Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bezvēja periods pirms jaunām nepatikšanām

Daudzās jaunās valdības ministru darbībās šajās pirmajās nu jau nedaudz vairāk nekā 100 darba dienās ir dominējis publicitātes moments, sākot ar tiltu slēgšanu, mēru atstādināšanu, valsts kapitālsabiedrību valžu atlaišanu un sociālo tīklu piekliegšanu ar dažādiem lozungiem. Jautājums, vai un cik ilgi aiz saukļiem par cīņu pret citu nesaimnieciskajiem lēmumiem iespējams paslēpt pašiem savas sapņu pilis par brutālu saimnieciskās ietekmes pārdali un vecu parādu maksāšanu labvēļiem, ko vispār jau pieņemts saukt par korupciju.

Apstākļos, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) beidzis šķirot korupciju pēc politiskās piederības un pašattīrīšanās procesi sākušies pat Satversmes aizsardzības birojā un Valsts ieņēmumu dienestā, par laimi, nav pamata cerēt, ka kāds ar revolucionāru apziņu un uzplečiem piesegs flangus, kamēr jauno partiju vecās sejas ar godīguma un pretkorupcijas saukļiem pārdalīs (nevis pārcirtīs!) koruptīvās shēmas.

Šodien, 12 dienu pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām un tikai septiņus mēnešus pēc Saeimas vēlēšanām, ir sajūta, ka partijas, paradoksālā kārtā, iespējams, izņemot Jauno Vienotību, nav īsti spējušas nostiprināties vai ir iekšēju satricinājumu gaidās. Tāpēc Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kuru kampaņā liela daļa partiju izvēlējušās komunicēt tieši par vispārējām Eiropas Savienības līmeņa tēmām, diez vai īsti ļaus nomērīt, par ko signalizē vēlētāju balsis. Vai tas būs atbalsts konkrētas partijas darbībai valdībā? Vai tas būs protests pret citas partijas (-u) darbību valdībā? Vai varbūt Eiropas Parlamenta vēlēšanas laba daļa izmantos kā "kļūdu labojuma" iespēju savam 6. oktobra balsojumam Saeimas vēlēšanās.

Vēlētāju attieksmē, lai cik daiļrunīgas izskatītos priekšvēlēšanu socioloģiskās aptaujas, tomēr valda liels nezināmā īpatsvars.

Tas, ka vēlētāji norāda, ka balsos par valdības partijām, ir dabisks socioloģisko aptauju fenomens brīdī, kad vecie nedarbi ir piemirsušies vai tiek asociēti ar partijām, kas nostumtas no varas, bet jauni nedarbi vēl tikai tiek vārīti. Ir iestājies tāds bezvēja periods, kas kuru katru brīdi arī var beigties.

Par spīti tam, ka, daļēji pateicoties aizspriedumiem pret pašu partiju KPV LV, iekšlietu ministra un ekonomikas ministra darbības bijušas pakļautas kritikai un sazvērestībām par ietekmi no malas, tieši Sandis Ģirģens un Ralfs Nemiro pirmie savlaicīgi saņēmuši pilnvērtīgam darbam nepieciešamās pielaides valsts noslēpumam. Protams, oficiāli Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pielaidi neliegs, ja nebūs šaubu par to, ka pretendents spēs glabāt valsts noslēpumu, tomēr tas, ka Ģirģens un Nemiro nav noņemti no trases, izmantojot šo diskvalificējošo iemeslu, bet saņēmuši caurlaidi pie lielā politiskā galda, arī kaut ko nozīmē. Tomēr abi nāk no izsmietās un kritizētās "populistu partijas" KPV LV.

Atzīšana par labu esam pilnvērtīgam darbam valdībā ļauj domāt, ka Ģirģens un Nemiro no lielās politikas skatuves nepazudīs arī tad, ja galīgi izšķīdīs pati partija. Tas, vai viņi būs aktuāli pārvilināšanai uz citiem politiskajiem spēkiem nākamajā vēlēšanu ciklā, atkarīgs no pašiem.

Top komentāri

FKK
F
Kad beidzot būs skaidrība vai Pūcem tiks piešķirta pielaide noslēpumam? SAB iespējams saprot, ka Pūces tuvākā līdzgaitnieka un politiskā krusttēva Jaunupa loma "Taureņu pirts" korupcijas tīmeklī ilgi nepaliks noslēpums. Un tas nebūs vienīgais īlens Pūces reputācijā, kas neizbēgami izlīdīs no maisa. Un tad SAB uzticamība var pavisam saļodzīties, jo šīs būs jau kārtējais pierādījums, ka pielaides tiek piešķirtas apšaubāmā veidā. Tātad paliek atvērts jautājums par Pūces pielaidi?
Poļitičeskijs
P
Ja turpinās apkarot pedofiliju, OIK un tamlīdzīgas lietas - varbūt arī nepazudīs iekšlietu un ekonomikas ministri.
par politisko cenzūru tvnet.lv
p
Portālā tvnet.lv politiskā cenzūra - no diskusijām pazūd 9. maija svinības kritizējoši komentāri. Laipni lūdzam Eiropas Savienības dalībvalstī Latvijas Republikā 28 gadus pēc neatkarības atjaunošanas un 20 gadus pēc Krievijas okupācijas karaspēka izvešanas. Brīnums ''Komentārs netiek pievienots'' - komentāru atkārtoju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē