Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Krievijai G8 atjaunošana ir tikai vēl viena platforma sarunām ar Rietumiem, bez kuras pilnībā iespējams iztikt, jo pietiek arī citu laukumu

Krievijas aicināšana atpakaļ

Pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona un Krievijas līdera Vladimira Putina tikšanās Makrons paziņoja, ka Maskava varētu tikt aicināta atkal pievienoties vadošo rietumvalstu klubam G7. Atbalstu iniciatīvai pauda arī ASV prezidents Donalds Tramps.

Pirms diviem gadu desmitiem, prezidenta Borisa Jeļcina laikā, G7 + Krievija jeb G8 tiešām tika uzskatīts par nozīmīgu formātu, tomēr kopš tā laika ir mainījusies gan situācija Krievijā, gan tās ārpolitika, kamdēļ iespēja sēdēt pie viena galda ar rietumvalstu līderiem Maskavā jau sen netiek uzskatīta par prioritāru. Krievijai G8 atjaunošana ir tikai vēl viena platforma sarunām ar Rietumiem, bez kuras pilnībā iespējams iztikt, jo pietiek arī citu laukumu. Tāpat netiek slēpts, ka nedz G7, nedz G8, ja šāds formāts tiks atjaunots, globālas problēmas atrisināt nespēj, jo tam ir nepieciešama Ķīnas, bet vēlama Indijas un vēl citu attīstības valstu līdzdalība.

Attiecīgi arī paziņojumi par Krievijas iespējamo aicināšanu atpakaļ, gan saistot šo soli ar vismaz kāda miera panākšanu Ukrainā, nav piedāvājums, kas spētu ieinteresēt Maskavu. Tomēr paziņojumi izskan, un ir tikai divas iespējas, kamdēļ tas notiek, – vai nu Parīze un vēl citas Rietumu galvaspilsētas pārvērtē Krievijas interesi par dalību klubā, vai arī G8 atjaunošana ir nepieciešama pašiem aicinātājiem.

Pirmā iespēja šķiet maz ticama. Lai arī daudzi Rietumu politiķi slikti orientējas Krievijas realitātēs un maldīgi uzskata, ka Maskava vēlas pievienoties Rietumiem un nepieciešams vienīgi radīt priekšnoteikumus, gan Makrons, gan jo īpaši Tramps ir reālpolitiķi. Attiecīgi viņiem diezin vai ir ilūzijas šajā ziņā, bet paziņojumu cēlonis ir pragmatiski apsvērumi.

Makrona gadījumā tā ir iespēja uzņemties apvienotās Eiropas līdera lomu. Ja Francijas prezidents panāks mieru Ukrainas austrumos, kā arī atjaunos Eiropas biznesam iespēju sadarboties ar Krieviju, tas būs plašs solis šajā virzienā, it īpaši, ņemot Brexit un Vācijas kanceles Angelas Merkeles pakāpenisku noiešanu no politiskās skatuves.

Tramps savukārt ne velti tiek uzskatīts par Henrija Kisindžera ideju sekotāju, un arī viņa izteikumi liecina, ka ASV prezidents labi apzinās – ASV nepietiek resursu, lai iesaistītos konfrontācijā vienlaikus ar Krieviju un Ķīnu. Un tā kā Tramps par galveno ienaidnieku uzskata Pekinu, viņš dara visu iespējamo, lai nepieļautu Krievijas un Ķīnas tuvināšanos.

Arī vairākumam citu G7 valstu ir savi iemesli, kamdēļ tās vēlas Krievijas saukšanu atpakaļ, tāpēc iespēja, ka Maskava oficiāli tiek aicināta atgriezties klubā, nav neticama. Uz vispārējā fona tādu valstu kā Lielbritānija un Kanāda vēlmes var arī netikt ņemtas vērā.

Cits jautājums ir, ka vilciens de facto jau ir aizgājis un, lai pierunātu Maskavu ja arī ne pagriezties Rietumu virzienā, tad vismaz apstādināt tuvināšanos Ķīnai un saglabāt neitralitāti, būs nepieciešams kāds Krievijai ļoti izdevīgs piedāvājums. Var pat gadīties, ka nepatīkams ne tikai Ukrainai, bet arī Austrumeiropai. 

Top komentāri

mēģināts nav zaudēts
m
Kanāda jau pateica, ka Krievijai, lai pilnvērtīgi būtu G7, ir jāaiziet no Ukrainas, un tad arī būs laiks. Nezinu, kuri runā par Krievijas "tuvināšanos" ar Ķīnu? Nu cik tad tuvu var - Ķīna samērā īsā pierobežas rajonā jau ir izmitinājusi tik daudz ķīniešu, ka to skaits pārsniedz KF iedzīvotāju skaitu visā valstī - tas ir vairāk kā 140 milj. Ķīna ir tuvu, tuvu blakus. Ja nu kāds iedomājas, ka Krievija to nesaprot, tad nu gan nav labi.
Atslābstiet,rusofobi
A
un ,kā jau viens te teica,atjaunojiet krievu val.zināšanas.Pāris gadu laikā Krievija būs atpakaļ visās pasaules struktūrās.ES pundurvalstelēm neviens atļauju neprasīs.Kāda jums tur daļa,vai Krievijā ir demokrātija ,vai nav.Attīstītajam Eiropas valstīm ir vajadzīgs bizness ar Krieviju,jo stulbās,ne ar ko nepamatotās, sankcijas jau tā ir daudz ko sačakerējušas tieši Rietumiem,nevis Krievijai.GB notīsies un ekonomikā būs vēl lielāks robs,kas ar kaut ko jāaizpilda.Trampu,gandrīz droši,ka ievēlēs uz otro termiņu,USAi arī ir vajadzīgas normālas attiecības ar Krieviju,jo pietiek citu problēmu.Ukraina?Pupu mizas-tā ir vēl viena pasu izlaupīta ,pašu sačakerēta valsts,kas kļūs par resursu un lēta darbaspēka piegādātāju Eiropai,jo Merkeles afēra ar melnajiem ir izgāzusies.
tumšie mākoņi
t
Par noziedzīgu režīmu aicināšanu atpakaļ civilizētu valstu kopienās labi pateica Karls bilts: "Pasaulē parādās tumšāki mākoņi, tuvojas brutālāku vadoņu laikmets, un lolotās brīvības no jauna var tikt apdraudētas." Pēc viņa teiktā, jaunā haosa pazīmes ir redzamas, ja paraugās globālajā ainā. Īpaši pēdējā desmitgadē redzami nedemokrātiski procesi Krievijā, tāpat redzama “apņēmīgā” Ķīna, arī sava veida haoss notiek Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē