Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Trūkst ilgtermiņa ieguldījumu

Pensiju 2. līmenī jau uzkrāts vairāk nekā viens miljards latu. Kopējā summa Latvijas mērogiem ir iespaidīga, lai arī uz vienu dalībnieku pašlaik tie ir tikai vidēji 866 lati. Šī nauda tiek uzkrāta nākotnes pensionāriem, lai valsts varētu nākotnē izmaksāt viņiem pensijas atbilstoši tam, ko viņi ar saviem nodokļiem nomaksājuši darba mūža laikā. Lai arī 866 lati ir maz, desmit, divdesmit, trīsdesmit gadu laikā, ja iemaksas turpināsies, tā jau būs daudz iespaidīgāka summa un 2. līmeņa devums veidos būtisku daļu no kopējās cilvēka pensijas.

Taču pensiju 2. līmenis sniedz vēl vienu labumu. Uzkrātos līdzekļus var izmantot Latvijas tautsaimniecības labā. Pašlaik aptuveni 50% no pensiju 2. līmeņa līdzekļiem ieguldīti Latvijā. Salīdzinot ar mūsu Baltijas kaimiņiem, tas ir divas, pat trīs reizes vairāk. Latvijā ieguldījumos dominē valsts obligācijas un depozīti. Savukārt vislielākais pienesums tautsaimniecībai būtu ilgtermiņa ieguldījumi uzņēmumos, kas darbojas Latvijā, rada darbvietas, maksā nodokļus un palīdz attīstīties citiem uzņēmumiem.

Pensiju fondiem šajā ziņā ir priekšrocība - pieejama ir ilgtermiņa nauda, jo pašlaik 2. līmeņa dalībniekiem līdz pensijai atlikuši vidēji gandrīz 30 gadu. Cilvēkiem, kas tikai tagad sāk savas darba gaitas, tie var būt pat 45 gadi. Ilgtermiņa nauda ir unikāls instruments, ar ko veikt ilgtermiņa investīcijas. Kā zināms, daudzi ienesīgi projekti atdevi nesniedz uzreiz, bet tikai pēc laika. Ja neplāno nodarboties ar spekulācijām, tad ilgtermiņa naudas pieejamībai ir būtiska loma.

Kāpēc jau pašlaik pensiju fondi neiegulda ilgtermiņa projektos Latvijā? Atbilde ir vienkārša - pensiju fondiem šādas iespējas praktiski nav. Tā kā pensiju fondi pa tiešo nevar pirkt zemi vai nekustamos īpašumus, vai SIA daļas, ieguldījumu iespēju ir maz. Ieguldījumu iespējas biržā ir nelielas, jo trūkst lielu, labi pārvaldītu uzņēmumu, kuru akcijas būtu pieejamas brīvā apgrozībā. Maz ir korporatīvo obligāciju, maz arī riska kapitāla vai nekustamā īpašuma ieguldīšanas iespēju fondos. Tikai šīm iespējām parādoties, sniedzot tam valsts atbalstu un nepieciešamības gadījumā pat veicot likumdošanas izmaiņas, var šādas iespējas ar laiku radīt.

Kādas būtu tās jomas, kur pensiju fondi pašlaik Latvijā varētu ieguldīt? Pirmkārt, biržā kotētie uzņēmumi - būtu vērts apsvērt iespēju biržā kotēt daļu valstij piederošo uzņēmumu. Otrkārt, riska kapitāls - ir jāturpina līdz šim aizsāktā pozitīvā prakse veidot jaunus riska kapitāla fondus, kas var veikt ieguldījumus jaunu un inovatīvu uzņēmumu kapitālā. Treškārt, infrastruktūras ieguldījumi, piemēram, maksas ceļi vai slimnīcas, kas kā publiskās un privātās partnerības projekti daudzās valstīs attīstījušies ar pensiju fondu palīdzību. Ceturtkārt, energoefektivitātes projekti, piemēram, ēku siltināšanas projekti, kuriem ilgtermiņa pensiju līdzekļi varētu sniegt nepieciešamo finansējumu. Piektkārt, nekustamais īpašums - ieguldījumi gan meža un zemes iegādē Latvijā, gan arī investīcijas komerciālā un industriālā nekustamā īpašuma tirgū. Sestkārt, korporatīvās obligācijas - labs piemērs ir Latvenergo obligāciju emisija, kas, cerams, kalpos par piemēru arī citiem.

Kā var secināt, ieguldījumu potenciāls Latvijā ir. Turklāt ir arī potenciāls ar ieguldījumiem sasniegt labu ienesīgumu pensiju plānu dalībniekiem un vienlaikus arī stimulēt tautsaimniecības attīstību. Iespējas ir enerģiski jārada. Šis darbs jau aizsācies, un pensiju fondi sper reālus soļus, lai no vārdiem pārietu pie darbiem.

*Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Plastiskā ķirurģija" – arī vikingiem

Lai arī plastiskā ķirurģija ziedu laikus piedzīvo šajā gadsimtā, fundamentāla ārējā izskata mainīšana mūsu reģionā tika praktizēta jau vismaz pirms tūkstoš gadiem.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?