajā gadījumā nesot runa par to, ka skolēni nevarēs nokļūt uz pilsētas vidusskolām, - ir gan transports, gan asfaltēti ceļi.

Skatoties nākotnes perspektīvā, R. Ābelnieks atzīmē, ka, iespējams, nāksies slēgt arī pamatskolas klases vairākās skolās, pārveidojot tās par sākumskolām. Vispirms gan jāveic pamatīga analīze un jāizvērtē ieguvumi un zaudējumi.

Divas vidusskolas par pamatskolām šogad pārveido arī Jūrmalā. Pilsētas domē atzīmē, ka lielā mērā tas saistīts ar jaunajiem noteikumiem par minimālo skolēnu skaitu 10. klasē. Savukārt Madonā tūlīt sabiedriskajai apspriešanai nodos dokumentus par divu vidusskolu apvienošanu. Madonas Izglītības nodaļas vadītāja Solvita Seržāne piebilst, ka pērn nav atvērta arī viena no pamatskolām, bet cita kļuvusi par sākumskolu. Atlikušo trīs skaitliski nelielo skolu likteni vērtēs nākotnē, analizējot situāciju ar skolēnu skaitu. Visticamāk, tas gan nozīmēs statusa maiņu - no pamatskolas uz sākumskolu.

Valdība patlaban runā par to, ka pirmo četru klašu skolēniem izglītība jāiegūst pēc iespējas tuvāk mājām, tomēr Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga uzskata, ka tām jābūt pirmajām sešām klasēm. Vērā jāņem bērnu vecums, un runa tomēr ir par mazo skolu lomu valstī gan no nacionālās drošības, gan reģionālās politikas aspekta. Protams, tas ir finansiāli dārgāk, lai bērni saņemtu tādu pašu izglītības kvalitāti kā pilsētās, bet tas ir nozīmīgs jautājums. I. Vanaga Dienai arī norāda, ka, protams, pašreizējie lēmumi nav populāri, bet demogrāfiskā situācija dara savu, un tas ir jāpieņem. Svarīgi, lai skolu slēgšanai vai apvienošanai būtu skaidri kritēriji - lokālā mērogā par to jābūt atklātai diskusijai, bet pašam procesam caurredzamiem. Savukārt no valsts puses jābūt īpašai atbalsta programmai pedagogiem, kas zaudē darbu, piemēram, domājot par pārkvalifikāciju.

Realitātē gan grūti ievērot pat principu - tuvāk mājām pirmās četras klases. Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS) Dienai atzīst, ka nācies pieņemt lēmumu slēgt divas skolas - Jūrkalnes un Zlēku pamatskolu. Strauji rucis skolēnu skaits, un arī bērnu vecāki pakāpeniski nolēmuši savas atvases sūtīt uz kaimiņu novadiem. Jūrkalnē mācīties palika vien 12 bērnu, un septembrī šis skaits varētu būt vēl mazāks. Līdzīgi ir arī Zlēku pamatskolā, bet tur nolemts atstāt pirmsskolas grupas. Savukārt tie, kas runā par sākumskolu saglabāšanu, neapzinās reālo situāciju, uzskata domē. Neatkarīgi no bērnu skaita tāpat ir jākurina un jāuztur ēkas, jānodrošina mācību materiāli un citas lietas. Bērnus turpmāk izvadās pašvaldības autobusi, bet vecāki pret to ir saprotoši, apgalvo domē.

Par cik skolu slēgšanu vai apvienošanu vēl dzirdēsim, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas viceprezidente Aija Melle Dienai neprognozē, taču ir skaidrs, ka process ir sācies un nepārprotami turpināsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Slēgs
Mežotnes internātvidusskolu
Daukstes pamatskolu
Zlēku pamatskolu
Mārkalnes pamatskolu
Jūrkalnes pamatskolu
Elejas vidusskolas Lielplatones filiāli

Apvienos
Ramatas sākumskolu un Mazsalacas vidusskolu
Smiltenes ģimnāziju, Smiltenes Centra vidusskolu un Smiltenes Trīs pakalnu sākumskolu
Aizkraukles novada ģimnāziju, Aizkraukles 1. vidusskolu un Aizkraukles pilsētas sākumskolu

Mainīs statusu
Burtnieku Ausekļa vidusskola uz pamatskolu
Ķemeru vidusskola uz pamatskolu
Lielupes vidusskola uz pamatskolu
Īslīces vidusskola uz pamatskolu (2018. gadā)
Uzvaras vidusskola uz pamatskolu (2018. gadā)
Avots: IZM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?