Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Valdība atkal atpaliek no pasaules pieredzes

Noskatoties, kā lēmumus par Covid vakcīnas trešo devu jeb revakcināciju jau pieņem ASV, Vācija un Francija, nekas no Latvijas atbildīgo amatpersonu līdz šim par revakcināciju teiktā nerada drošības sajūtu, ka šobrīd nenotiek kārtējā "nogulēšana". Šajā sakarā gribētos izvirzīt provokatīvu hipotēzi, ka, beidzot pamostoties revakcinācijai, varam saskarties ar tādu jaunu fenomenu kā trešās devas vakcīnskeptiķi.

Vai daļa jau savakcinēto pēc trešās potes skries ar tikpat lielu entuziasmu un uzticēšanos kā pēc pirmajām divām? Ņemot vērā, ka ir zudusi vakcīnu deficīta psiholoģiski stimulējošā iedarbība, kas radīja sajūtu "tagad vai nekad". Turklāt pa šo laiku vismaz daļu būs paguvušas apstrādāt vakcīnskeptiķu uzrunas, kā arī demotivēt tas, ka pretēji cerētajam vakcinēšanās nenes ne ierobežojumu atcelšanu, ne atgriešanos normālībā. Jā, pēdējā aspektā nevar vainot tikai valdību, bet arī lielo iedzīvotāju proporciju, kas vismaz šobrīd ir pārvilkusi svītru cerībai uz masu imunitāti. Pirmajā vakcinācijas reizē daudzi tika paķerti uz izbīli pēc smagās ziemas ar traģiskajiem cilvēkstāstiem un šokējošajām ziņām no slimnīcām, bet šobrīd valdība ir zaudējusi laiku, vakcinācijas tempu un, lai cik slikti izklausītos šis vārds, kontroli pār cilvēku prātiem un informatīvo telpu.

Uz šī fona ASV, Vācija un Francija septembrī plāno sākt revakcināciju atsevišķām iedzīvotāju grupām, jo astoņus mēnešus pēc vakcinācijas vakcīnas efektivitāte samazinās, kas netiek noliegts arī Latvijas valdības līmenī. Tādēļ plānots sākt revakcinēt tos, kas visvairāk pakļauti smagai slimības gaitai. Mūsu valdība par to informāciju uzklausīja tālajā maijā un, kā tolaik izteicās valsts galvenais infektologs Uga Dumpis, par trešo devu varētu domāt, ja vakcinētie sāks nonākt slimnīcās. Tā teikt, gaidīsim empīriskus pierādījumus. Visai īpatnējs piedāvājums rīcībpolitikas plānošanai, ja saprātīgāk un sabiedrības epidemioloģiskajai drošībai saudzīgāk būtu tomēr nespēlēt spēles un paskatīties uz lielvalstu pētījumiem un lēmumiem.

Tā vietā valdība ir tik ļoti koncentrējusies uz to, ko pati sauc par centieniem veicināt vakcināciju starp to biedējoši lielo tautas daļu, kura vēl nav saņēmusi nevienu vakcīnas devu, ka paliek iepakaļus globālajai naratīva maiņai. Bet tas vēsta, ka izpratne par masu imunitātei nepieciešamo vakcinācijas aptveri ir būtiski mainījusies un neviens vairs nerunā par Latvijai iluzorajiem 70% sabiedrības. Šobrīd jauno Covid paveidu kontekstā runa ir par 95 un visiem 100% kā slieksni, lai apturētu vīrusa pandēmiju. Tāpat novecojis šķiet Latvijas oficiālais naratīvs par atvieglojumiem vakcinētajiem kā vakcināciju stimulējošu faktoru, kad jaunie Covid paveidi pasaulē liek atgriezties pie maskām un citiem ierobežojumiem arī vakcinētajiem.

Var droši prognozēt, ka par argumentu skaidrības ieviešanai par revakcinācijas politiku tiks izvirzīts Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aicinājums ar revakcināciju nesteigties. Bet te jāuzsver, ka PVO aicinājumam ir pilnīgi cits konteksts – tas ir saistīts ar lielvalstu kaunināšanu par koncentrēšanos uz rūpēm par savu populāciju, kamēr mazāk attīstītās valstīs cilvēki nav saņēmuši pat pirmo vakcīnas devu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums ir izdevīga vienota un stabila Vienotība

Triecieni, kurus pēdējā laikā saņēmusi vadošā partija Vienotība, diez vai varētu sašūpot arī valdības konstrukciju – koalīcijas partneriem izmantot situāciju neesot intereses. Tas nozīmē, ka op...

Tuvo Austrumu šahs

Iepriekšējās nedēļas beigās pasaules uzmanība bija piesaistīta Irānas "atriebes akcijai" – triecienam pa Izraēlu –, atbildot uz pēdējās iepriekš veikto uzlidojumu Irānas konsulātam ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē