Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Vilkam pa pēdām

Ezerniekos, a/s Latvijas valsts meži atpūtas kompleksā, mūs - ekspertus un Ēnu dienas studentus - sagaida pilnīgs klusums. Te ir kārtīga ziema, virs sniega sērsna, koku zari apsarmojuši, svilpo vējš - tas ir vienīgais, kurš te taisa troksni. Laikā, kad daba ir pieklususi, ir interesanti pasekot meža dzīvnieku gaitām, un, pateicoties sniegam, to var izdarīt pavisam burtiski - pētot iemītās pēdas. Tās atklāj zvēra sugu, dzimumu un iespējamo ceļa mērķi.

Mērojot trīs ar pusi kilometrus pa mežu, saskaitām deviņu sugu dzīvniekus, kuru takas sastopam savā ceļā. Reizēm šķiet, ka vārds «taka» ir par vienkāršu un vietumis krustu šķērsu mežam caurvijas ceļi un pat šosejas - tik daudz dzīvnieku gājuši pa sniegu ilgstoši un vienā maršrutā. LVM vides eksperts Uģis Bergmanis teic, ka vislielākais pēdu nospiedumu blīvums ir barotavu tuvumā un pēdu pētīšana ir viens no medniekiem svarīgiem aspektiem, kas palīdz noteikt zvēru atrašanos, skaitu un paradumus. Visvairāk mežā pastaigājušies pārnadži - manām gan aļņu, gan briežu un stirnu pēdu nospiedumus. Arī mežacūkas ir aktīvas. Barotavu tuvumā dzīvnieki ne tikai nākuši un gājuši, bet arī turpat uz vietas nolikušies pasnaust pēc maltītes, cilvēku sagādātajiem našķiem uzkoduši krūmāju zarus un maigās galotnītes, kā arī pakasījuši ragus gar koku stumbriem. Eksperts stāsta - mizas plēsumi uz stumbriem var liecināt gan par teritorijas iezīmēšanu, gan ragu maiņas laikā radušos nepieciešamību vienkārši pakasīties. Zvēri, sevišķi mežacūkas, cieš arī no dažādiem parazītiem, kas mīt to kažokos. Līdzīgi kā cilvēki kaites un brūces ieziež ar zālēm, dzīvnieki izlīdzas ar dabas materiāliem, piemēram, mežacūkas uzplēš koku mizu un trinas gar to ar kažoku, lai sveķi palīdzētu cīnīties ar parazītiem. Lai attīrītu kažoku, cūkas mēdz vārtīties tā saucamajās dubļu vannās - mitrās vietās tās uzirdina dubļus un kārtīgi novannojas. Vietām ir izrakņāta arī sasalusi zeme. Visticamāk, mežacūkām nav bijis gana ar barību, kas atrodama mežā ziemā, un tās rakņājušās augsnē, meklējot saknes, gumus, vaboles un tārpiņus. Skatāmies, kur aizcilpojis zaķis, lavījusies lapsiņa, vāvere un citi meža iemītnieki, mēģinot iztēloties, kas un kur bijis darāms dzīvnieciņam un kur tas varētu būt patlaban. Varbūt netālu paslēpies un vēro mūs?

Pāri laukam meža malā vilku bara pēdas. Vilki spēj ilgstoši un nenogurstoši skriet ar ātrumu 10 kilometri stundā, un vienā barā ir no diviem līdz pat padsmit vilkiem. Dzīvnieki iet uzmanīgi cits cita pēdās. Patlaban pelēčiem ir riesta laiks, un tie intensīvi apstaigā plašas teritorijas. Uģis Bergmanis ir aktīvs vilku mednieks un pētnieks, un, viņa stāstu aizrauti, ļoti gribam kādu vilku ieraudzīt. Tas gan neesot tik vienkārši, taču piedzīvojums neizpaliek. Uģis, kā jau nereti mednieks, prot gaudot vilka balsī un nakts tumsā mežmalā to nodemonstrē. Stāvam miera stājā, neuzdrīkstoties pakustēties minūtes 10-15, un gaidām... Par spīti vēja svilpošanai, dzirdam, ka tālumā kāds pelēcis atsaucas! Uģis lēš, ka zvēri varētu būt viena līdz trīs kilometru attālumā un pilnīgi noteikti zina, kur tobrīd esam mēs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Seši tūristi miruši Grieķijas rekordkarstumā

Jau seši tūristi zaudējuši dzīvību šomēnes, dodoties pārgājienos Grieķijā, neskatoties uz varasiestāžu brīdinājumiem būt īpaši uzmanīgiem valsti piemeklējušā karstuma viļņa laikā, vēsta Deutsche Wel...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?