Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Saeimas komisija atbalsta Krūmanes atbrīvošanu no FKTK vadītājas amata

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien aiz slēgtām durvīm atbalstīja lēmumprojektu par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas Irēnas Krūmanes atbrīvošanu no amata.

Krūmane pēc sēdes pameta Saeimu, atsakoties no sarunas ar žurnālistiem.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (Vienotība) žurnālistiem pastāstīja, ka deputāti atbalstījuši lēmumprojektu par Krūmanes atbrīvošanu no amata, jo respektējuši viņas viedokli par nevēlēšanos turpināt darbu FKTK.

Reirs norādīja, ka komisijas galvenais uzdevums bijis noskaidrot, vai uz FKTK vadītāju nav izdarīts politiskais spiediens, un Krūmane pateikusi, ka tieša politiskā spiediena neesot bijis. "Tas bija galvenais, kas jānoskaidro," teica komisijas priekšsēdētājs.

Runājot par iespējamo jauno FKTK vadītāju, Reirs atzina, ka tas esot smags jautājums, bet viņš domājot, ka šī amata izpildītājs jāmeklē iestādes iekšienē. Reirs norādīja, ka dažādu apstākļu dēļ šī institūcija ir ievainota un tas nenāk par labu. Viņš arī piebilda, ka daudziem ir traucējusi FKTK stingrība un tagad tie priecājoties par panākto rezultātu.

Galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai, un tas varētu notikt jau ceturtdien, 8.decembrī.

Kā ziņots, saistībā ar Krājbankas krīzi Krūmane nolēmusi atkāpties no FKTK vadītājas amata un Saeimā saņemts viņas iesniegums, kas novirzīts izskatīšanai Budžeta komisijā.

Kā informēja Krūmane, viņa pieņēmusi lēmumu atkāpties, jo uzskata, ka radītā spriedze ap viņas atrašanos šajā amatā tikai kavē FKTK pilnvērtīgu darbu un jebkura politiska diskusija bremzē sektora stabilizāciju.

Krūmane FKTK priekšsēdētājas amatā ir kopš 2008.gada 28.aprīļa.

Saskaņā ar likumu FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas (LB) prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Pārējos padomes locekļus pēc viņu kandidatūru saskaņošanas ar LB prezidentu un finanšu ministru amatā ieceļ un no amata atbrīvo priekšsēdētājs.

Pirms noteiktā termiņa Saeima var atbrīvot priekšsēdētāju un viņa vietnieku no amata tikai tādā gadījumā, ja ir saņemts attiecīgās personas iesniegums par atkāpšanos no amata, ir stājies spēkā notiesājošs tiesas spriedums, ar kuru priekšsēdētājs vai viņa vietnieks notiesāts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, priekšsēdētājs vai viņa vietnieks vairāk nekā sešus mēnešus pēc kārtas slimības vai citu iemeslu dēļ nevar pildīt savus amata pienākumus, vai ir saņemts LB prezidenta un finanšu ministra kopīgs iesniegums par priekšsēdētāja vai viņa vietnieka pirmstermiņa atbrīvošanu.

FKTK vadītāja amata kandidāts jāizvirza nekavējoties, uzskata Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība). Pirms kandidāta izvirzīšanas Saeimai nepieciešams no amata atbrīvot līdzšinējo FKTK vadītāju Krūmani. "FKTK vadītājam būtu jābūt nozares profesionālim," uzskata premjers.

Iepriekš izskanējis, ka FKTK vadītāja amatam varētu tikt virzīts Krūmanes vietnieks un Latvijas Krājbankas pilnvarnieku grupas vadītājs Jānis Brazovskis, tomēr viņš atzinis, ka nevēlas pretendēt uz šo amatu. Arī Latvijas Bankas vadība ir atzinusi, ka jauna FKTK vadītāja meklējumi īpaši nesokas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses