Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ļoti atšķirīgu interešu koalīcija

Paštīksmināšanos, ar ko šobrīd parlamentā nodarbojas Nacionālā apvienība (NA) un Attīstībai/ Par! (A/P), Covid-19 krīzes pīķī faktiski paziņojot, ka, nē, valsts svarīgākā problēma, izrādās, ir ģimenes jēdziena piepildījums, var bargi nosaukt par destrukciju vai ciniski – par cenšanos nostiprināties marginālu partiju nišā, kuru atbalsta griesti ir ap 10 procentiem vēlētāju balsu.

Grūti taču noticēt, ka NA tā šaubās par masveida vakcinēšanas kampaņas izdošanos, ka nobijušies par valdības likteni un cenšas to šūpot jautājumā, kurā konservatīvās ģimenes sargiem der princips "jo sliktāk, jo labāk" jeb "pēc mums kaut vai ūdens plūdi". Valdībai krītot nespējas pārliecināt sabiedrību par vakcinācijas nepieciešamību dēļ, līdzatbildīga par sekām izrādītos visa koalīcija, arī NA. Tikpat grūti taču būtu noticēt, ka A/P saimnieciskais reālpolitiķu gals, zaudējis sev tuvo veselības ministri Ilzi Viņķeli, šobrīd rafinēti izmanto ultraliberālo un politikā apmaldījušos "paristu" jūtas, trešdien saucot uz Saeimas frakciju premjerministru, lai viņam mācītu, kā tikt galā ar "nacionāļu" izdarībām. Premjerministru, kuram kopā ar jauno veselības ministru no tās pašas A/P – Danielu Pavļutu – tuvākajos mēnešos jāspēj šobrīd grūti iedomājamais: pārliecināt ne mazāk kā pusotru miljonu iedzīvotāju, ka vakcinēties pret Covid-19 ir ne tikai sociāli atbildīgi, bet arī droši. Nevis skriet kopā ar nacionāļiem un paristiem pa maģiskām pļavām, vienradžus tvarstot.

Mūžīgais jautājums, kad kritīs valdība, pārceļas vismaz uz aprīli, kad, domājams, varētu sākties masveida vakcinācija pret Covid-19, jo tad varētu ienākt lielās vakcīnu partijas, kurām pretī uz to brīdi būtu jāspēj nolikt labi organizētas un motivētas iedzīvotāju rindas, kas gatavas brīvprātīgi vakcinēties.

Uz papīra grūti nodot visas nianses no šodien Dienā publicētās intervijas ar premjerministru, bet viņa tonis sarunā neradīja šaubas, ka viņš līdz ar atbrīvošanos no destruktīvajām attiecībām ar iepriekšējo veselības ministri ieguvis otro elpu un patiesi tic, ka masveida vakcinācijas plāns izdosies.

Pat ja plāna, kā pārliecināt milzīgo neticīgo īpatsvaru, šķiet, šobrīd tā īsti nemaz nav. Izņemot premjerministra sirsnīgo pārliecību, ka labs piemērs būs motivējošs un kaimiņam un darba kolēģim sekos tie, kuri šobrīd uzskata, ka vakcinēšanās viņiem nav nepieciešama. Katrā ziņā trauksme no apziņas, ka no tā atkarīga tālāka šīs valdības pastāvēšana, Kariņā nebija jūtama, lai gan tieši tā vakcinācijas kampaņas izdošanās vai neizdošanās būtu jāuztver katrai no koalīcijas partijām un ministriem, ne tikai premjeram un jaunajam veselības ministram.

Tā vietā šobrīd redzama NA un A/P destrukcija pret valdības darbu (un A/P gadījumā arī pret sava veselības ministra darbu) sabiedrībai ļoti sarežģītā brīdī, mākslīgi radot konfrontāciju koalīcijā un liekot premjerministram skraidīt pa frakcijām, uzklausot savstarpēju sūdzēšanos. NA šobrīd cenšas jaukties ļoti nelielas sabiedrības daļas jau tā sarežģītajā partnerattiecību jautājumā, kamēr A/P šo cenšas izmantot kā apstiprinājumu tam, ka šīs ļoti šaurās sabiedrības daļas problēmu pacelšana valsts politiskās dienaskārtības centrā ir attaisnojama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē