Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Dažas lielās interneta kompānijas masveidā uzpērk nelielus konkurentus

Lai gan informācijas tehnoloģiju (IT) un virtuālo komunikāciju nozari pēdējos gados ierasts uzskatīt par inovatīvu un jauniem biznesa plāniem bagātu jomu, patlaban radušās bažas gan par ideju apsīkumu vairākos lielajos uzņēmumos, gan arī par dažu gigantu kontroles pieaugumu visā globālajā tīmeklī. Šīs bažas it īpaši aktualizējušās pēc tam, kad sociālais tīkls Facebook vienojās ar mobilās ziņapmaiņas servisu WhatsApp par vērienīgu pārņemšanas darījumu, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Februāra pirmajā pusē kļuva zināms, ka pasaulē lielākais sociālais tīkls Facebook vienojies ar mobilās ziņapmaiņas servisu WhatsApp par lielāko pārņemšanas darījumu Facebook vēsturē. Par WhatsApp - servisu, kurā strādā tikai 32 cilvēki, taču kuram ir vairāk nekā 450 miljonu lietotāju visā pasaulē, Facebook gatavs samaksāt kopumā 19 miljardu ASV dolāru (gandrīz 14 miljardu eiro), turklāt, ja darījums neizdosies Facebookvainas dēļ, piekritis soda naudai miljarda ASV dolāru (~ 0,73 miljardi eiro) apmērā.

Iepriekšējais lielākais Facebook pirkums bija foto un video apmaiņas serviss Instagram, par kuru tika samaksāts miljards dolāru (~ 0,73 miljardi eiro). Jāpiebilst gan, ka summa 19 miljardu dolāru (gandrīz 14 miljardu eiro) apmērā šķiet fantastiska tikai pirmajā brīdī, jo patiesībā Facebook izmaksās WhatsApp īpašniekiem un investoriem četrus miljardus dolāru (~ 2,93 miljardi eiro), vēl 12 miljardu dolāru (~ 8,8 miljardi eiro) tiks izsniegti sociālā tīkla akcijās, ziņapmaiņas servisa tiešie dibinātāji trīs gadu laikā saņems vēl trīs miljardus dolāru (~2,2 miljardi eiro) Facebook ierobežotas pieejamības akcijās. Turklāt sociālais tīkls sava vadītāja Marka Cukerberga personā garantējis WhatsApp galvenajam izveidotājam Džanam Koumam vietu Facebook valdē, kā arī devis solījumu pēc darījuma beigām saglabāt servisa neatkarību un pašu zīmolu WhatsApp.

Vienlaikus WhatsApp pārņemšana aktualizējusi arī jautājumu par uzņēmumu pārņemšanām IT jomā kopumā, liekot runāt par dažu uzņēmumu kontroli pār visu interneta vidi. WhatsApp centās iegādāties arī Google, kas, pēc neoficiālas informācijas, esot piedāvājusi par servisu desmit miljardu dolāru (~ 7,3 miljardi eiro), savukārt pirms neilga laika Facebook piedāvājumu triju miljardu dolāru (~ 2,2 miljardi eiro) apmērā noraidīja cits mobilais ziņapmaiņas serviss Snapchat.

Kopumā pēdējos 15 gados pats aktīvākais citu uzņēmumu uzpircējs ir Google (143 iegādātas kompānijas), taču pērn pirmajā vietā izvirzījās Yahoo!, kas iegādājās 25 dažādus nozares uzņēmumus, turklāt pārņemtie uzņēmumi gandrīz vienmēr tika likvidēti, to speciālisti pārgāja darbā uz Yahoo!, bet tehnoloģijas tika iekļautas interneta ilgdzīvotāja piedāvātajos risinājumos.

Plašāk lasiet Anda Sedlenieka rakstā Lielie uzņēmumi cenšas "apēst" mazos pirmdienas, 10.marta, laikraksta Diena 10.-11.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko