Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Students ar bērnu?

Ik gadu Latvijā pieaug vecums, kurā sievietes dzemdē pirmo bērnu. Pērn tie bija 25,6 gadi, kas ir par 1,2 gadiem vēlāk nekā 2000.gadā, liecina statistikas dati. Lai arī iezīmējusies tendence pirmo bērnu dzemdēt, kad skolas jau pabeigtas un sieviete jūtas stabila, joprojām netrūkst to sieviešu, kas studijas apvieno ar bērnu audzināšanu. Manā paziņu lokā tādas ir trīs. Puišus neizdevās atrast. Viņi, kļūstot par tēviem, daudz biežāk studijas pamet un sāk pelnīt.

Ņem līdzi uz skolu

Linda Egle ir maģistrantūras 1.kursa studente Biznesa augstskolā Turība. Viņas meitiņai ir gads un četri mēneši. Tā kā meita piedzimusi brīdī, kad atlicis tikai pārlēkt astei, lai saņemtu bakalaura grādu, Lindai nebija nekādu šaubu, ka studijas jāturpina. Turklāt paveicies, jo skola bija jāapmeklē tikai pirmajā pusgadā, otrs atvēlēts bakalaura darba rakstīšanai. Kad vien bijis nepieciešams, meitiņu pieskatījusi mamma vai vīrs. Lindai paveicies, ka meita bijusi ļoti mierīga, tāpēc reizēm ņēmusi viņu līdzi arī uz lekcijām. Pasniedzēji neiebilda. «Protams, bērns ir prioritāte, un mācības tikai pēc tam,» atzīst Linda. Ja bērns grib ēst, esejas rakstīšana tiek atlikta. Tomēr studijas no tā necieš, jo atzīmes ir labas. «Par labām atzīmēm var dabūt nelielu mācību maksas atlaidi, tāpēc ir iemesls censties,» smej Linda.

Plāno laiku

Trīsgadīgā Rodrigo māmiņa Inta Jurēviča stāsta, ka palikusi stāvoklī, mācoties otrajā kursā Rīgas Stradiņa universitātē. Viņa ar lielu punci bez parādiem pabeigusi mācību gadu, tomēr nākamajā nolēmusi paņemt pārtraukumu. «Dzīvoju Jūrmalā, bet mācības bija Rīgā, tāpēc bija neiespējami bērniņu ik pēc pāris stundām pabarot,» stāsta Inta. Tomēr viņa zinājusi, ka nākamajā gadā studijas atsāks. Intas mamma strādāja maiņu darbu, tāpēc ik mēnesi pielāgojās Intas lekciju grafikam. Intai pašai par pārsteigumu izrādījies, ka apvienot studijas ar mājas soli un bērnu nav nemaz tik grūti, ja vien viss tiek rūpīgi saplānots. «Visam bija ritms - cik daudz laika varu veltīt vīram, bērnam, mājai, studijām.» Inta gan atzīst, ka bieži vien augstskolas darbi tapuši naktīs vai ar bērnu klēpī.

Pārdomāja, vai studēt

«Kad pabeidzu bakalaura studijas, biju stāvoklī,» stāsta Eva Pakarna. Viņa zinājusi, ka jāstudē tālāk, jo, kamēr bērns ir mazs, viņam nav nepieciešamas daudzas lietas, kuru dēļ vecāki vēlāk tik smagi strādā. Eva nolēmusi studēt Turībā, jo bija dzirdējusi labas atsauksmes par attieksmi pret studentiem ar bērniem. Evas mamma dzīvo pārāk tālu, tāpēc nevar mazdēlu pieskatīt. Eva, pirms iesniedza dokumentus, vienojās ar brāli un draugiem, ka lekciju laikā kāds no viņiem bērnu pieskatīs. «Brālis un draugi solījumu pilda,» teic Eva, tāpēc nodarbības neesot jākavē. Viņa visbiežāk mācās naktīs un brīžos, kad mēnesi vecais dēliņš guļ. Skolas darbiem pievērsties varot arī nedēļas nogalē, kad mazdēlu pieskata Evas mamma. Eva pirmo sesiju nokārtojusi ar teicamām atzīmēm. Arī bērns uzmanības trūkumu neizjūt. Eva nenožēlo savu izvēli studēt arī tāpēc, ka lekcijas ir iespēja iziet cilvēkos, saposties un nepalaisties slinkumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?