Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vai jūs ticat mūsu valdībai?

Ierobežojumi, kas pēdējā laikā tiek ieviesti Covid-19 izplatības risku mazināšanai, ir temats, par kuru mūsu sabiedrībā izskan atšķirīgi, pat pretēji viedokļi. Valdība tiek kritizēta gan par pārāk stingriem, gan par nepietiekamiem ierobežojumiem, kā arī par to, ka nosacījumus ir grūti saprast. Turklāt pārmetumi par to, ka daži no ierobežojumiem netiek pietiekami labi izskaidroti, ir nākuši pat no racionālās ekonomistu vides, kuras pārstāvjiem nav raksturīga tendence histēriski lamāt valdību.

Nesen visai būtisku atziņu ir paudis SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis, kurš uzsvēris, ka tajās valstīs, kurās sabiedrība vairāk uzticas valdībai (un valdība – sabiedrībai), ir niecīgāki ierobežojumi Covid-19 izplatības ierobežošanai un ka "abpusēja – sabiedrības un valdības – paļaušanās" cīņā pret Covid-19 kļūst aizvien nozīmīgāka.

Mūsu valdībai, nenoliedzami, ir jāuzņemas atbildība par to aizvainojumu, ko pret politisko eliti izjūt Covid-19 pandēmijas skartajās jomās strādājošie cilvēki – uzņēmēji, privātā sektora un arī kultūras iestāžu darbinieki, – jo premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) slavenais apgalvojums, ka "mums ir ļoti daudz naudas", nav īstenojies savlaicīgos atbalsta pasākumos krīzē cietušajām jomām vai vietējā patēriņa jaudīgā veicināšanā, un tas, protams, iedragā uzticēšanos valdībai.  

Šajā – uzticēšanās – kontekstā uzmanības vērts ir arī nesen laikrakstā Diena un portālā Diena.lv publicētais raksts Covid-19 krīzes laikā katrs tic savai autoritātei. Šajā rakstā Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvis Artūrs Utināns atgādina, ka "intelektuālis vairāk ticēs intelektuālim. Zemāka sociālā slāņa pārstāvji mazāk ticēs augstāka sociālā slāņa pārstāvjiem, piemēram, valdībai. Politiķiem uzticība ir maza, un to var redzēt arī saistībā ar Covid-19". Latvijā kritēriji par piederību augstākajam, vidējam vai zemākajam slānim gan ir nekonkrēti, jo ienākumu līmenis mēdz būt mainīgs un augstākā izglītība negarantē to, ka cilvēki neaizmaldās sazvērestību teoriju labirintos. Taču būtu vērtīgi, ja mūsu valdība un arī valdības sabiedrisko attiecību konsultanti Utināna atgādinājumu uztvertu nopietni, jo politiķiem tiešām vajadzētu apzināties, ka viņu lēmumiem reizēm tik ļoti trūkst argumentācijas, ka par tiem, kā jau iepriekš minēts, neizpratni pauž pat tā sabiedrības daļa, kas nekādi nav ierindojama "zemākā sociālā slāņa" rindās.

Patlaban tiek pieļauts, ka Eiropai ar Covid-19 klātbūtni būs jāsadzīvo līdz nākamā gada pavasarim (precīzi to prognozēt, protams, nevar neviens eksperts), un tas nozīmē, ka arī mūsu valdībai vajadzētu stiprināt prasmi argumentēt savus lēmumus un pildīt savus solījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē