Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Pagrieziena punkts

Tuvojas 15. decembris, kad arī privātajā sektorā klātienē strādājošajiem darbiniekiem nepieciešams Covid-19 sertifikāts vai vismaz jābūt veiktai vakcinācijai un tikai jāgaida sertifikāta saņemšana.

Jāatceras, ka Latvijā iespēja vakcinēties pret Covid-19 pilngadīgajiem iedzīvotājiem kļuva brīvi pieejama no 3. maija. Neapšaubāmi vairāk nekā pusgada laikā visi tie strādājošie cilvēki, kuri vēlējās vakcinēties, arī varēja pagūt vakcinēties, it īpaši tāpēc, ka ne viens vien uzņēmums vakcināciju organizēja darbavietā un darbiniekiem vispār nebija jāiegulda laiks un pūles, meklējot, kur un kad vakcinēties.

Tomēr tieši 15. decembris kļūs par robežšķirtni nodarbinātības jomā. Līdz šim galvenie kritēriji, pēc kādiem uzņēmumi izvēlējās darbiniekus, bija profesionālās zināšanas un prasmes, bet darbinieki vērtēja to, lai atalgojums nebūtu mazāks kā vidēji konkrētajā profesijā, tagad pievienojas jauns kritērijs – Covid-19 sertifikāta nepieciešamība. Ir visai ticams, ka šā jaunā kritērija radītais īstermiņa efekts būs internetā klīstoši, žēlabaini stāsti par to, ka lēmums nevakcinēties novedis pie bēdīgiem Ziemassvētkiem, un "nabaga nevakcinēto cietēju" tēlu izmantos gan valdības politiskie oponenti, gan visdažādākie vakcinācijas pretinieki.

Tomēr jau tagad būtu jāanalizē arī ilgtermiņa efekts, respektīvi, vai tiešām mūsu valstī (un citur pasaulē) izveidosies tāda iedzīvotāju grupa, kas atrodas ārpus profesionālās aprites tāpēc, ka nevakcinējas?

11. decembrī LETA vēstīja, ka Latvijā vakcinācijas procesu noslēguši 65,12% iedzīvotāju, kas nav maz, tomēr norāda uz to, ka varētu būt nevakcinēti cilvēki, kuriem pēc 15. decembra būs problēmas turpināt strādāt ierastajā amatā. Protams, ir iespējams, ka vismaz dažos uzņēmumos tiks atrasta iespēja darbiniekiem, kuri izvēlējušies nevakcinēties, strādāt attālināti, taču ne visur tas ir praktiski iespējams.

Ja princips "Darbs klātienē – tikai ar sertifikātu!" saglabāsies ilgu laiku, tad, visticamāk, daļa to cilvēku, kuri līdz šim atlikuši vakcināciju, tomēr vakcinēsies un vismaz daži pārliecinātie vakcinācijas pretinieki tiešām pārprofilēsies, lai varētu strādāt tikai attālināti, tomēr skaidrs, ka, piemēram, ne katrs pārdevējs var pārkvalificēties par informācijas tehnoloģiju speciālistu.

Nodarbinātības valsts aģentūrā novembrī bija reģistrēti vairāk nekā 22 tūkstoši vakanču un vairāk nekā 55 tūkstoši bezdarbnieku. Tātad bezdarbnieku skaits pārsniedz vakanču skaitu aptuveni 2,5 reizes, un tas liek domāt, ka nevakcinētiem darba meklētājiem nebūs lielu iespēju diktēt darba tirgū savus noteikumus.5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē