Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Nav korekti amatpersonai vienu tirgus dalībnieku izcelt kā neizdevīgāku

Arī lēmums neko nemainīt ir izvēle

Pārsteidz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāja Rolanda Irkļa vakar LNT rīta raidījumā 900 sekundes paustais, būtībā apgalvotais, ka aptuveni 40% mājsaimniecību joprojām nav izdarījušas nekādu izvēli elektroenerģijas atvērtā tirgus apstākļos, paliekot pie Elektrum universālā pakalpojuma (UP), uz kuru automātiski pārslēdza līdz ar tirgus atvēršanu.

"Tas nozīmē, ka viņi lielā mērā pārmaksā šobrīd par elektroenerģiju, jo šis UP ir salīdzinoši viens no visneizdevīgākajiem, kas ir tirgū pieejams. Un, ja mēs salīdzinām ar izdevīgākiem piedāvājumiem, tad tā starpība ir vairāk nekā 20%," norādīja Irklis, piebilstot, ka vidējai mājsaimniecībai, kas patērē ap 150 kilovatstundām mēnesī, kas nav pārāk liels patēriņš, ietaupījums mēnesī varot būt ap trim eiro. "Tā kā tas ir pietiekami nozīmīgi, īpaši tām mājsaimniecībām, kurām ienākumu līmenis nav tik augsts, tad trīs eiro varētu būt pietiekami nozīmīga summa, lai paskatītos tirgū uz alternatīviem piedāvājumiem un izvēlētos kaut ko, kas ir izdevīgāks nekā šis te UP."

SPRK vadītāja paustais raisa pārdomas divu aspektu dēļ. Pirmkārt, diez vai īsti korekti ir apgalvot, ka cilvēks nav izdarījis vispār nekādu izvēli, ja viņš tomēr izmanto konkrētu pakalpojumu un attiecīgi maksā par to. Šķiet, aizvien pastāv nosacīts termins kā izvēles izdarīšana pēc noklusējuma principa, proti, ja klients sev zināmu iemeslu dēļ nevēlas neko būtiski mainīt, viņš turpina izmantot pakalpojumu un maksā pēc noteikta tarifa. Un otrkārt – ir sajūta, ka Irkļa kungs nedaudz "pāršāvis pār strīpu", diezgan nepārprotami norādot, ka viena tirgus dalībnieka viens konkrēts tarifu plāns ir neizdevīgāks kā citiem. Protams, ir pozitīvi, ka regulators rūpējas par iedzīvotāju maciņiem, taču no otras puses – tomēr nav īsti korekti amatpersonai būtībā vienu tirgus dalībnieku parādīt kā neizdevīgāku, salīdzinot ar citiem, turklāt nekonkretizējot nianses.

Proti, ar Irkļa pieminēto zīmolu Elektrum elektrības tirgū darbojas AS Latvenergo, taču interesanti – izrādās, ka UP tomēr nav «cieti piestiprināms» tikai Elektrum, vismaz tā izriet no Latvenergo skaidrojuma: "Latvijas elektroenerģijas tirgū ir augsta konkurence un aktivitāte, un katrs tirgotājs – tajā skaitā Elektrum – aicina patērētāju izvēlēties tieši viņam izdevīgāko produktu. Elektrum ir regulāri aktīvi aicinājis klientus veikt sev piemērotāko produkta izvēli atbilstoši patēriņam un attiecīgi pozitīvi ietekmējot rēķinu. UP produktu Latvijā nodrošina visi elektroenerģijas tirgotāji, un, salīdzinot cenas, arī UP būtu jāsalīdzina savā starpā (tirgotāju piedāvājumos), nevis viena tirgotāja UP ar cita tirgotāja cita veida produktu. Atšķirībā no citiem produktiem, kurus aktīvi izvēlēties aicina katrs tirgotājs, UP tiek nodrošināts kā "drošības spilvens" gadījumos, ja klients kādu sev zināmu apsvērumu dēļ nav veicis aktīvu / konkrētu izvēli."

Un vēl – visbiežāk UP izmantojot klienti, kuru apsvērumos liela nozīme ir tam, ka UP neprasa ne mazāko aktivitāti – nav jāslēdz līgums vai attiecīgi tas nav jālauž, un tam, ka patēriņš ir mazs – jo tas ir zemāks, jo mazāka atšķirība. Ņemot vērā šo klientu izteikti mazo elektroenerģijas patēriņu, absolūti lielākajā vairumā atšķirība starp UP un citiem produktiem esot mērāma desmitos centu.  

Top komentāri

Itamars Toledano
BLACK nenoliedzami ir vieds. Arī man ir organiska nepatiku pret monopolu, kas tautu slauc, to apņirgdams, un no Latvenergo pakalpojumiem atteicos, tikko tas bija iespējams. Ieguvums? Katru mēnesi mazāks rēķins, kā tas būtu no Latvenergo.Un ar vienu zvanu pietiek, lai to izdarītu.
Latvieši ir vergu tauta.
L
Lai gan Latvenergo tos slauc smiedamies, un ar miljoniem dirsu atslauka, tauta tos labprāt SAMET. Es jau daudzus gadus pērku elektrību no cita piegādātāja, un pa 6 gadiem esmu ieekonomējis kādus 450-600 eiro.
Klitorņestra
K
Lai arī Latvenergo tirgo dārgāko elektrību, mēs labprāt pērkam tieši no viņiem, jo viņi vismaz par tautu rūpējas, jo peļņu ieskaita valsts kasē, ko kase atkal atdod tautai atpakaļ dažādu pabalstu veidā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē