Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ar cieņu, bet arī nemaldinot

Nesen mūsu sabiedrības uzmanību piesaistīja Iekļaujošas valodas ceļvedis. (Par šo ceļvedi plašāka informācija meklējama vietnē Pieturzimes.lv.)

Ceļvedī uzsvērts, ka "cieņas, iecietības, pieklājības un iejūtības valodā nevar būt par daudz". Nenoliedzami, tas, ka valodai tiek pievērsta uzmanība šādā aspektā, ir vērtīgi, jo ikdienas dzīvē cieņpilnas komunikācijas pietrūkst visai bieži. Tas labi redzams sociālajos tīklos, kur strīdi nereti iziet ārpus pieklājības robežām pat tad, kad diskutē politiķi, uzņēmēji, zinātnieki, pedagogi, mediķi un citi visnotaļ izglītoti cilvēki.

Virtuālajā vidē necieņa īpaši spilgti parādās tajos gadījumos, kad pastāv radikālas viedokļu atšķirības. Tā tas bija Covid-19 pandēmijas gados, kad bija krasi atšķirīgi uzskati par vakcināciju un ierobežojumiem. Asas viedokļu sadursmes kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ir bijušas starp Kijivas atbalstītājiem un Maskavas faniem. Savukārt pēdējā laikā pārsteidzis niknums, kas parādās Palestīnas pielūdzēju un Izraēlas apbrīnotāju virtuālajās cīņās. Niknums liekas pārspīlēts gan tāpēc, ka notiekošais Gazas joslā Latviju tiešā veidā neietekmē, gan tāpēc, ka mūsu valstī nav daudz tādu iedzīvotāju, kuriem būtu reāla, personīga pieredze militārā konflikta skartajās teritorijās.

Ja pievēršas Iekļaujošas valodas ceļvedī aplūkotajām tēmām, tad ir jāpiekrīt, ka mūsu sabiedrībā ironiskas piezīmes saistībā ar personas vecumu tiešām nākas dzirdēt un no tām būtu jāatbrīvojas, nenorādot, ka persona ir par jaunu vai par vecu kādam amatam, pārmaiņām privātajā jomā, hobijam, dzīvesvietas maiņai un tamlīdzīgi. Tāpat arī var piekrist tam, ka jāizvairās no jebkādas diagnozes minēšanas nozākājošā kontekstā.

Savukārt ceļveža sadaļa Izcelsme, etniskā piederība un tautība gan šķiet ideoloģiski ievirzīta, jo, piemēram, ieteikts nelietot jēdzienu "nelegālais migrants". Te jānorāda, ka biedrība Gribu palīdzēt bēgļiem savā interneta vietnē pauž: "Kā nelegālu var apzīmēt procesu vai rīcību, bet ne personu," gan liekot šaubīties par vārda "apzīmēt" atbilstošu lietošanu.

Tomēr svarīgākais ir tas, ka, aizraujoties ar iekļaujošu valodu, nedrīkst zaudēt vēstījuma būtību. Aģentūras LETA ziņu virsraksti šopavasar vēsta – Novērsti 18 nelegālo migrantu mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas–Baltkrievijas robežu un Robežsardzes priekšnieks: nelegālo migrantu plūsma atkal palielinās.

Tieši tā formulētas ziņas arī sabiedrībai ir jāsaņem, it sevišķi apstākļos, kad par nelegālo migrāciju kā par hibrīdkara izpausmi ir brīdinājuši gan politiķi, gan drošības eksperti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē