Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

"Šobrīd notiek darbs"

Premjers Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība) ir viens no tiem politiķiem, kurš degvielas cenu straujā kāpuma kontekstā turpina uzturēt retoriku, ka šo sadārdzināšanos nekādā ziņā nedrīkst amortizēt ar nodokļu mazināšanu, bet tā vietā esot jārod iespēja ar mērķētiem atbalstiem daļu nodokļos iekasētās naudas novirzīt tām sabiedrības grupām, kuru apstākļi cenu pieauguma laikā kļūst spiedīgāki.

Taču savdabīgi, ka premjers savos izteikumos savā ziņā nonāk pretrunā pats ar sevi. Proti, kā raksta LETA, K. Kariņš aicinājis ņemt vērā, ka tieši vai netieši vairums degvielas nākot no Krievijas, līdz ar to – ja ir vēlme samazināt nodokļus, tas nozīmē turpināt dot Krievijai naudu, lai tā var turpināt būvēt tankus, sūtīt raķetes un iznīcināt Ukrainu. Ar to būtībā var saprast, ka premjers priecājas, ka lielie nodokļi mazinās "Krievijas izcelsmes degvielas" patēriņu un tādējādi mazinās Krievijas ienākumus. Lai arī kā tur būtu ar tieši Krievijas izcelsmes degvielas īpatsvaru Latvijas tirgū, savā ziņā premjera paustais izklausās loģiski.

Tomēr – jau nākamajā teikumā par to pašu nodokļu tēmu K. Kariņš pauž, ka nav pareizi samazināt valsts ieņēmumus, kas vajadzīgi aizsardzības stiprināšanai. Tieši šeit rodas pretruna premjeram pašam ar sevi. Ja rēķināmies, ka līdz ar degvielas cenas pieaugumu tās patērētāji (gan uzņēmumi, gan privātpersonas) sāks meklēt iespējas ekonomēt un degvielu pirks mazāk, it kā loģiski šķiet, ka līdz ar to arī valsts iekasēto nodokļu apjoms samazināsies, vai labākajā gadījumā paliks nemainīgs. Šajā kontekstā diezgan grūti izprast, kā premjers ir iedomājies ar šādu nostāju apvienot divas vismaz teorētiski nesavienojamas lietas.

Vienlaikus ironisku smaidu raisa K. Kariņa solījums rast risinājumu, lai mērķēti atbalstītu tās sabiedrības grupas, kuru maksātspējas līmenis kritīsies inflācijas dēļ. Lai gan no premjera teiktā varētu secināt, ka valdība jau teju līdz precīzai detalizācijas pakāpei apzinājusi tos, kurus it kā gatavojas atbalstīt, zinot līdzšinējo pieredzi ar "mērķētiem atbalstiem", diezgan ticami, ka beigās sabiedrība kopumā tiks atstāta viena aci pret aci ar jaunajiem izaicinājumiem.

Arī LETA atreferētā premjera frāze, ka patlaban notiek darbs pie tā, kas būtu pareizākās darbības, parāda patieso ainu. Proti, politiķiem un valsts pārvaldei ļoti patīk process kā darbība, jo tad var aizgūtnēm stāstīt par intensīvu darbu, kurā tiek domāts par vajadzīgajām darbībām. Taču politiķi aizmirst, ka sabiedrība viņiem piekrita maksāt algas nevis par procesu, bet par kvalitatīvu rezultātu. Šobrīd aizvien dominē process.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē