Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Austrumu tirgus metode

Daudzkārt dzirdēti stāsti par Austrumu tirgus principiem, proti, ka pārdevēja sākotnēji nosauktā cena noteikti nav "akmenī iecirsta" un tas patiesībā ir sākums azartiskam kaulēšanās procesam, līdz abas darījuma puses nonāk līdz cenai, kas apmierina pircēju un nerada zaudējumus pārdevējam.

Savā ziņā šo Austrumu tirgus principu nevar nepamanīt abu pārvades sistēmas operatoru – a/s Augstsprieguma tīkls un a/s Sadales tīkls – taktikā, kad pērn tika izziņota iecerētā pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu milzīgā celšana, kas radīja izmisumu gan uzņēmējiem, gan mājsaimniecībām.

Atminēsimies – Augstsprieguma tīkla izstrādātais jauno tarifu projekts paredzēja līdzšinējo tarifu no šā gada marta paaugstināt četrkārt, savukārt Sadales tīkla iecere bija "pieticīgāka" – plānotais pieaugums bija vidēji 75%. Diezgan likumsakarīga bija sabiedrības sašutuma pilnā reakcija par šādiem plāniem, īpaši laikā, kad jau tā energoresursu cenu krasais lēciens radīja galvassāpes ne vienai vien mājsaimniecībai un uzņēmumam. Šķiet, sabiedrības trauksmes zvanu sadzirdēja politiķi, kuri, visticamāk, saprata, ka pašreizējās krīzes apstākļos sabiedrība vairs nav gatava tolerēt šādu attieksmi un beigās tas var ļoti sāpīgi atsaukties uz politiķu un sabiedrības attiecībām, kas jau tā, maigi sakot, nav tās labākās.

Taču visā šajā stāstā ir kāda savdabīga nots. Proti, nez kādēļ teju uzreiz pēc skandāla sākšanās tika ātri mainīta publiskā retorika, un pašreiz, pēc vakar valdības pārstāvju paziņotā, iecerētais tarifu pieaugums varētu tikt samazināts pat uz pusi. Gribētos taču domāt, ka ne jau no "zila gaisa" abu uzņēmumu speciālisti sadomāja ciparu virknējumus, kurus tad attiecīgi sarakstīja tarifu celšanas projektos. Un vienlaikus – ja jau dažādu kombināciju rezultātā šo pieaugumu tagad ir cerība samazināt uz pusi (kā noprotams, atkal gan izmantojot valsts atbalstu), nekādi nepamet sajūta, ka sākotnējie milzīgie skaitļi izziņoti diezgan apzināti – tā sacīt, pielietojot Austrumu tirgus tradīcijas, lai "labdabīgi" pakaulētos ar pircēju, nomestu cenu, bet beigās tik un tā iegūtu to summu, kāda patiesībā nepieciešama.

Turklāt, kā redzam, šobrīd galvenā uzmanība nu jau pievērsta nevis tarifu aprēķinam un pamatojumam kā tādam, bet tam, ka patērētājam ir cerība piedzīvot tikai pusi no sākotnēji izziņotā pieauguma apjoma. Respektīvi – pēc piedzīvotā izbīļa patērētājs atviegloti nopūšas, ka pieaugums tomēr nebūs tik dramatisks. Vai tā bija plānota taktika, vai ne, īsti nav skaidrs, tomēr "pēcgarša" nepatīkama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē