Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Augšējo elpceļu vīruss un kreisums

Vispārējais sašutums par politisko iestudējumu ap 500 eiro pabalstu par katru ģimenē audzināmo bērnu uz mirkli radīja iespaidu, ka kreisajai ideoloģijai Latvijā varētu būt kaut nedaudz kliedēts tabu statuss. Var jau būt, ka pārāk nenorijams šoreiz pat liberāļiem izrādījās politiķu cinisms, kuri šādu pabalstu uzskata par nelietderīgu un pat bīstamu. Bet grūti atturēties no kārdinājuma paspēlēties ap ideju, vai Latvijai garām ies kreisuma vilnis, kuru prognozēt kā vienu no Covid-19 pandēmijas blaknēm šobrīd ir globāls trends.

Ar ko tad viss sākās? Nacionālā apvienība ar Jaunās konservatīvās partijas klusu atbalstu aizvadītajā nedēļā koalīcijas apspriešanai pameta priekšlikumu sniegt atbalstu pilnīgi visām ģimenēm pa 500 eiro par katru audzināmo bērnu. Valstij tas izmaksātu aptuveni 170 miljonus eiro.

Protams, lai ko apgalvotu iniciatori, bija skaidrs, ka šāds iepriekš neizdiskutēts priekšlikums, par kuru nav vienojusies visa koalīcija, tiks noraidīts, vieniem ļaujot palikt dāsniem un nesaprastiem, pārējiem – ciniskiem un skopiem. 

Jau tajā pašā vakarā Saeimas deputāts Māris Možvillo, kurš, kas nav mazsvarīgi, ievēlēts no populistiskas partijas KPV LV, nāca ar savā ciniskajā atklātībā grūti noticamiem apsvērumiem, ka šādu pabalstu ģimenēm ar zemu finanšu pratību nebūtu prāta darbs piešķirt, spriedzi vien radīšot un tur jau arī līdz traģēdijai ģimenē neesot tālu. Nākamajā dienā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) savā birokrātiskajā manierē, lietodams formulējumu ''nelietderīgi'', visu Možvillo kunga slavu savāca sev.

Tālejoši raugoties, visinteresantākais, iespējams, ir, kas šajā tipiskajā notikumā aizskāra tik ļoti plašas aprindas, liekot sašutumam izpausties tālu ārpus tā sociālā burbuļa, uz kuru politiķu ciniskie izteikumi varbūt bija mērķēti?

Dažādu vispārzināmu vēsturisku traumu rezultātā tā nu sanācis, ka latvieši ir stipri piesardzīgi un pat ar riebumu, un nicinājumu izturas pret kreisumu.

Vai tiešām arī Latvijā iedzīvotāju slānis, kurš sevi pieskaita vidusslānim, Covid-19 seku ietekmē sāk inficēties ar kreisumu, ja reiz atklāti atbalstoši uzdrošinās izteikties par pabalsta ideju?

Globāli apspriest vidusslāņa sakustēšanos kreisuma virzienā kļuvis par tādu kā trendu jeb modernu tendenci. Covid-19 satricināja pamatus šādam pie zināmas dzīves stabilitātes pieradušam vidusslānim, parādot, ka stabila alga, sociālo iemaksu veikšana, pat iekrājumi negarantē piekļuvi tādai veselības aprūpes sistēmai, kura garantēti izglābs no viena jauna, īpatnēja, augšējo elpceļu vīrusa. Veselīgs dzīvesveids, labāka pārtika, regulāras veselības pārbaudes varbūt arī izglābs no ierindošanās tajā salīdzinoši nelielajā mirušo procentā, bet nebūs garantija pret saslimšanu smagā formā ar smagu un ilgu atveseļošanās procesu. Galu galā, tava konta stāvoklis un tas, ar kādas markas auto tu brauc, pat negarantēs, ka neatliekamā palīdzība tevi neaizvedīs uz bēdīgi slaveno Ogres slimnīcu, vai vispār atradīs tev vietu kādā slimnīcā pie skābekļa aparāta. Atsevišķas sarunas vērts ir Covid-19 trieciens tieši pa mazkvalificētu, mazāk apmaksātu darbu veicējiem, kuriem ir vēl mazākas iespējas ievērot sociālo distancēšanos un turpināt darbu attālinātā režīmā, nesamazinoties vai nezaudējot jau tā zemos ienākumus

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē