Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VID izvazāšanas plāns rada bažas

Valsts ieņēmumu dienests (VID) savās rokās koncentrē milzīgu ietekmi, kas vienmēr bijusi partiju un to labvēļu saimniecisko interešu centrā.

Tādēļ šobrīd aizkulisēs bez publiskas un argumentētas diskusijas aktīvi notiekošais politiskais tirgus ap VID nevis vienkārši reorganizāciju, bet pēc būtības sadalīšanu, izvazājot dienesta spēka struktūras pa citām iestādēm, rada satraukumu un neuzticēšanos.

Kas aizkulisēs dzirdams par plāniem, kuros finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) un VID tikko vēl de facto aizrotēšanas procesā bijusī (kas rada papildu jautājumus par pēkšņo attieksmes maiņu) VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme cenšoties rast kompromisu ar visiem ietekmīgākajiem spēlētājiem?

VID varenākais ierocis, saimniecisko interešu krustugunīs nemitīgi esošā Nodokļu un muitas policijas pārvalde (NMPP) varētu pāriet Iekšlietu ministrijas (IeM) pakļautībā, kuru šobrīd kontrolē Apvienotais saraksts (AS). VID Iekšējās drošības pārvalde varētu pāriet KNAB pakļautībā. Savukārt pats VID pārpakots jaunā iepakojumā, to nosaucot par Nodokļu un muitas administrāciju vai kaut ko tamlīdzīgu, kas piestāvēs ilgi locītajam lozungam par uz servisu orientētu, nevis represīvu iestādi. Var jau prognozēt, kā primārā publiskā argumentācija, kad spalvas no interešu pārdales būs nosēdušās un plāns izlikts it kā apspriešanai, kalpos Valsts kontroles pērn publiskotais kritiskais revīzijas ziņojums par izmeklēšanas iestāžu lielo sadrumstalotību un neefektivitāti. Arguments, kam būs grūti oponēt pat, ja tas tiks izmantots VID zobu izraušanai. Jā, sadrumstalotība ar vairāk nekā desmit izmeklēšanas iestādēm noteikti nav efektīva. Bet tieši funkciju dublēšanās un pārklāšanās ir tas, kas dažkārt ir nodrošinājis, ka būtiskas izmeklēšanas vispār tiek uzsāktas, ja ir runa par tādu valsti kā Latvija, kur atsevišķas izmeklēšanas iestādes mēdz būt aklas pret politiski tā vai citādi iekrāsotu noziegumu izmeklēšanu. Viens piemērs – ja nebūtu bijis VID Finanšu policijas, mēs, pateicoties KNAB bezdarbībai, neko nezinātu par Taureņu pirts sarunām.

Vēl aizdomīgāk tādēļ izskatās AS šonedēļ ieņemtā poza pēc Jaunzemes un Ašeradena uzklausīšanas pieprasīt VID vadītājas nomaiņu un apgalvot, ka plānotās izmaiņas, ar ko iepazīstinājušas abas amatpersonas, esot "kosmētiskas un uz papīra". Tā vietā AS pieprasot "strukturālas pārmaiņas, jo VID nepieciešams kapitālais remonts". Skaidrs, ka vairāk vai mazāk šaurs AS politiķu loks ir ne tikai par patieso izmaiņu apmēriem lieliski informēts, bet pat aktīvi iesaistīts to apspriešanā un politiski saimnieciskajā tirgū ap to vai citu scenāriju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē