Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Zaļais un sarkanais režīms

Brīdī, kad daudzās valstīs tiek mainīti Covid-19 izplatības mazināšanai ieviestie ierobežojumi, arī Latvijā šķēpi tiek lauzti par to, cik jēgpilni ir saglabāt "zaļo režīmu" ("Ieeja tikai armCovid-19 digitālajiem sertifikātiem") un "sarkano režīmu" ("Var apmeklēt, neuzrādot sertifikātu").

Par šo tēmu pagājušajā nedēļā tika spriests arī vairāku mediju diskusiju raidījumos, kuri spilgti apliecināja, ka mūsu sabiedrībā pastāvošie viedokļi ir ļoti atšķirīgi. Arī citu valstu pieredze, ko pretēju viedokļu paudēji strīdos ar oponentiem izmanto kā argumentu, ir gan daudzveidīga, gan mainīga. Te jāatceras, piemēram, Dānija, kas, sasniedzot augstu vakcinācijas aptveri, ierobežojumus gandrīz pilnībā atcēla, pēc tam tomēr pastiprināja, bet nesen atkal būtiski samazināja. Vērojot daudzu valstu rīcību, rodas iespaids, ka taisnība ir tiem ekspertiem, kuri jau pandēmijas sākumā pauda – daudzām jomām nāksies pierast pie gadiem ilgas darbošanās "ieslēgts/izslēgts", t. i., "atvērts/ aizvērts", ritmā.

Atgriežoties pie tēmas par "zaļo" un "sarkano režīmu", it īpaši veikalos, jāteic, ka Latvijā tieši tirdzniecība ir tā nozare, kas pandēmijas laikā ir pamatīgi nomocīta ar visdīvainākajām prasībām. Nav brīnums, ka Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina – gandrīz puse, t. i., 44%, mazumtirdzniecības nozares uzņēmēju janvārī norādījuši, ka biznesam traucē tieši Covid-19 pandēmija. Turklāt, lai kā valdības fanu klubs censtos iegalvot, ka visi nosacījumi ir loģiski, tomēr visai apšaubāmi šķiet tas, ka neliels pārtikas veikals ir epidemioloģiski drošāks par grāmatu veikalu. Taču ieiet nelielā pārtikas veikalā var, neuzrādot Covid-19 sertifikātu, jo tas drīkst darboties "sarkanajā režīmā", turpretī, ieejot grāmatu veikalā, sertifikāts ir jāuzrāda, jo grāmatu veikalam jāstrādā "zaļajā režīmā". Ja veikalu sadalīšana tajos, kas brīvi pieejami visiem, un tajos, kas pieejami tikai ar sertifikātu, veikta ar mērķi veicināt iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19, tad šobrīd, kad, pēc aģentūras LETA veiktajiem aprēķiniem, vakcināciju ir sākuši vairāk nekā 70% Latvijas iedzīvotāju, ir skaidrs, ka daudziem no tiem cilvēkiem, kuri varētu vakcinēties, bet nevakcinējas, tas ir pārliecības jautājums. Viņi nevakcinēsies tādēļ vien, lai varētu ieiet "zaļajā režīmā" strādājošajā tirgotavā.

Tiesa gan, mūsu valsts iedzīvotāju attieksme pret Covid-19 radītajiem riskiem ir ļoti atšķirīga, dažādu uzskatu radikāļu retorika – ārkārtīgi agresīva, un no valdības vienlaikus tiek prasīta gan ierobežojumu atcelšana, gan saglabāšana. Jācer, ka valdību veidojošie politiķi lems racionāli, nevis izdabājot tikai savam elektorātam.

 

pari

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē