Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Vēstures gaitā līdzīgas situācijas ir novedušas pie daudzu lielvaru sabrukuma

Ideoloģija pret pragmatismu

Aizvadītas ASV Demokrātiskās partijas kandidātu jau ceturtās priekšvēlēšanu debates, kuras uzmanību piesaistīja galvenokārt ar viceprezidenta Džo Baidena centieniem saglābt sašķobījušās pozīcijas cīņā par demokrātu nomināciju.

Ne tikai Baidens, bet arī citi demokrātu kandidāti debašu gaitā pašsaprotami un vētraini kritizēja ASV prezidentu Donaldu Trampu, tomēr šī kritika atstāja pretrunīgu iespaidu. Kā piemērs var kalpot Baidena paziņojums, ka Tramps grasās sagraut un likvidēt NATO, nododot ASV sabiedrotos. Šis apgalvojums ir viena no demokrātu pret ASV prezidentu izvērstās kampaņas neatņemamām sastāvdaļām, turklāt jautājumu saulītē ir iecēlis pats Tramps, ik pa brīdim apšaubot NATO lietderību un efektivitāti.

Tiesa, šeit ir būtiska nianse. Tramps kritiku NATO velta nevis tāpēc, ka uzskatītu aliansi par nevajadzīgu, bet gan tāpēc, ka sabiedrotie, pēc viņa domām, izmanto ASV sniegtās drošības garantijas un nedod pietiekamu ieguldījumu kopējā aizsardzībā. Šobrīd NATO, kā ir paziņojis Tramps, jau ir kļuvusi efektīvāka, tostarp sabiedrotie palielinājuši aizsardzības izdevumus par aptuveni 100 miljardiem ASV dolāru gadā.

Kopumā ASV prezidenta attieksme pret NATO ir līdzīga attieksmei pret dalību starptautiskajās organizācijās. Dalības nepieciešamība tiek vērtēta, nevis balstoties uz ideoloģiskiem vai ģeopolitiskiem apsvērumiem, bet gan galvenokārt no ekonomiskā izdevīguma viedokļa. Šādas nostājas pamatā ir fakts, ka ASV, cenšoties uzturēt pasaules dominējošās lielvaras statusu, tēlaini izsakoties, ir pacēlušas vairāk nekā spēj panest. Izdevumi ir lielāki par iespējām, un vēstures gaitā līdzīgas situācijas ir novedušas pie daudzu lielvaru sabrukuma. Pēdējais piemērs – PSRS – vēl daudziem ir spilgtā atmiņā.

Attiecīgi arī Tramps dara vienīgo, ko iespējams darīt, – atsakās no, viņaprāt, nevajadzīgiem izdevumiem, tostarp sākot tirdzniecības karus, pametot starptautiskās organizācijas, pieprasot pārskatīt dažādus līgumus, izdarot spiedienu uz lielajām kompānijām, lai tās atgrieztu ražotnes ASV, utt. Prasība NATO dalībvalstīm palielināt izdevumus līdz iepriekš solītajam līmenim ir tikai daļa no vispārējās tendences.

Savukārt ASV prezidenta oponenti priekšplānā ir izvirzījuši ideoloģiju, ieskaitot sava globalizācijas modeļa tālāku virzīšanu, kā arī bezkompromisa cīņu ar ASV ģeopolitiskajiem oponentiem un viņu pasaules redzējumu. Cīņai ir jāturpinās, pat neraugoties uz to, ka iespējas uzvarēt ir kļuvušas atklāti iluzoras. Un uz šāda fona jebkura, pat iespējama atteikšanās no iepriekš iegūtajām pozīcijām tiek traktēta kā nodevība.

Šīs episkās kaujas starp pragmatismu un ideoloģiju iznākums, protams, atstās milzīgu ietekmi uz procesiem visā pasaulē, turklāt daudz ilgākā termiņā nekā tikai nākamā ASV prezidenta kadence. Tajā pašā laikā izlemt, kura no abām vērtībām ir svarīgāka un attiecīgi – kurā pusē nostāties, citu valstu politiķiem nākas jau šodien, un tā daudziem acīmredzami ir grūta izvēle.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
ja Tramps kaadu dienu joka peec pazinjotu ka ar NATO viss ir ideaalaa kaartiibaa, demokraati tuuliit pat saaktu kritizeet NATO tikai taapeec vien, lai buutu pret Trampu.
Anarchists
A
Nu,labi,Tramps ir ekscentrisks,nestandarta tips,bet pēc reāliem darbiem ir labākais USA prezidents nu,apmēram kopš Kenedija laikiem,jo domā reāli par savu valsti,nevis kā uztaisīt kādu kariņu otrā pasaules malā.Un viņa politikas pareizību ,uzlabojot USA ekonomiku,nevar noliegt.Un tas,ka vinš uzskata,ka pārējām rietumu valstīm pašām jātiek galā ar savām problēmām,tsk aizsardzības jomā,nevis japaļaujas ,ka USA visu izdarīs,arī ir viennozīmīgi pareizi.
viesis
v
Runājot par ASV līdz šim piekopto politiku, visticamāk, ka tai nav nekāda sakara ar ideoloģiju, bet, tā pamatā ir visvienkāršākais bizness. Ja paskatāmies vēsturē, kaut vai ASV akcijas centrāl un dienvidamerikā, pamatā bija vērstas uz savu kompāniju interešu aizsardzību, lai gan ārēji maskētas kā cīņa ar komunismu. Un, tas kas notiek 21 gadsimtā, ne ar ko neatšķiras. Tādā ziņā Tramps ir simpātisks ar to, ka izskatās, ka viņš nevēlas pakļaut visu pasauli, lai tikai ASV bagātnieku saujiņai būtu labāk, vai arī viņam pietika saprāta, lai izdomātu, ka tas ir strupceļš. Tā tikai mūsu bāleliņi var domāt, ka amerikāņu miljonāru un miljardieru labklājības pieaugums nozīmē arī Latvijas labklājības augšanu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē