Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atzīstam – partiju programmas nestrādā

Partiju programmas kā atskaites punkts to darbības izvērtēšanai Latvijas daudzpartiju koalīciju realitātē īsti nestrādā un nekad nav strādājis, lai gan ir ērts instruments, kuru izmanto plašā rituālu darbību spektrā, sākot no vairāksolīšanas priekšvēlēšanu periodā, līdz konkurentu troļļošanai, vēlētāju audzināšanai un kritiķu dažbrīd neviltotajiem centieniem caur programmām un to izpildi visu šo reālpolitiku ielikt jelkādā izmērāmā un pēc universāliem kritērijiem izvērtējamā rāmī.

Uz šo repliku mani pamudināja savā absurdumā izcils, bet arī kopējo politisko virtuvi labi ilustrējošs Konservatīvo līdera Jāņa Bordāna izteikums intervijā kolēģei Olgai Dragiļevai no Delfi. Uz jautājumu, kur palicis Konservatīvo viens no lielajiem programmatiskajiem solījumiem, ar ko partija gāja uz iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, dzelzceļa elektrifikācijai iepriekš plānoto pusmiljardu eiro novirzīt zinātnei, tieslietu ministrs izmeta repliku, ka "starp citu, šī ir viena no tām summām, kas nav nozagta un kas varēja būt nozagta pie citas valdības, kurā nebūtu Konservatīvo".

Saprotiet, mēs neizpildījām saviem vēlētājiem doto solījumu, kam būtu milzu ietekme uz valsts attīstību, bet citi to pusmiljardu tāpat būtu nozaguši, tā ka sakiet vien paldies, ka mēs tikām ievēlēti, lai neizpildītu solījumu, jo citi ne tikai neizpildītu, bet vēl arī nozagtu. Tas nekas, ka viņa partijas biedrs Krišjānis Feldmans tajā pašā intervijā īsti nemācēja izstāstīt, kur tad tas pusmiljards īsti iztērēts, bet Feldmana atbilde, ka solījums nav izpildīts, jo koalīcijas kompromisa vārdā šo summu nācies pārdalīt dažādām ārpus vienas partijas programmatiskajiem uzstādījumiem esošām vajadzībām, ir absolūti ierasta, gadu gadiem dzirdēta atbilde, ar kuru patiesībā jau netiek melots. Partiju individuālie solījumi jau laikus ir jādala uz potenciālo koalīcijas partneru skaitu un viņu prioritātēm, veselo saprātu, valsts ekonomiskajām iespējām utt., utt., utt.

Tādēļ vienmēr ir šķitis nedaudz liekulīgs mūsu – mediju un dažādu politikas analītiķu – uzstādījums par kvalitatīvām priekšvēlēšanu debatēm uzskatīt tādas, kuras partijas vērtē pēc to programmām un atļaušanās kaunināt vēlētāju, kurš esot pārāk slinks un dumjš, lai iepazītos ar programmām un vēlēšanu dienā izdarītu "gudru un apzinātu izvēli". Rezumējums – studējam partiju programmas, izmantojam par atskaites punktu to darbības vērtēšanai, turam partijas pie vārda, bet Dieva dēļ nestāstām sev un citiem, ka šī ir tā universālā matrica, caur kuru politikā sijāt graudus no pelavām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē