Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vegāniem draudzīgi. Saruna ar kosmētikas Vegan Fox radītāju

"Es neaicinu nevienu kļūt par vegānu, neaizliedzu nevienam ēst gaļu. Ar savu darbu vēlos parādīt to, ka varam lietot kosmētikas produktus, kas nedara pāri ne videi, ne dzīvniekiem," saka zīmola Vegan Fox īpašniece Maija Rieksta-Riekstiņa.

Radīt kosmētiku, kas ir pilnīgi droši piemērota vegāniem, bija izaicinājums, taču risks ir attaisnojies. Vegānās lapsiņas produktus atzinīgi novērtējuši jau desmit pasaules valstīs.

Kā radās ideja ražot kosmētiku vegāniem?

Tas patiesībā bija diezgan nejauši. Runājām par šo tēmu Polijā ar draugiem, kuriem pieder vegānu veikals. Viņi teica, ka par pārtiku cilvēkiem viss ir skaidrs, kuru var vai nevar vegāni uzturā lietot, bet par pārējām sadzīves lietām ir daudz neskaidrību. Tostarp, kādu kosmētiku drīkst vai nedrīkst lietot, jo daudzi nesaprot, kādas sastāvdaļas norādītas uz preču iepakojuma. Tad nu mums likās, ja kaut kur ir problēma, tad tā ir biznesa iespēja. Tā arī radījām kosmētiku, uz kuras etiķetes skaidri uzrakstīts, ka tā ir piemērota vegāniem. Izgājām sertifikāciju organizācijā Vegan Society.

Pasaulē vegānu kustība kļūst aizvien populārāka. Arvien vairāk cilvēkus uztrauc dzīvnieku tiesības un vides jautājumi.

Protams, nav jābūt vegānam, lai lietotu mūsu kosmētiku. Manā gadījumā tas pat vairāk ir veids, kā lieku cilvēkiem aizdomāties. Ar savu darbu vēlos likt cilvēkiem aizdomāties un parādīt to, ka mēs varam lietot produktus, kas nedara pāri ne videi, ne dzīvniekiem. Mēs neesam 100% ekokosmētika, taču cenšamies savos produktos izmantot pēc iespējas dabīgākas sastāvdaļas, lai tās būtu cilvēkiem pēc iespējas draudzīgākas. 

Ar ko īpaši ir Vegan Fox produkti?

Pirmais, ka piemēroti vegāniem. Otrs, ka produktus ražojam Latvijā, un trešais, ka mūsu kosmētika ir simtprocentīgs roku darbs un tās sastāvdaļas ir pēc iespējas dabīgākas.

Tie, kas izvēlās mūsu produktu, var būt droši, ka mēs jau veicam dažādas pasākumus un arī turpmāk veiksim, lai palīdzētu dzīvniekiem patversmēs, kā arī plānojam aktivitātes, lai padarītu tīrāku pasauli ap sevi.

Lielākajai daļai mūsu produktu derīguma termiņš ir viens gads, kas kosmētikas nozarē nedaudz arī traucē, jo tad grūtāk strādāt ar ārvalstu partneriem, jo viņiem nepatīk, ka termiņš ir tik īss. Taču gribu pie tā turēties un izmantot dabīgas sastāvdaļas. Šobrīd eksportējam savus produktus uz desmit valstīm. Patiesībā sākumā domājām tikai par eksportu, par Latvijas tirgu vispār nedomājām. Pieprasījums bija tieši no ārzemēm, jo tur vegānu kustība ir daudz lielāka. Taču arī vietējie sāka prasīt mūsu produktus, tāpēc šogad esam paplašinājuši Latvijā veikalu skaitu, kur var iegādāties mūsu kosmētiku. 

Kā vērtējat, kosmētikas tirgū konkurence ir asa?

Ļoti. Pārtikas un kosmētikas tirgū ielauzties grib tikai trakie! (Smejas.) Kāpēc tomēr biju traka un tur ielīdu? Mūsu mērķauditorijai nav jāstāsta, kāpēc viņiem jālieto tieši šāda kosmētika. Viņi to jau zina, jo paši ir izvēlējušies šādu dzīvesveidu. Nenožēloju, ka aizgāju no liela uzņēmuma, kurā bija laba alga, stabilitāte un jāstrādā astoņas stundas dienā. Tagad nevaru teikt, ka strādāju visas brīvdienas, bet, kad jāstrādā, neskatos, vai ir darbdiena vai svētdiena. Arī bērni palīdz. Mums ir pieci bērni. Lielie, kas ir pusaudžu vecumā, palīdz sapakot pasūtījumus pa kastēm vai salīmēt etiķetes. Tas arī viņiem ir labs piemērs, ka jāiegulda darbs, lai nopelnītu. 

Kas dod impulsu jaunu produktu izveidei?

Mums ir 33 produkti. Es pati pēc savas gaumes izvēlējos produktus, kādus pati gribētu lietot, kādi aromāti man pašai patīk. Vēlamies izstrādāt šampūnus un matu balzamus, kopjošo sejas kosmētiku, arī lūpu balzamus. Man svarīga kvalitāte. Ja ražojam piparmētru skrubi, tad tajā tiešam ir piparmētru lapiņas, nevis tikai piparmētru aromāts. 

Kā kosmētikas radīšanas un ražošanas procesā domājat par vidi?

Kā jau minēju, sastāvdaļas ir maksimāli dabīgas. Izvairāmies no parabēniem, PEG un citām sintētiskām vielām. Vissvarīgākais, ka neviena no sastāvdaļām nav dzīvnieku valsts izcelsmes un tās nav testētas uz dzīvniekiem, nerunājot par pašu galaproduktu testēšanu. Iespēju robežās atbalstām dzīvnieku dzīves uzlabošanu. Piemēram, rudenī kopā ar dzīvnieku patversmi Ulubele mudinājām cilvēkus adoptēt dzīvniekus, jo katrs no patversmes iemītniekiem ir pelnījis mīlošu draugu sev blakus un vietu, ko saukt par mājām. 

Neveidojam liekus iepakojuma slāņus saviem produktiem. Tā ir sāpīga tēma, par ko arī ikdienā uztraucos.

Katru pudelīti varētu likt vēl kastītē un plēvītē, kā bieži vien ražotāji dara, taču mēs to nedarām. Tikai roku krēmam esam izveidojuši kastīti, jo tūbiņas specifika to prasa. Iepakojums ir pārstrādājams, bet gribētos vēl dabīgāku. Šobrīd izskatām iespējas, kā to realizēt. Nākamgad plānojam iesaistīties arī bezatkritumu aktivitātēs, jo mūs jau ir uzrunājuši bezatkritumu veikaliņi, lai katrs pats var iepildīt produktus savā traukā. Mani satrauc runas par atkritumu šķirošanu, bet atkritumu šķirošana ir tikai seku likvidēšana. Vispirms jau jāsāk ar to, lai pēc iespējas mazāk tos atkritumus radām. Piemēram, es izvēlējos savai mazajai meitiņai lietot auduma autiņbiksītes, kas ir mazgājamas, nevis radīt kalnus ar izlietotām vienreizējām autiņbiksītēm.

Kāds kopumā uzņēmumam bija aizejošais gads, un kādi plāni jaunajam gadam?

Šogad mums piedzima jaunākā meitiņa, tāpēc nedaudz nomainījās prioritātes. Bizness aizgāja otrajā plānā, jo vairāk pievērsāmies mazulītei. Taču mums ir iesākti daudzi projekti, kuri jārealizē nākamgad. No ārzemēm pieteikušies daudzi partneri, kas vēlas ar mums strādāt. Mēs jau ejam ārpus ES, sadarbosimies ar Koreju, Ukrainu, Brazīliju un Ameriku. Daudzi blogeri mūs paši uzrunā, ne tikai no Latvijas, bet arī no ārzemēm. Gribam sākt tirdzniecību arī Amazon.com

Top komentāri

Me
M
Ja kāda auga audzēšanai tiek izcirsti meži, un samazinās dabiskā dzīvesvide kādiem dzīvniekiem, tad tas produkts tik un tā drīkst tikt reklamēts kā vegānisks. Divkosīgi, manuprāt, un no reklāmas viedokļa maldinoši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena