Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nabaga apjukušie varasvīri

Cilvēki pašreiz dzīvo apjukuma gadsimtā, kas saistīta ar izmaiņām sabiedrībā, tehnoloģisko revolūciju un mākslīgā intelekta attīstību un kuru ļaunie spēki izmantojot liberālo sabiedrību graušanai, veidojot tā dēvēto pelēko zonu. "Pelēkās zonas mērķis pats par sevi ir radīt apjukumu sabiedrībā, radīt apjukumu starp lēmumu pieņēmējiem, lai viņi nesaprastu, kas ir balts un kas ir melns, likt nesaprast, kā viņiem uzvesties," piektdien notikušajā starptautiskajā drošības konferencē Rīgas konference 2021 paziņoja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Apjucis aizsardzības ministrs. Neskatoties uz milzu informācijas daudzumu, kas viņam pieejama, balstoties uz Latvijas specdienestu ziņojumiem, Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku analītisko aparātu, Rīgā dislocēto NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru, Latvijas Ārpolitikas institūta un citu Latvijas un tās sabiedroto domnīcu pētījumiem utt. Taču vai viņš ir izņēmums?

Un te nu jāvaicā: cik apjucis bija, piemēram, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis vai pats Egils Levits brīdī, kad nolēma nākamā gada budžetā "izdabūt cauri" ārkārtīgi nozīmīgo jaunā papildu flīģeļa pirkumu Rīgas pilij? Vai tiešām tik apjucis, ka nespēja prognozēt aso sabiedrības pretreakciju?

Cik apjucis bija veselības ministrs Daniels Pavļuts un visa Veselības ministrijas vadība, jau otro gadu nespējot vasaras garumā panākt slimnīcu gatavību Covid pacientu pieplūdumam rudenī? Cik apjucis bija Krišjāņa Kariņa Ministru kabinets, pretēji izmisīgajiem Latvijas ārstu lūgumiem nespējot pieņemt lēmumu skarbi, bet ātri tikt galā ar Covid krīzi slimnīcās, tā iespējams glābjot tūkstošiem dzīvību? Cik apjucis tas bija, spējot ātri apstiprināt strauju algu pieauguma plānu valsts iestādēs strādājošajiem, ministriem un deputātiem, bet uzspļaujot veselības aprūpes nozares prasībai pēc 10% algu pieauguma nākamgad vai onkoloģijas pacientu nodrošināšanai ar valsts apmaksātiem medikamentiem? Tie būtu tikai daži desmiti miljonu eiro uz 1,6 miljardu jau ieplānotā nākamā gada valsts budžeta deficīta fona dažādiem citiem tēriņiem.

Tā varētu turpināt ilgi. Zināms, ka atbildot tiktu norādīts uz sistēmiskas pieejas nepieciešamību, kapacitātes trūkumu, juridiskiem šķēršļiem, problēmām saskaņošanā starp ministrijām, ES prasībām vai aizliegumiem u. tml. Taču reālā atbilde nu ir zināma: tas ir apjukums! Tikai atšķirībā no aizsardzības ministra teiktā drīzāk šķiet, ka ir vērojams nevis ārēju spēku izraisīts, bet iekšējo vērtību apjukums, kas liedz uz valstiskiem izaicinājumiem atbildēt humāni, taisnīgi, solidāri, pieliekot vislielākās iespējamās pūles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē