Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

VID ģenerāldirektors kļūst atslēga valdības stabilitātei

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora izvēle jau ir kļuvusi par valdības stabilitātes atslēgu. Valdības sēdē otrdien pēc Vienotības aicinājuma uz nedēļu atlikt Valsts vides dienesta vadītājas Ingas Koļegovas iecelšanu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori premjers Māris Kučinskis (ZZS) retoriski pavaicāja: «Mums tā kā rīt valdības vairs nav?» Pēc sēdē izsludinātā pārtraukuma M. Kučinskis paziņoja: «Šantāžām es nepakļaujos, bet es arī nebūšu tas premjers, kurš pārkāpj koalīcijas līgumu.» Koalīcija un arī valdība par I. Koļegovu atkārtoti lems nākamajā otrdienā.

Vienotība jau pirmdien koalīcijas sēdē paziņoja, ka neatbalstīs I. Koļegovas iecelšanu, šauboties par kandidātes reputāciju. Vispirms jau tāpēc, ka neskaidrības radījusi viņas amatpersonas deklarācija. Taču pirmdien partija neizmantoja iespēju lūgt jautājuma atlikšanu. Šo aicinājumu ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) izteica otrdien pēc balsojuma, kurā pieci ministri nobalsoja par I. Koļegovas iecelšanu, bet četri Vienotības pārstāvji bija pret. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK nestājās ceļā jaunās VID vadītājas apstiprināšanai, bet tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs uzsvēra, ka finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS) jāuzņemas atbildība un pēc gada valdībai jāuzklausa VID ģenerāldirektores pārskats. Tas varētu būt ap laiku, kad darbu būs sākušas jaunās pašvaldības un partijas jau noskaņosies Saeimas vēlēšanām.

ZZS un Vienotības vadošo politiķu savstarpējā vārdu apmaiņa liecina, ka VID vadītāja amats partijām ir ļoti nozīmīgs, līdzīgi kā savulaik bija ar bijušā Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektora Jāņa Nagļa posteni, kura dēļ pat krita valdības. Finanšu ministre D. Reizniece-Ozola sēdē sacīja, ka esot saņēmusi vislabākās atsauksmes par I. Koļegovu kā vadītāju, kura «kritiskos brīžos, kad saduras valsts un privātās intereses, nostājas valsts pusē». Ministre vēlas, lai VID atgūtu sabiedrības uzticību, bet tas būšot iespējams tikai tad, kad uzņēmēji varēšot godīgi strādāt bez politiskā «jumta» un viņiem nebūs jākonsultējas ar politiskajiem kuratoriem, kā tas agrāk ir bijis. «Lai tie, kas blēdās, nevar par noteiktu samaksu iegūt operatīvo informāciju,» vēlmju sarakstu papildināja D. Reizniece-Ozola. Viņa ir pārliecināta, ka I. Koļegova tiks galā ar šo grūto darbu.

Pēc Vienotības aicinājuma uz nedēļu atlikt lēmuma pieņemšanu premjers M. Kučinskis izmeta, «ka tad atliek tikai gaidīt jaunus rakstus». Arī ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kurš valdības sēdes starpbrīdī sazvanījies ar premjeru, Dienai sacīja, ka nedēļa vēl nepieciešama, lai tās laikā «par šo cilvēku vēl kaut ko lādēs sameklētu». Viņam nav cita skaidrojuma vai arī varbūt Vienotība gatavojas pārskatīt savu valdes noraidošo lēmumu. No ZZS atskan arī minējumi, ka Vienotībai laikam ir bail zaudēt kontroli pār šo iestādi.

«Mēs nekontrolējam VID, un tas ir pilnīgi nepamatots pārmetums. Turklāt jau pietiekami ilgi strādā jaunā valdība,» Dienai teica Vienotības priekšsēdētājs Andris Piebalgs. Viņš arī norādīja, ka Vienotība savu valdes lēmumu neplāno pārskatīt, taču nedēļas laikā finanšu ministre un I. Koļegova varēšot labāk izskaidrot lietas, kas sabiedrībai joprojām nav saprotamas, piemēram, par kandidātes naudas darījumiem, kas atspoguļoti amatpersonas deklarācijā. Tas esot svarīgi, lai viņa «nostiprinātu sabiedrības uzticību». Vienotībai arī nav skaidrs, kāpēc VID ģenerāldirektora izraudzīšanās notikusi tik sasteigti, nekonsultējoties ar partneriem. Vienotības deputātu neoficiāli sacītais pēc tikšanās ar I. Koļegovu liecina, ka viņa nav pārliecinoši atbildējusi arī uz jautājumiem par VID darbību un iecerētajām reformām, kas liekot domāt, ka viņai būšot vajadzīgs ilgāks laiks, lai iestādi kompetenti pārvaldītu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?