Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Svētki neparastos laikos

Apstākļi, kādos tiek sagaidīti Ziemassvētki, gan mūsu valstī, gan citur pasaulē ir sarežģīti. Jaunais Covid-19 paveids omikrons ne tikai licis daudzviet pastiprināt ierobežojumus un apgrūtinājis starpvalstu ceļošanu, bet arī mazinājis cerības, ka jāiztur vēl tikai īss brīdis un pandēmija beigsies. Cilvēki, kuri iepriekš pauda, ka 11. janvāri, kas Latvijā ir ārkārtējās situācijas iespējamais beigu datums, uztver gluži kā oficiāli izsludinātu pandēmijas finālu, tagad atzīst, ka ziemas mēneši aizritēs Covid-19 risku ēnā un epidemioloģiskās situācijas uzlabošanās, visticamāk, gaidāma vien pavasarī.

Apstākļus sarežģī arī energoresursu cenu lēciens, kas gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem liek savā tēriņu sarakstā lielākas summas atvēlēt rēķinu, it īpaši elektrības rēķina, apmaksai. Turklāt, lai gan par elektrības cenu kāpumu Latvijas politiķus vainot nekādi nevar, mūsu valdība kārtējo reizi ir nodemonstrējusi tai raksturīgo neizlēmību, vilcinoties ar tādiem lēmumiem, kas amortizētu elektrības cenu kāpuma triecienu visai mūsu sabiedrībai, nevis tikai atsevišķām iedzīvotāju grupām.

Pašreizējo noskaņojumu Latvijas sabiedrībā raksturo arī ļoti spēcīga sašķeltība attieksmē pret vakcināciju, un nav runa tikai par sīku ikdienas kašķēšanos sociālajos tīklos. Tas, ka aptuveni 60 tūkstoši strādājošo iedzīvotāju starp divām izvēlēm – atstāt darbu vai vakcinēties pret Covid-19 – varētu būt izvēlējušies darba atstāšanu, liecina, ka visas pompozās, no nodokļu maksātāju naudas dāsni finansētās vakcinācijas kampaņas ir izgāzušās. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada trešajā ceturksnī Latvijā nodarbināti bija 876,9 tūkstoši iedzīvotāju, un, tātad salīdzinot, 60 tūkstošu – tas nav maz. Dati par to, cik daudzi, nevēloties vakcinēties, tiešām kļūs par bezdarbniekiem, gan vēl jāgaida, un, protams, var jau izrādīties, ka skaits būs krietni mazāks

Uz problēmu fona tomēr ir arī gaismas stari. Sagaidot Ziemassvētkus, varam lepoties ar prasmi pārvarēt negaidītas grūtības un pielāgoties tādai dienaskārtībai, kādu jau kopš 2020. gada marta diktē pandēmija. Lai arī gausā tempā, tomēr Rīga, tāpat kā citas pilsētas, ir ieguvusi Ziemassvētkiem atbilstošus rotājumus un tirdziņus. Daudzās jomās – sākot no kultūras līdz tūrismam – tiek īstenotas interesantas idejas. Mūsu sabiedrība var lepoties arī ar to, ka viedokļu un vērtību atšķirības palikušas vien virtuālo kauju līmenī un nav radījušas reālas sadursmes, turklāt ir pamats cerēt, ka izvairīties no reālām sadursmēm ielās un saglabāt mieru izdosies arī turpmāk.

Priecīgus Ziemassvētkus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē