Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Rīgā ir Baltijā lētākais sviests un siers, dārgākais jogurts un cūkgaļas fileja

Salīdzinot 44 vairāk pirkto produktu cenas visās trijās Baltijas valstu galvaspilsētās, secināts, ka 11 produkti Rīgas lielveikalos jūnijā bija dārgākie, bet 13 produkti - lētākie Baltijā, norāda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Viļņā bija nopērkami 14 dārgākie un 18 lētākie produkti, savukārt Tallinā bija 19 dārgākie un 13 lētākie produkti Baltijā.

Kā liecina centra dati, jūnijā Rīgā bija nopērkams Baltijā lētākais 82,5% sviests, Edam/Gouda tipa siers, liellopu fileja, kviešu milti, cukurs, importa tomāti, Golden Delicious āboli, apelsīni, 40% degvīns, dzeramais ūdens, Kelloggs Original pārslas un BigMac McDonaldā.

Savukārt visdārgākais Rīgā bija dabīgais jogurts, cūkgaļas fileja, kartupeļi, burkāni, kāposti, sīpoli, Coca-Cola, Evian minerālūdens, Lipton Yellow Label tea, siers Brie President.

Tikmēr pārtikas produktu cenas Eiropas Savienības valstīs patlaban ir ļoti atšķirīgas, norādīja Gulbe.

Piemēram, litrs 3,5% piena Berlīnē maksā 0,68 latus, Tallinā - 0,63, Rīgā - 0,60, Viļņā - 0,59, bet Varšavā - 0,42 latus.

Viens kilograms broilera Amsterdamā maksā 3,50 latus, Viļņā - divus, Rīgā - 1,89, Tallinā - 1,84, bet Varšavā - 1,25 latus.

Desmit gabali L izmēra olu Berlīnē maksā 1,74, Viļņā - 1,14, Rīgā - 1,08, Tallinā - vienu latu, Prāgā - 0,96 latus.

Kellogg's Original pārslas 375 gramu iepakojumā Berlīnē maksā 1,60, Tallinā - 1,53, Viļņā - 1,27, Rīgā - 1,04, bet Varšavā - 0,66 latus.

"Rīga jau labu laiku turas pārtikas cenu vidējā līmenī Baltijas valstīs. Pagājušā gada pirmajā pusē bija cenu kāpums, kas vairākus produktus Rīgā padarīja par dārgākajiem Baltijā, bet tagad tas ir apstājies. Tradicionāli Rīgā ir lētākie miltu izstrādājumi un liellopu gaļa, bet dārgākā cūkgaļa, Lietuvā lētākie piena produkti un šokolādes izstrādājumi, bet Tallinā gaļas izstrādājumi, kas saistīts ar katras valsts atsevišķu nozaru konkurētspēju," norādīja Gulbe.

Viņa arī atzina, ka, izdarot secinājumus par pārtikas cenām, jāņem vērā arī atšķirīgās pievienotās vērtības likmes (PVN) pārtikas produktiem dažādās valstīs.

"Piemēram, Ungārijā PVN likme ir 27%, bet piena produktiem un maizei tā ir 18%. Tikmēr Polijā PVN likme lielākajai daļai pārtikas produktu ir 5%-8%, kas arī daļēji izskaidro zemās pārtikas produktu cenas Varšavas veikalos," rezumēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. LTVC vāc, apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Konkurējot par darbiniekiem

Darbinieku prioritātes un vajadzības pēdējā laikā ir strauji mainījušās, tāpēc tradicionāls "labumu grozs", kur ietilpst tikai standartizēti ieguvumi, kā, piemēram, veselības apdro...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses