Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Slepenā tikšanās nāk gaismā

Ne tikai Ārlietu ministrija, bet arī koalīcijas partneri no Vienotības un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK otrdien koalīcijas sanāksmē prasīs Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) skaidrojumu par trīs tās ministru tikšanos ar Krievijas premjerministra vietnieku Arkādiju Dvorkoviču. Partnerus interesē gan tikšanās saturs, gan forma, ko tās dalībnieki raksturo kā neformālu.

Sarunā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs piedalījās laikā, kad veica arī premjera pienākumus, bet tajā nebija iesaistīti Ārlietu ministrijas pārstāvji. Par ārlietām atbildīgās Vienotības politiķi atgādina, ka Latviju vēro arī tās sabiedrotie ES un NATO.

Pirms 23. augustā Latvijā paredzētās ASV viceprezidenta Džo Baidena vizītes Krievijas vēstniecības Latvijā mājaslapā lasāms, ka augusta sākumā darba atvaļinājumā Latvijā ieradās Krievijas Federācijas valdības vadītāja vietnieks A. Dvorkovičs. Viņam 2. augustā notikusi tikšanās ar Rīgas domes priekšsēdi Nilu Ušakovu (Saskaņa), ar kuru «apspriesti Krievijas un Latvijas attiecību aktuālie jautājumi». Dienu vēlāk A. Dvorkovičs ticies ar Latvijas premjera pienākumu izpildītāju, zemkopības ministru J. Dūklavu. «Sarunas gaitā tika skarti dažādi divpusējās mijiedarbības stāvokļa aspekti, tajā skaitā ekonomiskās sadarbības perspektīvas,» teikts vēstniecības Preses dienesta informācijā.

Par šādu it kā neformālo tikšanos pagājušās nedēļas nogalē ziņoja arī portāls Skaties.lv, kuram pateicoties tā nāca gaismā. Tas vēsta, ka Krievijas vicepremjeram bijusi saruna ne tikai ar J. Dūklavu, bet ar vēl diviem ZZS pārstāvjiem valdībā - satiksmes ministru Uldi Auguli un finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu. J. Dūklavs skaidrojis, ka tikšanos organizējis Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs. Uz jautājumu, kāpēc tajā nav iesaistīta Ārlietu ministrija, J. Dūklavs atbildējis: «Tas ārlietu ministrs tak ir atvaļinājumā.»

Ir noteikta kārtība

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) atvaļinājumā bija arī pirmdien, taču bija sazinājies ar kolēģiem ministrijā. E. Rinkēvičam ministrs J. Dūklavs bija minējis, ka viņš varētu tikties ar Krievijas valdības pārstāvi. Taču Ārlietu ministrijai nebija zināms, ka tikšanās vienlaikus notikusi ar trim ZZS ministriem. Ja sarunā piedalās Krievijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā, tad tā vairs nav neformālā tikšanās, uzskata E. Rinkēvičs. Latvija nav pārtraukusi darba kontaktus ar Krieviju, uz kuru darba vizītēs devies gan bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība), gan viņa pēctecis U. Augulis, kā arī zemkopības ministrs J. Dūklavs. Ministrija atbalsta praktisku jautājumu pārrunāšanu ar kaimiņvalsts pārstāvjiem, taču ir noteikta kārtība, kā tiek īstenoti kontakti ar valstīm ārpus Eiropas Savienības, uzsvēra E. Rinkēvičs. Visos gadījumos Ārlietu ministrija būtu jāinformē. Tā lūgs sniegt detalizētu ziņojumu par sarunā apspriestajiem jautājumiem.

U. Augulis, kuru šonedēļ valdība plāno iecelt arī par Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas vadītāju no Latvijas puses, Dienai skaidroja, ka viņš galvenokārt runājis par jautājumiem, kas saistīti ar dzelzceļa kravu pārvadājumiem. Tikšanās notikusi kādā no Rīgas restorāniem. U. Augulis, tāpat kā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, atsaucas uz J. Dūklavu kā sarunas organizatoru. Ne viens, ne otrs nezināja, vai par to informēts premjers Māris Kučinskis (ZZS) un Ārlietu ministrija. No informācijas medijos, ko atklājuši ministri, izriet, ka sarunā ir pieminēts arī sankciju jautājums un Inčukalna gāzes krātuve. Neviens no minētajiem tematiem nav saistīts ar Finanšu ministrijas kompetenci. Ministres pārstāvji viņas klātbūtni sarunā vairāk saista ar atbalstu J. Dūklavam.

Premjers bija informēts

Sankciju mīkstināšana nav iespējama, kamēr nav izpildīta Minskas vienošanās par situācijas stabilizēšanu Ukrainā, norādīja ārlietu ministrs. Arī Vienotības priekšsēdis Andris Piebalgs uzsvēra, ka ZZS ministru paskaidrojumi ir svarīgi, lai ES sabiedrotajiem varētu skaidri apliecināt, ka šī tikšanās nekādā veidā neietekmēs valsts ārpolitiku un jautājumus, kas saistīti ar Minskas vienošanās izpildi. Esot arī jāsaprot, kas runāts par jautājumiem, kuri ir Vienotības ekonomikas ministra pārziņā. «Šādas konfidenciālas tikšanās nav pieņemamas, un to darba kārtību nevajadzētu slēpt no sabiedrības,» piebilda Vienotības līderis. Arī Nacionālā apvienība pirmdien nolēma prasīt ZZS ministriem sniegt skaidrojumu par tikšanos, par ko informēja premjera biroju, teica NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars atgādināja, ka M. Kučinskis tajā laikā bija atvaļinājumā. «Tā bija neformāla, bet - ne slepena tikšanās, jo premjers par to bija informēts,» skaidroja A. Vai-vars. Viņš piebilda, ka M. Kučinskis uzsver - jebkurai sadarbībai jānotiek saskaņā ar ES politiku, kas nosaka sankcijas pret Krieviju. «Krievijas pusei tipiski īstenot selektīvu pieeju, meklējot partnerus citās valstīs, tādā veidā arī apejot Eiropas Savienības kopējo ārpolitiku,» aģentūrai LETA teicis Austrumu politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?